Az oktatást korszerűsítő nemzetközi program indul régiónkban

Szerző: | 2024. április. 9. | Hazai, Innováció, Társadalom, Technológia

Középpontban a digitális oktatási megoldások elterjesztése a köznevelésben – indul a több országon átívelő Erasmus+-projekt, amelynek célja az oktató-nevelő munka korszerűsítése és hatékonyabbá tétele Magyarországon, valamint a szomszédságában. 

Digitálistudás-bővítés, módszertani megújulás, regionális tapasztalat- és tudásmegosztás: többek között ezen és ezért dolgoznak az anyaországi, illetve külhoni magyar oktatás meghatározó szervezetei a korszerűbb és hatékonyabb oktató-nevelő munka érdekében. 
Az idén április 1-jén indul a Köznevelési együttműködés a digitális módszerek és eszközök használatának támogatására Magyarországon és a szomszédos országokban című projekt megvalósítása európai uniós támogatással az Erasmus+-programban. Egyszerre hét államban látnak munkához pedagógusok, intézményvezetők, oktatási-köznevelési szakemberek, oktatásszervezők: Magyarországon, Szlovákiában, Romániában, Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Ukrajnában.  

A cél, hogy olyan digitális megoldásokat fejlesszenek és osszanak meg egymással, amelyek hozzájárulnak a korszerűbb és hatékonyabb oktató-nevelő munkához a köznevelési intézményekben.

A projekt előzetes igényfelmérést követően tréningekkel, műhelyfoglalkozásokkal biztosítja a tudásbővítést, a pedagógusok digitális kompetenciáinak gyarapítását.  

Fontos vállalás a már alkalmazott jó gyakorlatok, továbbá a projektben kifejlesztett megoldások, tartalmak terjesztése: a szakmai eredménykommunikáció meghatározó felülete a nagy ismertségű és látogatottságú Nemzeti Köznevelési Portál lesz. Tanulmányutak biztosítják a közvetlen tapasztalatcserét annak érdekében, hogy a közreműködők részletes betekintést nyerjenek a helyi oktatásszervezési eljárásokba, a digitális eszközök, módszerek, tartalmak és rendszerek helyi tárába, alkalmazási területeibe, gyakorlataiba. 
A projekt 2027. március 31-ig tart az Oktatási Hivatal koordinálásával, és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, valamint a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete partnerségével valósul meg. A program társult résztvevői a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, továbbá a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete. A támogatási összeg 400 ezer euró.

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn