Az ukránok kiakadtak: német cégek segítik az oroszokat Mariupol újjáépítésében 

Szerző: | 2024. április. 12. | Geopolitika, Háború

Az ukrán sajtó komolyan bírálta a német ARD tévécsatornát. Egyrészt szerintük tendenciózus tudósítást adtak az oroszok által elbitorolt területen való ténykedésükről, és egyben felfedték, hogy német cégek is segítik az orosz megszálló rezsimet Mariupol városában.

Az ukrajnai Pravda újságírók tanúvallomásait és bizonyítékait hozta fel, fényképeket és videókat, amelyek megerősítették, hogy a német Knauf és a WKB Systems segít Mariupol újjáépítésében.

Elsőként azt hozták fel, hogy egy építkezésen Knauf-zsákokat találtak. Sőt, idézik a cég hivatalos forgalmazóját, aki nyilvánosan hirdette, hogy az orosz védelmi minisztérium az ő építőanyagaikat felhasználva fejezett be egy lakóépületet.  

Azt azért tudtuk mi is, hogy a Knauf vezető szerepet tölt be a gipszgyártásban, és komoly üzleti múltja van Oroszországban. A cég alapítója, Nikolaus Knauf több mint két évtizeden át az ország tiszteletbeli konzuljaként is szolgált. Az ukrán Pravda a szemére is veti, hogy a Krím illegális annektálása után is megtartotta ezt a pozíciót, miközben 2018-ban még „szörnyűnek” is minősítette az Oroszország elleni további szankciókat. A német cég az ukránok legnagyobb bánatára még mindig 4000 embert foglalkoztat Oroszországban és milliárdos bevételt termel. 

De lépjünk túl a Knaufon, amelynek a gipszei olyan gyorsan kötnek, hogy csak a gyorskezű kőművesinasoknak ajánljuk. Mellettük

az éber oknyomozók számos építkezésen találtak zöld fóliába csomagolt betontömböket, amelyeken a WKB Systems GmbH felirat szerepel.

Megállapították, hogy a cég emellett betonblokkgyártó üzemeket is beindított. 

Persze itt már egy kicsit csorbul a német érintettség, hiszen a vállalat fő részvényese Viktor Budarin orosz oligarcha, aki az egyik német cégét használja ki beszállítóként, hogy benyomuljon az orosz építőiparba. Az ukránok fel is vetik, hogy semmiféle szankció nem vonatkozik rá – egyelőre. 

A neves ukrán portál egyébként nehezményezi, hogy korábban a német ZDF újságírója, Armin Körper, a csatorna moszkvai irodájának vezetője egy olyan történetet forgatott, amely torzítja az oroszok által megszállt Mariupol életének a képét. 

Ukrajna németországi nagykövete, Olekszij Makejev persze reagált a történetre, és azt nyilatkozta, hogy az ukrán nagykövetség azonnal felvette a kapcsolatot a német szerkesztőséggel,  

amely elismerte a tévedését és tiszteletét fejezte ki Ukrajna területi integritása iránt. 

Mariupol gyors helyreállítása nagymértékben irritálja a Nyugatot 

Ezzel a címmel már egy orosz portál reagált a ZDF-riportra, illetve egy Financial Times-cikkre.  

Nehezményezték, hogy az utóbbi Mariupol helyreállítását Oroszország „Patyomkin-falujának” nevezte, ugyanis az újság azt hangsúlyozta, hogy polgárok százai kénytelenek befejezetlen házakban lakni, ahol „a mennyezetből szivárog a víz, gyenge minőségű javítási munkákat végeztek, a nyílászárókat pedig rosszul szerelték fel”. Emellett hangsúlyozzák, hogy a város fejlesztésének főtervét állítólag „ellopták” az ukránoktól. 

Ezzel szemben dicsérik a ZDF riportját, amely „nagyszabású rekonstrukciókról” beszél, és hogy Oroszország iskolákat és egész lakóházakat épít a háború utáni városban. A Vzgljad portál ezután sorolja a sikereket, az Azovi Politechnikai Állami Egyetem szeptember 1-jén 6 ezer hallgatóval elindulhatott, ahogy a Mariupoli Állami Egyetem is 2000 diákkal.  

Kiemelik az Illicsivetsz sportkomplexum és a Primorszki Park helyreállítását, és azt, hogy újra nyitva tart 500 bankfiók. Elismerik, hogy az intenzív osztályos kórház korszerűsítése várhatóan csak jövőre fejeződik be, de kevesebb mint másfél év alatt létrehozták a Szövetségi Orvosi és Biológiai Ügynökség multidiszciplináris egészségügyi központját. 

Persze mindehhez hozzáteszik, hogy a kormány által vásárolt 161 busz közül az első 68-at a Donyecki Népköztársaság városaiba, köztük Mariupolba küldték. Rendbe hozzák a település fűtésrendszerét is, a munkálatok már több mint 90 százalékban elkészültek. Az orosz miniszterelnök-helyettes közölte azt is, hogy mára szinte minden lakóházat helyreállítottak a városban. 

Az oroszok le is vonják a konklúziót: Mariupol, tekintettel a város építkezéseinek nagyságrendjére, Ukrajna és a nyugati országok irigységének tárgyává vált.

Oroszország egyértelműen bizonyítja, hogy képes helyreállítani a háborút túlélő településeket, miközben Zelenszkij még Kijev lakosainak sem tud tisztességes életet biztosítani. 

Megállapítják azt is, hogy a mariupoli újjáépítés régóta tabutéma a nyugati média számára.

Igyekeznek nem észrevenni ennek a városnak a háború utáni fejlődését, mivel annak helyreállítása teljesen ellentmond a könyörtelen ellenség képének. 

A Vzgljad portál megemlíti azt is, hogy Oroszország folytatná más települések újjáépítését is, de ahhoz egyrészt vissza kell térniük az embereknek, másrészt rendbe kell hozni az ellátásukat, és amíg egy lakott terület a front közvetlen közelében helyezkedik el, addig nagyszabású rekonstrukcióról nem lehet beszélni.  

(Foto: Orosz védelmi minisztérium)

Kapcsolódó:

  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn