Nyerő modell lehet a négynapos munkahét

Szerző: | 2023. január. 1. | Kiemelt

A kutatások egyértelműen a hatékonyság növekedését mutatták ki, miután a négynapos munkahét ötlete újra, magas szinten felvetődött. A siker receptje: ugyanannyi fizetés, eggyel több szabadnap.

Vannak vállalatok, sőt országok is, ahol már bevezették a négynapos munkahetet, globálisan azonban most kezdtek el komolyan foglalkozni a kérdéssel: csökkenti vagy növeli az eredményességet, ha ugyanazért a munkabérért hetente egy nappal kevesebbet dolgoznak a munkavállalók?

A számok nem hazudnak

A válasz egyértelmű volt: a Dublini Egyetem és a Cambridge-i Egyetem idei, globálisan 33 vállalatot bevonó, több hónapos tesztidőszaka után a vizsgálatban részt vevő cégek közül egyetlen egy sem tért vissza a hagyományos, ötnapos munkahét rendszeréhez.

Az eredmény több volt, mint meggyőző: a bevételek a próbaidőszakban 8 százalékkal nőttek, az alkalmazottak hiányzása a havi átlagot tekintve 0,6-ról 0,4-re csökkent, az újonnan felvett munkavállalók száma pedig növekedni kezdett.

Az adatok szerint az érintett vállalatok alkalmazottainak termelékenysége – ezzel a cég bevétele – egyértelműen nőtt, ugyanakkor csökkent a fluktuáció is. Ráadásul a négynapos rendszerben az irodai munkavégzés iránti hajlandóság is nőtt, vagyis a munkavállalók nem ragaszkodtak annyira a home office-hoz vagy a hibrid munkavégzéshez, mint előtte.

Juliet Schor, a kutatás vezetője úgy fogalmazott: a kétnapos hétvége egyszerűen idejétmúlt. A jelenlegi, ötnapos munkahetet még 1938-ban találták ki, az azóta bekövetkezett munkaügyi változások azonban szinte kikövetelik a változtatást.

Elégedettség és nagyobb munkakedv

Az alkalmazotti elégedettség hasonló eredményt produkált, mint a munkáltatói oldalé. A tesztelésben részt vevők 97 százaléka nyilatkozott pozitívan, sokkal kevesebb stresszről, fáradtságról és alvászavarról számolva be.

Az egyik legfontosabb kutatási eredmény mégis az, hogy az alkalmazottak nem számoltak be a munkájuk intenzitásának felpörgetéséről. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok eredményes és sikeres munkabeosztást tudtak kidolgozni, egyszerűen azzal, hogy lefaragták a felesleges és nem hatékony tevékenységet, például kiirtották a munkaidőből a pusztán időtöltésre használt meetingeket.

Így nem arról van szó, hogy az alkalmazottak a pénteki napjukat előre ledolgozták, hanem arról, hogy ugyanazt a munkát sokkal hatékonyabban és rövidebb idő alatt tudták elvégezni.

Együtt veled, de néha nélküled

A Magyar Telekom júliusban startolt el kísérleti jelleggel saját, négy hónapos programjával, amelynek során 152 munkavállaló tesztelte a négynapos munkahetet. Reguly Márta, a kutatást végző PwC vezetője szerint „a 4 napos munkahét kapcsán nagyon pozitív, hogy a válaszadók azt gondolják, képesek akár 4 nap alatt is elvégezni a feladataikat, úgy, hogy a hatékonyságuk és a produktivitásuk megmaradjon. A másik fontos tanulság, hogy sokan úgy látják, a négynapos munkahét mellett egészségesebb munka-magánélet egyensúlyt tudnának fenntartani, ami hosszú távon visszahatna a munkájuk minőségére is”.

Egy ekkora cégnél természetesen csak csoportokra bontva, differenciáltan, az egyes szakterületek leterheltségét maximálisan figyelembe véve lehetett bevezetni a tesztheteket. Az eredmény a tervezésnek köszönhetően meggyőző volt: a munkavállalók 20 százalékkal kevesebb időt töltöttek munkával, hatékonyságuk mégis 10 százalékkal nőtt.

A Telekom a projektet teljes sikernek értékelte, de – méreténél és szerteágazó tevékenységénél fogva – azzal is tisztában van, hogy egyik napról a másikra nem tudja bevezetni a négynapos munkahetet. További tesztelés céljából folytatja a projektet, a februártól induló pilot időszakban már 300 munkavállaló bevonásával folytatja a vizsgálatot.

Ez lesz a jövő?

A termelékenységi mutatók látványos javulása, az alkalmazottak elégedettségének ugrásszerű emelkedése az elavult, 1930-as évekbeli rendszer megváltoztatásának jogosságát igazolják.

Az átállás természetesen nem fog azonnal megtörténni, a szervezeti kultúra megkövesedése – Magyarország esetében ez különösen igaz – mindig is makacs ellensége volt a robbanásszerű újításoknak. Ha azonban arra gondolunk, hogy mindössze pár évvel ezelőtt arra a vezetőre is ferde szemmel néztek, aki bevezette saját területén a home office lehetőségét, napjainkra azonban már a mindennapi munkavégzés szerves részét alkotja, borítékolható: a hr-forradalom új hulláma előbb-utóbb beterít majd mindent, és pár évtized múlva már csak emlék lesz az ötnapos munkahét.

A négy az új öt, a legfurcsább ötlet az új normális. Így megy ez előre.

Fotó: 123RF
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn