Új kapukat nyit a német migrációs politika

Szerző: | 2023. május. 2. | Uncategorized

Megnyílik Németország az Afrikából érkezők előtt is.

A német migrációs politikában az utóbbi időszakban változás állt be, ami Ghána vonatkozásában kezdett egyértelművé válni. 

Új irány a migrációs politikában

Ez az üzenet azonban az utóbbi időben gyökeresen megváltozott. Ebbe a nyugat-afrikai országba vette az irányt Svenja Schulze fejlesztési és Hubertus Heil munkaügyi miniszter. A látogatás során teljesen bejárták a migrációs központot, ezt követően a munkaügyi miniszter elmondta: 

elérkezett az idő, hogy Afrikából vonzzák be a képzett munkaerőt, miközben a fejlesztési miniszter szerint a migrációban egyébként is hatalmas lehetőségek rejlenek. 

A két tárcavezető kijelentése hatalmas fordulatot jelent a migrációs politika afrikai vonatkozásában, ugyanis bár korábban is támogatták a gazdasági jellegű bevándorlást az országba, eddig Afrikából közvetlenül nem terveztek képzett munkaerőt bevonzani.

Ebben a markáns irányváltásban szerepet játszhatott az is, hogy egyre nehezebb volt reményt adni a Németországban élő ghánaiaknak, hogy hazájukban megfelelően tudnak majd boldogulni.

Ez a két és fél magyarországnyi, 32 milliós nyugat-afrikai ország gazdasági helyzetének is tulajdonítható. Ghána gazdaságát elsőkörben a pandémia bénította meg, arról nem is beszélve, hogy az ukrajnai háború kitörése óta robbanásszerűen emelkedtek a megélhetési költségek.

Ez nem segít Afrikán

Igaz, hogy Németországban 2020 márciusában elfogadtak egy törvényjavaslatot a szakképzett bevándorlásról, amely ezt a helyzetet szerette volna javítani. Azóta viszont a helyzet nemigen javult, elég csak az olyan akadályokra gondolni, mint a diplomák és az oklevelek elismerésének bonyolult folyamata. Éppen ezért szeretne a kormány javítani a helyzeten, és segíteni a legális bevándorlást. Ez a változás a migrációs politikában viszont nem előremutató irány. Az afrikai országoknak is szüksége lenne a képzett munkaerőre, bár az ottani munkaerőpiac nem tudja felszívni őket, erre a problémára sokkal inkább helyben kellene megoldást találni. 

Habár igaz, hogy sok ghánainak jó esélye lenne arra, hogy munkát kapjon Németországban, a realitás talaján maradva, a legalizált migrációval várhatóan nem csupán a legjobban képzettek fognak útra kelni.

Ez az irányváltás ugyanakkor elszívja az afrikai országokból a képzett munkaerőt, miután ott helyben évekig képzik az embereket, és amikor kikerülnek a munkaerőpiacra, elszívják őket a külföldi cégek. A munkaerő elszívása helyett tanácsos lenne a különbséget csökkenteni, hogy az afrikaiak helyben legyenek képesek boldogulni. Jelenleg csupán abban bízhatnak az afrikai országok, hogy az egyetemekről kikerülő fiatalok hazaszeretetből otthon maradnak. A frissen végzetteknek viszont nagy csábítás a külföldre való távozás egy jobb élet reményében, jól működő infrastruktúrával, működő egészségügyi rendszerrel és jó iskolákkal. Hiszen például egy ghánai orvos átlagfizetése (forintra átszámítva) 100-150 ezer forint havonta, Berlinben viszont ennek a 10-15-szöröse.

Borítókép: 123rf

Eredetileg megjelent a Makronom.Mandiner.hu oldalán.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn