Fókuszban a  megújuló energia és fenntarthatóság

Szerző: | 2023. május. 31. | Hazai, Klímaváltozás, Uncategorized, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Különösen nagy hangsúlyt kapott az energiaügyek és a klímavédelem kérdésköre a  május végén negyedik alkalommal megrendezett GreenTech Zalaegerszegen. A rendezvény ismét a fenntarthatóság és az innováció közös platformjaként szolgált. Az esemény fővédnöke Lantos Csaba energiaügyi miniszter volt, míg a védnökök között szerepelt Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Vigh László országgyűlési képviselő is.

Május 25-26-án rendezték meg a IV. GreenTech Zalaegerszeg egyedi Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítását és Konferenciáját. 

Az elmúlt időszakban számos kihívással szembesültünk, mint például a koronavírus-járvánnyal vagy az orosz–ukrán háború gazdasági hatásaival. A 2022 nyarán  megjelenő energiaválság – bár enyhült – azért lényegét tekintve továbbra is fennáll. Eközben a technológiai és ipari fejlődés, az innováció, a járműipar, a digitális stratégia és a telekommunikáció térnyerésével egyre inkább középpontba kerül a környezet- és klímavédelem, valamint a fenntartható fejlődés kérdése.

Járműipari innovációk Magyarországon

Magyarország az innováció nemzetközi térképén egyre láthatóbb módon foglal helyet, különösen a járműipar terén. Az országunkban zajló beruházások és fejlesztések alapvetően meghatározzák mindennapjainkat és a jövőnket, nem csak nekünk, de gyermekeinknek és unokáinknak is. Az innovatív ipari és technológiai fejlesztések kiemelt jelentőséggel bírnak hazánk számára, ugyanakkor folyamatosan generálnak kihívásokat a klímavédelem és a környezetvédelem területén.

A rendezvény több szempontból is kiemelkedő volt. Egyrészt, mert a régió egyik legnagyobb zöld szakmai eseménye. Másrészt, több mint 80 kiállító legújabb termékeit, szolgáltatásait és fejlesztéseit ismerhettük meg a zöldenergia és a fenntarthatóság terén. Olyan kérdésekre keresték a választ a szakmai előadásokon keresztül, minthogy lesz-e folyamatosan elegendő energiánk, vagy tudjuk-e hosszabb távon finanszírozni az energiaszükségletünket, valamint elérhetjük-e az energiafüggetlenséget?

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a nyitórendezvényen elmondta, hogy hazánkban nagy mennyiségű energiát tudunk tárolni gáztárolóinkban, azonban további fejlesztések szükségesek e téren is. A közeljövőben tervezett hálózati és tárolói fejlesztésekre közel 300 milliárd forintot kívánnak fordítani. Céljuk, hogy 2030-ra akár 1 milliárd köbméter gázt is kiváltson Magyarország  a geotermikus energia segítségével. Magyarország már rendelkezik jelentős tapasztalattal és ipari hagyománnyal is ezen a területen (gondoljunk csak a fürdőinkre, ásványvizeinkre, illetve a meglévő geotermikus projektekre) így az energiaügyi miniszter szerint kiemelt lehetőségek rejlenek a geotermikus energia hasznosításban.

Összességében tehát a IV. GreenTech Zalaegerszeg szakkiállítás és konferencia sikeresen ötvözte a technológiai innovációt és a fenntartható fejlődést, miközben új utakat mutatott meg a zöldenergia és a klímavédelem területén. A rendezvény továbbá hozzájárult a szakmai közösség erősítéséhez, és elősegítette azt a közös gondolkodást is, ami hosszú távon szükséges a klímaváltozás kihívásainak kezeléséhez és a fenntartható jövő megvalósításához.

Címlapfotó:123rf.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn