Tesla töltőállomás

Beérett a gyümölcs, amiért a Tesla-vezér dolgozott

Szerző: | 2023. június. 27. | Makronóm Morzsa, Technológia

Egyre több elektromosautó-gyártó vállalat csatlakozik a Tesla-vezér tervéhez, miszerint szabványos csatlakozófelületté kívánja alakítani a Tesla autótöltő portokat. Ezzel az összes ilyen porttal ellátott EV hozzáférhetne a Tesla töltőállomásaihoz.

Ahogyan a Makronóm korábban beszámolt róla, Elon Musk, a Tesla megalkotója hónapok óta azon dolgozik, hogy uralja az elektromos (EV) és a hagyományos autók piacát. Az árakat folyamatosan csökkentette, és beharangozott egy olyan Teslát is, amelyet akár egy Ford Focus árából meg tudunk vásárolni. Azonban nem feltétlenül a Teslák eddiginél kedvezőbb ára hozhatja el a várt sikert Elon Musk számára.

Nemrégiben a Ford és a GM összefogott a Teslával annak érdekében, hogy elfogadott szabvány legyen a cég portja és ezzel töltőállomása, a North American Charging Standard (NACS).

Ezzel az összefogással a Tesla-portok riválisa, az amerikai kormány által támogatott Combined Charging System (CCS) kiszorulhat. Mike Ramsey, a Gartner alelnöke és elemzője így nyilatkozott: „A CCS bajban lehet, hiszen a Ford és a GM együttműködése kicsit olyan, mintha a Samsung azt mondaná, hogy mostantól az Apple-töltőkkel lehet tölteni a telefonjaikat.”

A Teslának világszerte 45 ezer töltőállomása van, ebből 12 ezer található az Egyesült Államokban. A Tesla-tulajdonosok egy külön adaptert is kapnak az autójukhoz, amellyel több mint 53 ezer másik, kettes szintű töltőállomáshoz férhetnek hozzá Észak-Amerikában – állítja a ZeroHedge.

Ezen információk fényében nem meglepő, hogy az állomások száma várhatóan növekedni fog, mivel a Ford és a GM 2024–25-től kezdődően beépíti a NACS-portot a járműveibe.

„Ez az együttműködés a stratégiánk kulcsfontosságú része, egy következő lépés a gyorstöltőkhöz való hozzáférés bővítése érdekében az ügyfeleink számára. Nemcsak az elektromos járművekre való átállást teszi zökkenőmentessé az ügyfeleink számára, hanem az iparágat is segíthet elmozdítani az egységes észak-amerikai töltési szabvány felé” – mondta Mary Barra, a GM vezetője.

A szabványosítás tehát elvben mindkét félnek jó. A Tesla töltőállomásai még több bevételt hozhatnak, a többi EV-gyártónak pedig nem kell külön, saját infrastruktúrát kiépítenie az autóihoz. (Más kérdés, hogy ezzel a Tesla hatalmas piaci előnyhöz juthat.) 

A Rivian is csatlakozott

A trió mellé nemrég a Rivian amerikai elektromosjármű-gyártó is csatlakozott. A Reuters szerint a cég ügyfelei már 2024 első felében használhatják a Tesla töltőállomásait az Egyesült Államokban és Kanadában. A Rivian ehhez hozzátette, hogy 2025-ben kezdi meg a Tesla-töltőportok szabványossá tételét a járművein.

Ez egy nagy győzelem a Teslának, amely még egy lépéssel közelebb került ahhoz a céljához, miszerint uralni akarja az autópiacot. Az azonban problémát okozhat, hogy hamarosan még több EV fér hozzá a Tesla-töltőállomásokhoz, így egy-egy töltés során megnőhet a várakozási idő. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn