Generatív mesterséges intelligencia

Szerző: | 2023. július. 10. | Technológia

A generatív mesterséges intelligencia (MI, vagy angol rövidítéssel: AI) az MI-megoldások egy olyan, hatékonyabb típusa, amely az adatokban található minták megtanulása révén képes új és eredeti tartalmakat létrehozni az emberi agy által inspirált, összetett algoritmusok és tanulási módszerek segítségével. Bár a generatív mesterséges intelligencia jelenleg csak szövegek, számítógépes programozás, képek és hangok előállítására összpontosít, ez…

Már megjelentek az első tanulmányok az egyes betegségeket célzó gyógyszerjelölt-molekulák MI általi generálásáról, valamint képzeletbeli épületek képének vagy belsőépítészeti tervezésének a generatív MI kezébe adása kapcsán. A NASA mérnökei jelenleg olyan mesterségesintelligencia-rendszereken dolgoznak, amelyek képesek könnyű űrrepülési műszerek megtervezésére, amivel tizedére csökkentenék a fejlesztési időt, és ezzel együtt javítanák az anyagok szerkezeti stabilitását. A generatív mesterséges intelligenciát használó technológiák az élelmiszeriparra és a mindennapi tárgyak tervezésére is hatással lehetnek, a bútoroktól a háztartási gépekig. A tudományos kutatásban a generatív modellek a kísérleti tervezés javításával, az adatelemek közötti kapcsolatok azonosításával és új elméletek létrehozásával segíthetik elő az áttörést. A nemrég kifejlesztett mesterségesintelligencia-algoritmusok például képesek lefordítani egy matematikai képletet egyszerű angolra, vagy az agyi aktivitási adatokat elemezve rajzokat generálni azokról a tárgyakról, amelyeket az emberek a fejükben tartanak.

A középiskolások és az egyetemi hallgatók egyre gyakrabban használnak generatív mesterséges intelligenciát. Egyes intézmények tiltják a használatát, míg mások a generatív modelleket inkább beépítik a tanítási gyakorlatba, sőt, a hallgatókat ki is képzik ezen eszközök elsajátítására. Megfelelően alkalmazva a generatív mesterséges intelligencia személyre szabott tanterveket hozhat létre, amelyek alkalmazkodnak a diákok képességeihez és tanulási előrehaladásához, miközben ösztönzik a kritikus gondolkodást, beindítják a kreativitást és hasznosítják az újszerű ötleteket.

A munkahelyeken az olyan mesterségesintelligencia-alapú nyelvi modellek, mint a népszerű ChatGPT vagy annak utódai, növelhetik a termelékenységet és javíthatják a kimenet minőségét az emberi feladatok átstrukturálásával az ötletgenerálás és szerkesztés irányába, szemben a nyers vázlatkészítéssel. 

A generatív mesterségesintelligencia-technológiák segítsége kifejezetten előnyös lehet az alacsonyabb összetettségű feladatokat ellátó munkavállalók számára, és növelhetik a munkával kapcsolatos elégedettségüket, továbbá a hatékonyságukat is. Tekintettel az ezen új technológiák bevezetéséből eredő termelékenységnövekedés lehetőségére, alapvető fontosságú, hogy elismerjük a munkahelyek folyamatos kiszorulásának valószínűségét. Ezért a dolgozók képzettségének növelésére és átképzésére irányuló erőfeszítéseket támogató szakpolitikák és programok alapvető fontosságúak lesznek ahhoz, hogy széles körben megoszthatók legyenek a technológiai innováció előnyei, és hogy a munkavállalóknak meglegyenek a szükséges készségeik a változó munkaerőpiacon való boldoguláshoz.   

A legújabb fejlesztések olyan autonóm mesterségesintelligencia-rendszereket érintenek, amelyek képesek fontos döntéseket hozni vagy jelentős lépéseket tenni. Az AutoGPT például egy autonóm MI-alkalmazás, amely a GPT-4 nyelvi modellt használja. Az AutoGPT képes automatikusan teljesíteni egy a felhasználó által meghatározott célt úgy, hogy azt kisebb feladatokra bontja, és olyan eszközöket alkalmaz, mint az internetes keresés vagy a szöveget beszéddé alakító technológia. A generatív mesterségesintelligencia-technológiák, különösen az autonóm MI egyre nagyobb mértékű integrációja az emberek mindennapi életének számos aspektusába a közvéleményt izgatottsággal és aggodalommal tölti el.

A generatív mesterséges intelligencia iránti bizalom kiépítése érdekében az alkalmazásoknak meg kell felelniük az elfogadott szakmai és etikai normáknak. A generatív MI-t alkalmazó rendszerek azokat az adatokat képviselik, amelyeken betanították őket, valamint az adott társadalomra vonatkozó konvenciókat. Gondoskodni kell mindeközben a mesterséges intelligencia képzési adatokon alapuló elfogultságának mérsékléséről.

Az alkalmazás döntéshozatali folyamatainak könnyen érthetőnek kell lenniük, az alkalmazás céljait világosan meg kell ismertetni az üzemeltetők és a végfelhasználók számára, emellett tiszteletben kell tartani az egyéni adatvédelmet. Etikai iránymutatásokat és irányítási struktúrákat kell kidolgozni a potenciális károk enyhítésére és annak biztosítására, hogy a technikai fejlődés, valamint a felelős használat egyensúlyban legyen – állapítja meg a tanulmány. 

Végül pedig a szerzői jogokkal kapcsolatos kérdésekkel is foglalkozni kell, hogy a mesterséges intelligencia tervezői, a képzési adatok készítői és az alkalmazások használati utasításainak szerzői megfelelő elismerésben részesüljenek.

A megfelelő ellenőrzésekkel a generatív mesterséges intelligencia több időt biztosíthat a kreativitásra, megmutathatja a tudás határait és a hagyományos gondolkodásmódot megkérdőjelező partnerként is működhet.

(Forrás és fotó: A 2023-as Top 10 Emerging Technologies jelentés)

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn