Mit tartogat a forint számára 2023?

Szerző: | 2023. július. 13. | Hazai, Infláció

A forint euróval szembeni változékonysága jelentős volt. Azonban ahogy eddig haladunk, lehet mégis jobb kilátásai lesznek a forint idei évének, mint tavaly.

A világgazdasági folyamatoktól való elzárkózás Magyarország számára kizárt, hiszen gazdaságunk viszonylag kicsi és nyitott. Ezen okból a forint sorsa nagyban függ attól, milyen folyamatok mennek végbe a nemzetközi gazdaságban.

Mivel a háború kitörése következtében Magyarországra- szomszédos ország lévén- kockázatos országként tekintenek, így ezt a gazdaság nagymértékben megérezte.

Az év során a további fejlemények alakulásában is meghatározóak voltak a háború közvetett következményei, ideértve például a magas energiaárakat. A magasabb árak melletti energiaimport folyamatosan több pénzkiáramlással járt, illetve egyre nagyobb devizakeresletet teremtett, folyamatos leértékelődési nyomást kifejtve a forintra. 

A forint sorsa függ a dollárétól

A dollár 2021-ben 1970 óta a legjobb évét élte, ami egyúttal azt is jelentette, hogy 2022-ben a legtöbb valuta leértékelődött a dollárral szemben, így a forint is.

Általánosan igaz, hogy amikor a globális gazdaság gyenge, akkor az USA dollár erősödni kezd és felülteljesíti a világ többi részét. Mindezt tavaly a Fed kamatemelése is erőteljesen támogatta. Az amerikai központi bank ugyanis az elmúlt 40 év leggyorsabb ütemben történő kamatemelési fázisát valósította meg. 

A dollár iránti keresletet befektetői oldalról tehát egyaránt fűtötte a magasabb hozam és a biztos menedék reménye. A zöldhasú erősödése ugyanakkor a világ más devizáit – a feltörekvő országok pénzein túl, az eurót, a japán jent, de az angol fontot is – zuhanásra késztette, vagyis nem a hazai deviza volt az egyetlen áldozata a folyamatoknak.

Ha feltesszük a kérdést, hogy mi fordította meg ezt a trendet, azzal egyúttal részben a forint erősödésének okára is választ kaphatunk. Novemberben a vártnál enyhébb amerikai inflációs jelentés már módosította a befektetői várakozásokat.

Az inflációs mutatószám mérséklődésének fő oka a csökkenő energiaköltségek voltak. 

Ha pedig csökken az infláció az USA-ban, akkor az amerika jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan kamatot csökkent, elindítva ezzel a dollár leértékelődését.

Magyarországi tényezők

Nem csak önmagában az adott ország teljesítménye számít, hanem hogy az relatíve hogyan alakul más, akár szomszédos vagy olyan országokhoz viszonyítva, amelyek gazdasági szempontból meghatározóak az ország életében. Így fontos, hogyan alakulnak az EU-s viták és a kiszámítható gazdaságpolitika.

Fontos szerepet játszanak a jegybanki lépések, melyeket főként az infláció alakulása határoz meg. Az MNB inflációs jelentése alapján a globális folyamatok az árnyomás mérséklődését vetítik előre. 

Az infláció csökkenésének gyorsulását 2023 második felére teszik, és az év végére várnak egyszámjegyű inflációt. A szigorú monetáris politikai irányvonal tehát a következő időszakban várhatóan még velünk marad, ami egyelőre nem jelent ellenszelet a forint erősödésének. Az O/N kamat október 15 óta továbbra is 18 százalékon áll, ez továbbra is kifejti azt a hatását, hogy fékezze a forint ellen irányuló esetleges spekulatív műveleteket. 

De a monetáris tényezőkön túl továbbra is fontos a költségvetési hiány alakulása is, illetve ehhez kapcsolódóan az uniós források érkezése. Ez utóbbi esetében a kilátások szintén kedvezőek, ahogy azt a tavaly decemberben a Bizottság által jóváhagyott Partnerségi megállapodás is alátámasztja.

Ennek eredményeképpen a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében közel 2300 milliárd forint, a magyar társfinanszírozás melletti Operatív Programok keretében pedig 14 ezer milliárd forintnyi forrásra sikerült szert tenni 2027 végéig. Összességében tehát adottak a feltételek ahhoz, hogy a forint – a múlt évvel ellentétben – egy kedvezőbb utat járjon be az idei évben!

Az eredeti cikk a mandiner.hu/rovat/markonom oldalon érhető el.

Címlapfotó: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn