Magyarország a versenyképes európai és német gazdaságban érdekelt 

Szerző: | 2024. április. 16. | Hazai, Világgazdaság, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Nagy Márton Robert Habeck német gazdasági miniszterrel és Florian Toncar államtitkárral egyeztetett Berlinben. A magyar tárcavezető hangsúlyozta, hogy kiemelt fontosságú az elektromos autózáshoz kapcsolódó töltő-infrastruktúra fejlesztése. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációjának németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszterrel, Florian Toncar pénzügyminisztériumi parlamenti államtitkárral és Heiko Thoms nemzetközi pénzügyekért és Európa-politikáért felelős államtitkárral. Az egyeztetések középpontjában elsősorban a német gazdaság kilátásai és versenyképessége, valamint az autóipar, különös tekintettel az elektromosautó-gyártás jövője volt. 

Nagy Márton a megbeszélések kapcsán hangsúlyozta, hogy Németország hazánk egyik legfontosabb gazdasági partnere, a két gazdaság évtizedek óta ezer szállal kötődik egymáshoz.  

A német kereskedelem részaránya 2023-ban a teljes magyar külkereskedelem 24 százaléka volt,  

ráadásul Berlin a legmeghatározóbb invesztor hazánkban, a külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya 2022-ben 18,7 milliárd eurót tett ki, ami a teljes magyar FDI-állomány 18,6 százaléka. 

A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország erős, versenyképes európai és német gazdaságban érdekelt. Fel kell venni a tempót az amerikai és a kínai gazdaság rohamos fejlődésével, az európai gyártást pedig versenyképessé kell tenni. Ez a törekvés meg fog jelenni a 2024. második félévi magyar uniós elnökség gazdaságstratégiai prioritásai között is. Hazánk álláspontja szerint fokozni szükséges a digitalizációt, célzottabbá kell tenni a támogatáspolitikát, valamint olyan új, egységes európai iparstratégiára van szükség, amely az ágazati szereplők véleményén alapszik. 

Nagy Márton kiemelte, hogy míg 2018-ban Európában az újonnan eladott gépkocsik 1 százaléka volt tisztán elektromos, addig 2023-ban ez már közel 15 százalék. A magyar kormány időben lépett,  

hazánkban az elektromosautó-gyártás területén 21 beruházás valósult meg vagy van folyamatban, több mint 16 milliárd euró értékben.  

Ennek eredményeképpen a gépkocsiipar és az elektromosjármű-gyártás ökoszisztémája Magyarországon erős, az ország exportjának közel 25 százalékát az energiatárolók és a járműkivitel adja, az akkumulátorexport pedig GDP-arányosan meghaladja az 5 százalékot. A zöldenergia a magyar gazdaság jövője. 

Az elektromos autózás térnyerésében jelenleg átmeneti lassulást látunk, az újbóli lendülethez uniós szintű támogatási programmal kell segíteni az ágazatot. Kiemelt figyelmet kell fordítani az adminisztrációs terhek csökkentésére, a töltőhálózat, beleértve az otthoni töltés lehetőségének, valamint a kapcsolódó, energiahálózatot érintő fejlesztésekre, ugyanis jelenleg ezek jelentős akadályt jelentenek – állapította meg a miniszter. 

A tárgyalópartnerek a töltőhálózat kiemelt fontossága mellett a karbonsemleges technológiák támogatása kapcsán hangsúlyozták, hogy 2035-re újra kell definiálni a karbonsemlegességet az autómeghajtások esetében, és törekedni kell arra, hogy a technológiák egymással versenyezzenek. Továbbá 2026-ban az előző évi adatok fényében érdemes felülvizsgálni a 2035-ös szabályozási dátumot a belső égésű motorok tiltása kapcsán aszerint, hogy e célkitűzés mennyire tekinthető reálisnak. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn