Itt az idő: a Harvardon már egy robot oktat

Szerző: | 2023. július. 19. | Makronóm Morzsa, Technológia

Az egyetem ösztönzésére a chatbot a hét minden napján igénybe vehető mint tanulási asszisztens.

Idén ősztől a Computer Science 50: Introduction to Computer Science (CS50) kurzusra beiratkozott diákokat arra ösztönzik, hogy a mesterséges intelligencia segítsen nekik a programkódok hibakeresésében. Ezáltal visszajelzést adhatnak a tervekről, és megválaszolhatják a hibaüzenetekkel, illetve ismeretlen kódsorokkal kapcsolatos kérdéseiket.

Igen gyors fordulat ez a tavalyi tanévhez képest: a Harvardnak a 2022-es őszi szemeszter végén még ugyanis egyáltalán nem volt mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályzata.

Az új oktatási megközelítés ugyanakkor nem használja a ChatGPT-t vagy a GitHub Copilotot, amelyek egyaránt népszerűek a programozók körében. Ehelyett a Harvard saját nagy nyelvi modellt, egy „CS50 botot” fejlesztett ki, amely hasonló szellemiségű lesz, de arra fog összpontosítani, hogy a hallgatókat a válasz felé vezesse, ahelyett, hogy átadná nekik.

A CS50 a nem harvardi diákok számára is elérhető az edX online platformon. Az új mesterségesintelligencia-politika az edX verzióra is kiterjed. Még ha valaki nem a Harvard hallgatója, akkor is szívesen megcsinálja ezt a kurzust, amihez csupán végig kell mennie a tizenegy hét anyagán. Ráadásul más intézmények tanárai is licencelhetik a tananyagot a saját kurzusaikhoz.

A generatív mesterséges intelligencia (MI, AI) elfogadása az ország egyik legjobb egyeteme által új aspektust ad a ChatGPT-hez hasonló eszközök egyetemi környezetben való használatához. A ChatGPT 2022 novemberi indulása óta a tanárok és a professzorok küzdenek azzal, hogy a diákok nem saját anyagokat, hanem sok esetben az MI által generált munkákat adnak be.

A Texas A&M University-Commerce egyik professzora nem volt hajlandó osztályozni azt a dolgozatot, amely szerinte ChatGPT segítségével készült. Az MI által írt munkák felismerésére szolgáló eszközök szintén népszerűek lettek, de ezek a szövegre, nem pedig a programozási nyelvekre összpontosítanak.

Borítókép: 123rf

Eredetileg megjelent a mandiner.hu/makronom oldalán.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn