Csökkent a be nem jelentett foglalkoztatás Magyarországon

Szerző: | 2023. augusztus. 16. | Hazai, Társadalom

A foglalkoztatásfelügyeleti hatóság legutóbbi nyári akció-ellenőrzése szerint jelentősen csökkent a be nem jelentett foglalkoztatás Magyarországon. Az ellenőrzött munkavállalók mindössze 25,8 százalékánál találtak rendezetlen jogviszonyt, ami javulást mutat a 2022-es adatokhoz képest. Az építőiparban is örvendetes változásokat észleltek, emellett a munkabérrel kapcsolatos szabálytalanságok száma is csökkent.

Az idei nyáron volt a legkedvezőbb mind a szabálytalan munkáltatók, mind a szabálytalanul foglalkoztatott dolgozók aránya 2015 óta a foglalkoztatásfelügyeleti hatóság szokásos, nyári akció-ellenőrzése alapján. A be nem jelentett foglalkoztatás mértéke is csökkent, 26 százalék alá esett az aránya az ellenőrzött munkavállalóknál.

A kormány célja, hogy a jogszerű foglalkoztatás mértéke tovább nőjön idehaza, mivel ez hozzájárul a teljes foglalkoztatottság megvédéséhez

– áll a Gazdaságfejlesztési Minisztérium sajtóközleményében.

A foglalkoztatásfelügyeleti hatóság célja a kockázatok értékelésén alapuló célpontkiválasztással az erőforrások hatékony felhasználása, elsősorban a súlyos jogsértések feltárása, azaz a jogsértő munkáltatók „kiszűrése”. Az akció-ellenőrzés 852 vállalkozás 2818 munkavállalóját érintő foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta. Az ellenőrzések a munkáltatók 73 százalékánál tártak fel a vizsgálatba vont dolgozók 56 százalékát érintő valamilyen munkaügyi jogsértést. Az ellenőrzött 2818 munkavállaló 25,8 százalékát (727 fő) érintette a be nem jelentett foglalkoztatás, azaz a jogviszonyuk rendezetlen volt. Ez alacsonyabb a 2022. évi nyári akció-ellenőrzés adataihoz képest, amikor az ellenőrzött dolgozók 30,4 százalékát érintette a feketefoglalkoztatás valamelyik formája.

A be nem jelentett foglalkoztatással leginkább érintett építőiparban is javulás látható. Az ágazatban az ellenőrzéssel érintett munkavállalók számához viszonyítva 

az építőiparban dolgozók 25,96 százalékát foglalkoztatták „feketén”, ami 2015 óta a legkedvezőbb adat,

ugyanakkor még így is a munkavállalók több mint negyedét érintette a feketefoglalkoztatás. A munkabérrel kapcsolatos szabályok érvényesülése is kedvező irányba mozdult el az elmúlt években. A nyári akció-ellenőrzésen országosan mindössze 62 munkavállalót érintett munkabérrel összefüggő szabálytalanság. A foglalkoztatásfelügyeleti hatóság a 2023. évi hatósági ellenőrzési tervnek megfelelően az idén június 26. és július 14. között folytatta le a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályok érvényre juttatására irányuló akció-ellenőrzést.

Borítókép: MTI/Balázs Attila

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn