Építsünk gyermeket a mesterséges intelligenciával…

Szerző: | 2023. augusztus. 17. | Kiemelt, Technológia

A mesterséges intelligencia legújabb terméke, a Remini lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy fotókat töltsenek fel magukról és a partnerükről, ezáltal képeket készítsenek arról, hogyan nézhet ki a jövőbeli gyermekük. A modern orvosi technikákban benne van a lehetőség, hogy a szülők a saját ízlésük, vágyaik szerint tervezzék meg a gyerekeket, amivel nagyon ingoványos területre tévedhetünk.

A Remini-alkalmazást persze felfoghatjuk pozitívan is, hiszen lehetővé teszi, hogy az emberek elképzelhessék magukat szülőként – ezzel potenciálisan arra ösztönözve őket, hogy ne halogassák a szülővé válást.

Másrészt az új technológiák számos kísértést és visszaélést is bevezethetnek. A reprodukciós technológia fejlődésével az orvosok a mesterséges intelligencia (MI) által generált gyermekképeket valósággá tehetik. Ez pedig felveti azt a kritikus kérdést, hogy mi a célja a gyermekvállalásnak.

A mesterséges intelligencia segítségével megalakulhat az „alkossunk gyermeket” iparág, ahol az orvosok élethű képeket mutatnak a szülőknek a potenciális utódjukról. Az in vitro megtermékenyítés segítségével a termékenységi klinikák több embriót hozhatnak létre, amelyeket tesztelhetnek, hogy megtalálják a szülő „ideális” gyermekét.

Az Egyesült Államokban már a reprodukciós klinikák hetvenöt százaléka kínál genetikai vizsgálatot. A mesterséges megtermékenyítésnél alapesetben is több petesejttel dolgoznak. Az 

embriók genetikai vizsgálata viszont már lehetővé teszi a szülők számára, hogy kiválasszák közülük azt, amelyik megfelel az általuk preferált tulajdonságoknak, például a nemnek, vagy a szem-, haj- és bőrszínnek. 

Azt is fel tudják mérni, hogy a gyermeknél kialakulnak-e bizonyos egészségügyi problémák. Egy vitatott esetben például a siket szülők megpróbáltak olyan utódot létrehozni, aki örökölte volna a süketségüket. A klinikák a nem kívánt embriókat természetesen megsemmisítik, ám ezt a gyakorlatot elsősorban azok bírálják, akik az emberi élet kezdetét a megtermékenyüléshez kötik.

Az Egyesült Államokban a termékenység körül egy komoly iparág alakult ki, amelyet Big Fertilitynek neveznek. Az in vitro megtermékenyítés már 3 milliárd dolláros iparággá fejlődött, míg a teljes reprodukciós piac mintegy 8 milliárdot hoz.

Kevés szövetségi vagy állami törvény szabályozza ezt az iparágat, és csak idő kérdése, hogy a klinikák kihasználják a mesterséges intelligencia erejét a babakészítés élményének fokozására.

Persze becsúsznak hibák is, hiszen a genetikai tesztek nem mindig működnek. Tavaly egy pár beperelte a termékenységi klinikát, mert az orvosok nem tudták kiválasztani a fiú embriót. Ehelyett a pár béranyája lányt szült.

Mindenesetre, amikor a természet (vagy a Jóisten) helyett az orvosok választják ki a szülők ideális gyermekét, az már eugenetikai aggályokat vet fel. Sok termékenységi klinika arról számol be, hogy a szülők fehér bőrű, magas IQ-jú,kék vagy zöld szemű gyermekeket szeretnének.

Az utópista eugenetikai gondolat kidolgozója, az angol Francis Galton megfogalmazása szerint: „Az eugenika tudománya mindazokkal a hatásokkal foglalkozik, amelyek egy faj veleszületett kvalitásait javítják, és amelyek ezen kvalitások lehető legelőnyösebb kifejlődését elősegíthetik.” Az eugenikát a történelem folyamán többször használták fel ürügyként faji megkülönböztetés igazolására.

Ahelyett, hogy elfogadnák a potenciális gyermekek természetes sokféleségét, törvényszerűen fennáll a lehetőség, hogy az „ideális” utód megalkotását elkerülhetetlenül különböző trendek, divatok határozzák majd meg.

A Remininek és az ehhez hasonló MI-programoknak már nem szab korlátokat a természet. Az alkalmazás például két nő vagy két férfi potenciális gyermekét is be tudja mutatni a felhasználóknak. A tudomány sincs ettől messze. 

A tudósok már kísérleteztek egerekkel, hogy egy petesejtet spermiummá alakítsanak, amely megtermékenyíthet egy másik petesejtet. A tudósok ezt a folyamatot spermamentes megtermékenyítésnek nevezik.

A tudományos-fantasztikus regények figyelmeztetnek az embernek álcázott mesterséges intelligencia veszélyeire. Erre példa a „digitális vagy virtuális baba”, amelyet a nők a telefonjukról gondozhatnak. De ezek a jelenségek általában rövid életűek. 

Ehelyett sokkal valószínűbb, hogy a tudósok a mesterséges intelligenciát arra fogják használni, hogy olyan gyerekeket hozzanak létre, amelyek olyanok, mint a gépek. A plasztikai sebészek például a Snapchat-diszmorfia növekedéséről számoltak be. Ez a kifejezés azokat a nőket írja le, akik arra kérik az orvosukat, hogy úgy nézzenek ki, mint önmaguk Snapchat-szűrős változata. Talán már tapasztalták a közösségimédia-alkalmazásokban, például a Snapchatben és az Instagramban a pattanások eltávolítását, a haj- vagy az arcszín halványítását, az orr formájának megváltoztatását vagy az izomtömeg növelését.

Ez a technológia nagy kísértése, hogy az emberek olyanok lesznek, mint a gépek. Természetüknél fogva az ilyen emberek „manu-factured” – szó szerint „kézzel készítettek” lennének. Amikor a szülők úgy tervezik az utódjaikat, mint egy kiegészítőt, akkor nem sokban különböznek egy gyerekkereskedőtől. Hiszen ilyenkor a szülő, mint az emberkereskedő, a saját vágyai, nem pedig a gyermek feltétel nélküli elfogadása alapján választja ki az utódját.

Természetesen nem kell eleve elutasítani, ha az orvosok mesterséges intelligenciát használnak arra, hogy segítsenek a szülőknek elképzelni a jövőbeli gyermekeiket. Inkább azzal van gond, ha arra használják a mesterséges intelligenciát, hogy egy bizonyos kinézetű, nemű vagy akár előre kiválasztott értékrendű utódot építsenek.

Átgondolt használat nélkül a mesterséges intelligencia táplálni fogja az „építsünk gyermeket” iparágat, amely

a megszületendő kicsiket termékekké alakítja, amelyeket megterveznek, piacra dobnak és eladnak. Márpedig minden új gyermek emberi lény, aki feltétlen szeretetet érdemel.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn