A sikeres generációváltáshoz ez szükséges a magyar kkv-knél

Szerző: | 2023. augusztus. 24. | Hazai, Társadalom

Nem kevesebb mint 5 céges utódlási kulcstényezőt mutatott ki egy friss kutatás. Ezek kedvező alakulása szükséges ahhoz, hogy kevesebb súrlódással mehessen végbe a generációváltás a hazai vállalkozásoknál.

Egy Sziluett elnevezésű, fejlett személyiségfelmérési metódust használó magyar startup, a Quantille adaiból kiderül, hogy melyek a legfontosabb összetevői a céges utódlási, azaz a vállalati generációváltás kérdéseinek. Az adatfelvétel több mint 100 hazai kis- és középvállalkozás  vezetőjének a megkérdezése alapján készült.

Az 5 említett terület az alábbi: 
– eltérő munkatempó,
– az alapítóhoz képest különböző határozottsági szint, 
– más-más szervezettség, 
– az íróasztal mellett hozott versus gyakorlatias döntések, 
– az utódjelöltek elvártnál alacsonyabb pszichés teherbírása.

A következő tíz évben a hazai családi cégek 25 százalékát közvetlenül érinti az utódlás – legalábbis ez derült ki egy korábbi adatfelvételből, amelyet a Budapest LAB 2020-ban végzett el. Ugyanakkor 

a stafétabot átadását tervező alapítók/ügyvezetők 81 százaléka a cégtulajdon megtartásával szeretné átadni a vezetést: 

57 százalék családon, 12 százalék cégen belüli utódlásban, további 12 pedig külső szakember bevonásában gondolkodik – derül ki a magyar startup frissen közzétett adataiból. 

Többet egyszerre?

A más tempó alatt azt értik a kutatók, hogy a kkv-cégvezetés átadás-átvételi folyamatának egyik leggyakoribb akadálya, hogy az alapító úgy érzi, az utódjelöltje kevés feladattal foglalkozik egyszerre, és nem pörgeti eléggé a kollégákat a felelősségébe tartozó ügyekben. További ellentmondás, hogy az ügyvezetők jellemzően bátran és nyíltan állnak bele a nehéz helyzetekbe, vállalva a döntések felelősségét, amit az utódjelöltjeiktől is megkövetelnek (különböző határozottság). Ilyenkor jellemzően az utódjelölt, a megbízott cégvezető az alapító/ügyvezetőnél sokkal kevésbé vállalja fel a véleményét, és nem képviseli meggyőzően a társaság, valamint a kollégák érdekeit.

Válsághelyzetek: az alapító tudja megoldani

A kollégák kiválasztását, beillesztését és menedzselését támogató Sziluett-felmérés benchmarkadatai azt mutatják, hogy az alapítók személyisége gyakran az utolsó pillanatos tűzoltásban és a válsághelyzetekben a leghatékonyabb, ezért a szervezetet is inkább spontán módon strukturálják. Nem ritka, hogy egyszerre több pozíciót töltenek be, például ügyvezetőként egy időben felügyelik a termékfejlesztést, az értékesítést, a beszerzést, és ösztönösen ugyanezt várják el az utódjelöltjeiktől is.

Gyakorlat és elmélet

A hazai kkv-k vezetői rendkívül gyakorlatiasak és operatívak, kifejezetten szeretnek elmerülni a mindennapi céges feladatokban. A választott utódjelölt ezzel szemben gyakran több időt tölt az íróasztala mellett, e-maileket olvas, marketingstratégián gondolkodik, irodai megbeszéléseket tart.

Az utódlásban érintett kkv-k ez év október 15-ig ingyen vehetnek részt e programban, cserébe az adatok anonim felhasználásáért.

Kapcsolódó:

Az eredeti cikk a Mandiner Makronóm oldalán jelent meg.

Címlapfotó: 123rf

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn