A Sentix szeptemberi felméréseinek legfontosabb megállapításai

Szerző: | 2023. szeptember. 19. | Hét ábrája

Hogy milyen várakozások vannak jelen a pénzügyi piacokon? A Sentix indexe megmutatja.

A Sentix indexe 6600 befektetőt – 1,200 intézményi és majdnem 5,400 egyéni – kérdez meg várakozásaikról a pénzügyi piacok, gazdasági fejlemények és portfóliójukkal kapcsolatos intézkedéseik tekintetében. Az elemzői és befektetői várakozásokat megragadó indikátor négy ország/régió esetén jelez recessziót: Euróövezet, Németország, Ausztria, Kelet-Európa, három esetén pedig visszaeséssel számol: Latin-Amerika, Világgazdaság, Svájc, miközben sehol nem beszélhetünk fellendülésről. 

A Sentix szeptemberi felméréseinek legfontosabb megállapításai:

  • A globális alindex értéke csökkent az előző hónaphoz képest, azaz pesszimistábbak a várakozások. A csökkenés mögött elsősorban az ázsiai országok összesített indexének drasztikus, 6,8 pontos mérséklődése áll.
  • Németország rendelkezik a legalacsonyabb értékkel, amely szeptemberben 2,4 ponttal volt alacsonyabb, mint egy hónappal korábban, az üzleti várakozások továbbra is pesszimisták és csökkenő trendet mutatnak.
  • Kelet-Európában az többnyire stagnál az index értéke az elmúlt hónapokban, nincs jelentős eltérés az eurózónához képest.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn