Tangó Varsóban: a lengyel kormány próbálja cáfolni a miniszterelnököt

Szerző: | 2023. szeptember. 22. | Háború, Kiemelt

Morawiecki bejelentése az Ukrajnába küldött fegyverszállítások leállításáról legalább akkora zűrzavart okozott Lengyelországban, mint Kijevben.

Miután Mateusz Morawiecki miniszterelnök bejelentette, hogy Lengyelország nem küld több fegyvert Ukrajnának, Andrzej Duda elnök pedig Kijevet ahhoz a fuldoklóhoz hasonlította, aki saját felszínen maradása érdekében másokat húz le a mélybe, a lengyel kormány elég szövevényes módon tűzoltásba kezdett, azt hangoztatva, hogy ami elhangzott, az nem is úgy hangzott el, de ha mégis, akkor senki nem úgy értette.

Egyelőre nem tiszta, hányféle módon lehet értelmezni a lengyel miniszterelnök azon mondatát, hogy nem küldenek több fegyvert Ukrajnába, csak a tranzitszállításokat engedélyezik a határhoz, a kormány szóvivője és néhány névtelenségbe burkolózó lengyel politikus mindenesetre megpróbálkozott vele.


A kormányfő nem úgy gondolta…

Néhány héttel a lengyel parlamenti választások előtt a gabonaimport Brüsszel döntésével ellentétes, egyoldalú importtilalma miatt mérgesedett el úgy a viszony a két ország között, hogy Ukrajna először pert indított a lengyel (és természetesen a magyar) kormány ellen a Kereskedelmi Világszövetségnél, pár nappal később pedig az ENSZ-közgyűlésen Zelenszkij elnök már gyakorlatilag kétszínűséggel és az orosz érdekek kiszolgálásával vádolta Varsót.

Itt szakadt el annyira a cérna a lengyel vezetésben, hogy

azonnal bekérették az ukrán nagykövetet, ezzel párhuzamosan pedig Morawieczki kimondta híressé vált mondatait a barátság végéről és a fegyverszállítások leállításáról.

Piotr Muller, a lengyel kormány szóvivője szerint azonban a miniszterelnök mindössze annyit próbált jelezni, hogy új szerződéseket már nem kötnek Ukrajnával (egy névtelenséget kérő kormánytag szerint azért, mert már minden régi fegyvert odaadtak neki), de az eddigieket maradéktalanul teljesítik, vagyis minden fegyvert, amelynek átadásában előzetesen megállapodtak, a lengyel kormány le fog szállítani Kijevnek.

Még vissza is szívhatják

Azt a szóvivő is leszögezte, hogy

az ukrán vezetés minősíthetetlen és veszélyes diplomáciai kijelentéseket tett,

ennek ellenére a kormány teljesíti vállalt ígéreteit.

A probléma a magyarázkodással csupán annyi, hogy mind Morawiecki, mind Duda elnök egészen tiszta és érthető módon beszélt a jó viszony megszüntetéséről és a fegyverszállítások leállításáról, mindenféle feltételes mód és a régebbi szerződésekre utalás nélkül.

Valószínűsíthető, hogy Ukrajna igyekszik visszaférkőzni a lengyelek kegyeibe. Erre utal, hogy miután Szlovákiával az ukrán agrárminiszter megállapodott a gabonaimport tilalmának feloldásáról egy új garanciarendszer bevezetésével (ezzel egy időben pedig a Kereskedelmi Világszervezetnél indított jogi eljárást is leállította), már bőszen tárgyal lengyel kollégájával is ugyanerről. Igaz,

Varsóban most túl nagy a sértettség ahhoz, hogy Ukrajna néhány mosollyal és ígérettel meg nem történtté varázsolja a dolgokat,

annyiban azonban már legalább megegyeztek a felek, hogy közösen dolgoznak a lehetséges megoldáson.

Ha azt sikerül elintézni, a lengyel fél meggondolhatja magát a fegyverszállítások ügyében is.

Miután az egész világ előtt rontottak acsarkodva egymásnak Ukrajnával, a feltétlen és kölcsönös bizalom teljes hitelességgel pompázik majd a most még kissé zavarodottan számolgató szövetséges országok szeme előtt.

Fotó: MTI/EPA pool/Friedemann Vogel

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn