Az ukrán gabonaexportőr tőzsdekrachja óriási nyereséget hozott az alapítónak 

Szerző: | 2023. október. 10. | Háború, Világgazdaság

A Kernel Holding Ukrajna legnagyobb gabonaexportőre. Most a cég részvényei zuhantak, ám valaki profitál belőle. A részvényesek képviselői csalásról beszélnek. 

Hatalmas mennyiségű új részvény kibocsátásával ugyanis a Kernel Holding alapítója, Andrij Verevszkij visszanyerte a teljes irányítást Ukrajna legnagyobb gabona- és napraforgóexportőre felett.  

Verevszkij közel 30 éve alapította gabonakereskedelmi kisvállalatát, amely mára Ukrajna egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalatává vált. A mezőgazdasági csoport részvényeivel 2007 óta kereskednek a Varsói Értéktőzsdén (GPW). A luxemburgi bejegyzésű társaság árfolyama az elmúlt napokban egy látványos összeomlást követően történelmi mélypontra jutott. A helyzet furcsasága, hogy Verevszkij, a holding elnöke emiatt nem igazán vált elégedetlenné.  

A holding azonnali áron új értékpapírokkal árasztotta el a tőzsdét 

Verevszkij célja az lehetett, hogy visszaszerezze a Kernel Holding felett a teljes irányítást. Ennek érdekében először, még ez év májusában visszavásárolt egy körülbelül 30 milliós névértékű Kernel-részvénycsomagot az általa személyesen irányított Namsen Limited befektetési társaságon keresztül, amiért körülbelül 123 millió eurónak megfelelő összeget fizetett. 

Majd augusztus 22-én a társaság bejelentette, hogy a holding 216 millió új, szavazati jogot biztosító részvényt bocsát ki, ami majdnem háromszorosa az addigi papírok számának. Az új részvényjegyeket nem bocsátották szabad kereskedésre, hanem „minősített” befektetőknek kínálták fel azokat.  

Ezek közül is elsősorban Verevszkij holdingja, a Namsen Ltd. volt az, amely több mint 212 milliót vásárolt az új részvényekből.

A vételár részvényenként mindössze 26 eurócentnek felelt meg. 

Befektetők csalásról beszélnek a részvénykibocsátás miatt 

Amint ez az ügylet napvilágra került, a holding árfolyama meredeken esni kezdett. Szeptember 14-én csak 6,34 lengyel zlotyba (1,37 euróba) kerültek a Kernel Holding papírjai a varsói tőzsdén, azaz kevesebb mint a felére csökkent az új részvények kibocsátásának bejelentése előtti utolsó napon érvényes árnak. Az árfolyam mostanra kissé visszaállt erről a mélypontról, 7,65 zlotyra.  

A kisrészvényesek úgy érzik, hogy Verevszkij manőverei miatt megkopasztották őket, mivel a részvényeik értéke felhígult. Pavel Bojko ukrán befektetőt, a Gonzo Invest alapítóját idézi az Interfax ügynökség, aki a következőket mondta:

„A további részvénykibocsátás – a várakozásoknak megfelelően – nagy csalásnak bizonyult. Százszor olcsóbb volt, mint a vállalat könyv szerinti értéke, és hússzor olcsóbb, mint az éves profitja”.  

A holding a 2022 első három negyedévére vonatkozóan 611 millió dolláros (572 millió eurós) kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredményt (EBITDA) jelentett be 2,7 milliárd dolláros (2,5 milliárd eurós) bevétel mellett. 

A varsói tőzsde fontolgatja a Kernel-részvények kivezetését

Az új részvények kibocsátásával a Kernel -értékpapírok szabadon forgalmazott része a társaság tőkéjében jóval 10 százalék alá csökkent. A varsói tőzsde ezt követően törölte a holdingot az összes vonatkozó indexből, igaz, még nem döntött arról, hogy törli-e a vállalatot a tőzsdéről. A kisebbségi részvényesek ezt meg akarják akadályozni, de Verevszkijnek éppen ez a célja: azért szeretné kivezetni a holdingot a tőzsdéről, mert szerinte a költségek meghaladják a vállalat számára jelentkező előnyöket. Mindezzel azonban sok befektető bizalmát eljátszotta. 

A Kernel Ukrajna legnagyobb napraforgómag-feldolgozója és -exportőre. A drónokkal és rakétákkal végrehajtott légi csapások megrongálták a kikötők tárolótartályait, csővezetékeket, vasúti terminálokat, tartálykocsikat és adminisztratív épületeket. Két, összesen 5000 tonna kapacitású gabonasiló teljesen megsemmisült. Ennek ellenére a holding közölte, hogy csak augusztusban 92 ezer tonna gabonát, 67 ezer tonna napraforgólisztet és 98 ezer tonna napraforgóolajat tudott exportálni. 

(Forrás: Agrarheute

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn