Sokan okosan spórolnak a multikrízis idején kép: Pixabay.com

A legtöbben így spórolnak válság alatt  

Szerző: | 2023. október. 19. | Hazai, Társadalom

A válság, sőt a különféle krízisek (Covid, háború(k), energiaválság, infláció) hatása a mindennapjainkban hosszú hónapok óta egyre inkább a bőrünkön érezhető. Gyakran kénytelenek vagyunk drágábban vásárolni, de előfordul az is, hogy nehezen lehet beszerezni bizonyos termékeket. Ezt a helyzetet, illetve az erre adott fogyasztói válaszokat vizsgálta a Reacty Digital friss kutatása. 

Jól ismertek azok a válságok, amelyeknek a hatása a hétköznapokban egyre inkább érzékelhető. A KSH adatai szerint az átlagos éves infláció 2022-ben 14,5 százalék volt, ezen belül az élelmiszerárak növekedtek leginkább (26 százalékkal) az előző évhez képest, és bár csökken az áremelkedés üteme, azért 2023 egészében még magas marad az infláció.

„A magyar fogyasztók közvetlenül érzékelik a drágulást a vásárlásaik során, és a többségük nagyon rosszul éli ezt meg, emiatt elterjedtek a különböző spórolási szokások az olyan társadalmi körökben is, ahol ez korábban kevésbé volt jellemző” – összegzi Szeles Péter, a Reacty Digital ügyvezetője.

Hogyan spórolnak a polgárok? Változtak a spórolási szokások?

A hazánkban élő 18–79 évesek háromnegyede nagyobb értékű vásárlás előtt mindig alaposan tájékozódik. Kiváltképp igaz ez a diplomásokra és a nyugdíjasokra. Ugyanakkor a 30 év alattiak valamivel kevésbé körültekintők, ha nagyobb kiadásról van szó.

Tízből hatan-hatan próbálják termékek elhagyásával vagy olcsóbb árucikk választásával visszafogni a kiadásaikat. Olcsóbb, például saját márkás terméket leginkább a gyorsan forgó fogyasztási cikkek (angol rövidítéssel FMCG, például az élelmiszerek, vegyi áruk) esetén választanak, míg a lakosság tizede minden területen a kedvezőbb árakat keresi. Ezek nem feltétlenül új stratégiák, ugyanakkor az idén júliusban már tízből hatan nyilatkoztak úgy, hogy az akciók, a leárazások fontosabbak számukra, mint fél évvel azelőtt.

Nem volt olyan kemény a rezsinövekedés, mint várták!

Mindeközben a rezsin is próbálnak spórolni a magyarok, „bár a rezsiszabály módosítása nem érintette olyan súlyosan a lakosságot, mint ahogyan arra számítottak” – emeli ki a szakértő. Tavaly júliusban, amikor még nem módosítottak a szabályozáson, de már előre vetítették ezt, 56 százalék valószínűsítette, hogy változatlan fogyasztás mellett is növekedni fognak a rezsikiadásai. A 2023-as tapasztalatok szerint ez végül 35 százalékot érintett.

Spórolási technikák a weben

Az internetes vásárlásnál is bőven akadnak spórolási technikák: a vevők több mint a fele a legkedvezőbb árú átvételi módot választja és/vagy összevonja a rendeléseit, hogy spóroljon a szállítási díjon. Továbbá minden második vásárló úgy érzi, hogy az interneten keresztül tudatosabban tud választani, hiszen több áruház ajánlatát is összehasonlíthatja, 42 százalék pedig igyekszik kevesebbet költeni nemcsak az „offline” bevásárlások alkalmával, de online is.

Mely fogyasztói csoportok érintettek, milyen módon?

A szakértők kutatása során három fogyasztói csoport rajzolódott ki. A Reacty Digital szerint a vevők körülbelül fele racionálisan viselkedik ebben a helyzetben, alaposan tájékozódik vásárlás előtt, valamennyire igyekszik spórolni termékek elhagyásával, olcsóbb árucikk választásával, online vásárláskor a rendelések összevonásával vagy a legolcsóbb szállítási mód kiválasztásával, de azért a racionális vevők többsége nem viszi túlzásba ezeket az eszközöket.

A második csoport, a lakosság bő harmada szorongó fogyasztóvá vált – vagy már eleve az volt – ebben a gazdasági helyzetben, sokkal jobban odafigyel a vásárlásai során, és jóval negatívabban éli meg az inflációt, az árstopok kivezetését, mint mások.

A harmadik fogyasztói csoport a könnyed költekezők, akiknek az aránya egy év alatt (2022 júliusa és 2023 júliusa között) 23-ról 14 százalékra csökkent, azonos mértékben növelve ezzel a racionális és a szorongó halmaz méretét.

„A magyarok mindig is árérzékenyek voltak, így ennek a különböző megnyilvánulásai nem okoztak meglepetést. Amiben valójában tetten érhető ez az elhúzódó válsághelyzet, az a könnyed költekezők arányának csökkenése” – összegzi a tanulmány tapasztalatait Szeles Péter.

A felmérés 1000-1000 fő bevonásával, 2022 júliusában és 2023 júliusában készült. A kutatás a Véleményem Van (Veva.hu) online kutatási közösség tagjainak körében készült. Az adatok nem, életkor, iskolai végzettség, valamint régió szerint reprezentálják a 18–79 éves hazai lakosság véleményét.

Fotók és ábrák: Pixabay.com; Reacty Digital

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn