Továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat a Standard and Poor’s 

Szerző: | 2024. április. 27. | Hazai, Világgazdaság

Megerősítette a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság-kötelezettségeknek a befektetési ajánlású, BBB mínusz/A-3 besorolását pénteken az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő. A Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője, Molnár Dániel értékelte a lépést.

A Standard and Poor’s a várakozásoknak megfelelően péntek éjjel Londonban megerősítette hazánk adósbesorolását, azaz továbbra is befektetésre ajánlja. Szintén jóváhagyta a stabil kilátást, vagyis közvetlen fel- vagy leminősítésre a közeljövőben nem kell számítani. 
Mindez tükrözi az S&P azon várakozását, hogy  

a magyar gazdaság kilábalása, a folytatódó dezinfláció és a kamatok csökkenése középtávon segíti a kormány költségvetésének konszolidációs erőfeszítéseit, elősegítve a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta stabilizálódását  

– áll a hitelminősítő indoklásában. 

A közfinanszírozás helyzete 2025-től javulni kezd 

Az elemzés szerint a befektetési ajánlású osztályzat megerősítése a cég azon megítélését jelzi, hogy az idei magyar „költségvetési megcsúszás” csak átmeneti fejlemény, és a közfinanszírozás helyzete 2025-től a gazdasági stabilitás veszélyeztetése nélkül javulni kezd. 
Az S&P Global Ratings közölte: várakozása szerint a magyar kormány 2024 második felében hiteles konszolidációs programot jelent be, amely körvonalazza a költségvetési pálya megerősítéséhez vezető lépéseket, és ennek egyik szakpolitikai rögzítőeleme lesz az esetleges túlzottdeficit-eljárás lehetősége. 

Már erre az évre is jók a kilátások 

Az S&P várakozásai szerint a gazdaság az idei évben 2,2 százalékkal nőhet, amelyet a belső kereslet támogathat a reálbérek hajtotta fogyasztással, valamint a kamatok csökkentése nyomán fokozódó beruházási aktivitáson keresztül. Ugyanakkor kiemelik, hogy a külső környezet továbbra is kedvezőtlen, elsősorban a német gazdaság irányából, amely rontja a kilátásokat. Viszont hangsúlyozzák azt is, hogy az elektromobilitással összefüggő jelentős beruházások a 2025–2027-es években érdemben gyorsíthatják a növekedést. Szintén pozitívan értékelik a tavaly decemberi megállapodást az uniós források egy részének feloldásáról, azonban a további összegek átutalása hosszú folyamat lehet.  

Kiemelik továbbá, hogy az energiapiaccal és -ellátással kapcsolatos bizonytalanság mérséklődött az elmúlt időszakban, köszönhetően a jelentős tárolási kapacitásnak és a szomszédos országokkal való együttműködésnek.  

A költségvetési helyzet kapcsán az S&P hangsúlyozza, hogy tavaly és az idén a kamatkiadások még érdemben terhelik az államkasszát, azonban 2025-től kezdődően javulhat a helyzet. Ezzel együtt sem látnak érdemi finanszírozási kockázatot az államadósságot illetően, annak köszönhetően, hogy a hazai bankszektor mellett a háztartási szegmens, illetve a nemzetközi piacok is rendelkezésre állnak a forrásbevonásra. 

Középtávon, a 2025–2027-es időszakra az S&P Global Ratings azzal számol, hogy a magyar gazdaság 2,8 százalékos reálnövekedést ér el éves átlagban. 

Mi hajthatja a magyar növekedést? 

Az elemző cég szerint a magyar elektromosjármű-iparban és az ehhez kapcsolódó energiatároló rendszereket gyártó ágazatban végrehajtott jelentős befektetések megteremtették az élénkülő növekedési dinamika feltételeit a 2025 és 2027 közötti időszakra. 
A hitelminősítő közölte: tudomása szerint ebben a szektorban a továbbiakban is jelentős közvetlen külföldi befektetések várhatók, hiszen csak tavaly 13 milliárd euró értékű invesztícióra tettek vállalást az elektromosjármű-ágazat vezető vállalatai, köztük a világ legnagyobb gyártója, a BYD. 
A magyar szuverén osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody’s Ratings is a befektetési kategóriában az S&P osztályzatánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn