Közel 10 ezer fővel csökkent egy év alatt az álláskeresők száma 

Szerző: | 2023. november. 4. | Hazai

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint közel 10 ezer fővel csökkent egy év alatt a munkát keresők száma, továbbra is történelmi mélyponton a nyilvántartott álláskeresők száma.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint októberben a háború és az elhibázott, káros szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére csupán 226 233 álláskereső szerepelt a nyilvántartásban.  

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár megállapította, hogy „ez az elmúlt három évtized második legjobb adata, tavaly októberhez képest közel 10 ezerrel csökkent a munkát keresők száma, emellett az előző hónaphoz képest is további mérséklődés figyelhető meg”.  

Mialatt a Gyurcsány-korszakban százezrek éltek segélyen és voltak munkanélküliek, addig a nemzeti kormány elérte a teljes foglalkoztatottságot, így ma már több mint 4,7 millióan dolgoznak. 2010 óta már mintegy 400 ezerrel csökkent, fél éve pedig folyamatosan 230 ezer alatt van a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. Ezzel párhuzamosan 2010-től a gazdaságnövelő és munkahelyteremtő intézkedéseknek köszönhetően harmadára csökkent a munkanélküliség hazánkban.  

Az idei az inflációcsökkentés, a 2024-es pedig a növekedés helyreállításának az éve. A kormány inflációellenes lépései sikeresek, így már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet a szankciós infláció. Ezzel párhuzamosan pedig egyre inkább a gazdasági növekedés helyreállítása kerül fókuszba, ezzel együtt pedig újra emelkedhetnek a bérek. A gazdasági növekedést szolgálja a Széchenyi Kártya Program meghosszabbítása is, amely rendkívül kedvező hiteleket biztosít a kkv-k számára.

Borítókép: MTI/Mészáros János 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn