Elon Musk is beszáll a versenybe: íme a Grok, a Tesla-vezér saját MI-je 

Szerző: | 2023. november. 6. | Makronóm Morzsa, Technológia

Elon Musk MI-vállalata, az xAI olyan chatbotot fejlesztett ki, amely állításuk szerint okosabb, mint bármelyik másik. Az xAI szerint a Grok névre keresztelt nagy nyelvi modell hozzáfér az X adataihoz, ezáltal valós idejű, pontos információval szolgál – ebben is különbözik bizonyos versenytársaitól. Vajon népszerűbbé válhat, mint a ChatGPT?

Amint közel egy éve megjelent a ChatGPT, a nagyobb cégeket igencsak inspirálta a modern chatbot. A techvállalatok azóta azon versenyeznek, hogy kinek okosabb és népszerűbb a mesterségesintelligencia-chatbotja, emellett folyamatosan fejlesztik azokat. Elon Musk is csatlakozott a versenyhez, és saját MI-vállalata, az xAI segítségével megalkotta a saját, Grok névre hallgató mesterséges intelligenciáját – amely állításuk szerint nem épp olyan, mint a többi. 

Az xAI szombati közleménye szerint a Grok olyan kérdésekre is válaszol, amelyre más chatbotok nem hajlandók. A megjelenése előtt Musk az X-en közzétett egy kis ízelítőt, amelyben Grok a kokain elkészítését részletezi. Valójában nem írja le a receptet, inkább csak humorizál. A humor és a cinizmus pedig nem erőssége a legtöbb nagy nyelvi modellnek, úgyhogy ebben valóban egyedülállónak tekinthető. 

A Grok emellett

hozzáfér az X adataihoz is, így valós időben dolgozza fel azokat, és naprakész információval szolgál.

Musk vasárnap közzétett egy összehasonlítást, amelyben bemutatta, hogy a feltett kérdésre mennyivel részletesebb és frissebb a Grok válasza egy másik chatbotéhoz képest. Arról azonban nem esett szó, hogy ez az MI is tévedhet, hiszen ugyanúgy nagy nyelvi modell, mint a többi – írja a CNBC. 

Musk MI-vállalata emellett azt állítja, hogy a Grok felülmúlja a hozzá hasonló MI-ket – például a ChatGPT 3.5-öt – középiskolai matematikai és Python nyelvű kódolási feladatokban.  

„Néhány fontos szempontból ez a legjobb, ami jelenleg létezik” – mondta Musk a Grok bejelentését megelőző pénteki posztjában. 

Bár ez mind nagyon jól hangzik, a ChatGPT valójában még egy általános iskolásnál is gyengébb matematikából. Ahogyan azt korábban is megírtuk, a népszerű chatbotnak nem a számolás vagy a kódolás a fő profilja, sokkal inkább a kézírás-, a beszéd- és a szövegfelismerésben eredményes – ezen területeken pedig már az emberi képességeket is felülmúlta. 

Musk mesterséges intelligenciája az X Premium+ funkciója, így havi 16 dollárt kell fizetnünk ahhoz, hogy hozzáférjünk. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn