Európában és Ázsiában szezonálisan növekszik a földgáz kereslete a közelgő tél miatt

Szerző: | 2023. november. 8. | Hét ábrája

Habár jelenleg a gázárak messze elmaradnak a tavalyi csúcsoktól, fennáll annak a veszélye, hogy a kedvezőtlen időjárás, az ellátási akadályok vagy a geopolitikai feszültségek miatt az árak ismét elszállnak. Az európai árak így is magasabbak az egyéb piacokon fellelhetőknél (amerikai gázár 4-5-szöröse), miközben Európa egyre kiélezettebb versenyt fut Ázsiával a korlátozott gázkészletekért.

Ázsiában az idei télen számottevően erősebb lesz a kereslet, mint az előző télen, amikor az olyan árérzékeny vevők, mint India, Banglades vagy Pakisztán számára túl drága volt a gáz, és az újranyitás után a zéró-Covid politika miatti alacsony kínai kereslet is korrigálódik. A feltörekvő ázsiai gazdaságok földgázimportja várhatóan jelentősen megugrik a következő évtizedekben, így Európának hosszú távú versenyre kell felkészülnie.

A gázpiaci átrendeződések egyik elsődleges nyertese az Egyesült Államok, amely a jövőben a várakozások szerint magasan az első számú LNG-exportőrré válik. Az ukrajnai háború kitörése után egy hónappal már bejelentésre is került 15 milliárd köbméter LNG Európába szállítása 2022 végéig, melyet a tervek szerint 2030-ig további évi 50 milliárd köbméter követ. 2021 és 2022 között az Európába irányuló amerikai LNG-export 141 százalékkal növekedett.

Az európai LNG-fogadókapacitásban jelentős bővülés várható a következő években, ezzel párhuzamosan az amerikai cseppfolyósítási kapacitás is az Oroszországból Európába szállított LNG kétszeresének megfelelő mennyiséggel növekszik. Habár az amerikai LNG négyszer drágább Európában, mint az óceán túloldalán, uniós vezető tisztségviselők szerint kontinensünknek még évtizedekig szüksége lehet az amerikai erőforrásra.

Ábra: Makronóm Intézet

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn