A költségvetés biztosítja a rendkívüli kiadások forrásait 

Szerző: | 2023. november. 9. | Hazai

A brüsszeli szankciós politika, az elhúzódó háború által okozott energiaválság és a kedvezőtlen világgazdasági környezet rendkívüli kiadások elé állította a magyar büdzsét is. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a költségvetés ugyanakkor továbbra is biztosítja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását. A kormány kiemelt célja, hogy a háborús időkben is évről évre tovább csökkentse a hiányt és az államadósságot. 

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt – kezdi sajtóközleményét a Pénzügyminisztérium. Ezen belül a központi költségvetés 3509,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 164,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 142,3 milliárdos hiányt mutattak.  

Érzékelhető a kedvezőtlen világgazdasági folyamatok hatása 

Az év első tíz hónapjában a rezsivédelem költségei 1301,4 milliárd forintot tettek ki, ami szembeállítva a 2022. október végéig erre a célra kifizetett 165 milliárddal, jelentős többletet jelent.  

Az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére 576 milliárd forintot fordított a kormány október végéig, ez 88,4 milliárddal haladja meg a 2022 első tíz hónapjában folyósított forrásokat.  

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza. Október végéig az EU-s kiadások 2151,2 milliárd forintot tettek ki, azonban ebből mindössze 1191,5 milliárdnyi uniós bevétel érkezett a büdzsébe. Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek. Nyugellátásokra 4724,3 milliárd, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1893,1 milliárd forintot fordítottak október végéig.  

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az adó- és járulékbevételek 16,7 százalékkal nagyobbak voltak. Ezzel a központi alrendszer bevételei 18,0 százalékkal lettek magasabbak tavaly október végéhez képest.  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn