Mosakodik a mosodaország – hálásak lehetnénk nekik 

Szerző: | 2023. november. 22. | Geopolitika, Világgazdaság, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Az indiai külügyminiszter szerint a Nyugat hálás lehet Indiának, amiért energiapolitikájával hozzájárult ahhoz, hogy ne ugorjanak meg az olajárak. India az orosz–ukrán háború kirobbanása óta sokkal több olajat vásárol Oroszországtól, de  Subrahmanyam Jaishankar elmondta, hogy ezt gazdasági érdekek diktálják. 

Subrahmanyam Jaishankar egy londoni rendezvényen India olajvásárlási politikáját méltatta. Szerinte országa hozzájárult a globális infláció megfékezéséhez azzal, hogy az olcsón vásárolt orosz kőolajat feldolgozta, majd indiai üzemanyagként szállította az európai piacra. A külügyminiszter szerint ezért India köszönetet érdemel – írta a Hindustan Times

Indiának köszönhető, hogy nem ugrottak meg az olajárak? 

„Vásárlási politikánkkal tulajdonképpen mérsékeltük az olaj- és gázpiacot. Ennek eredményeképpen ténylegesen megfékeztük a globális inflációt. Várjuk érte a köszönetet” – mondta Jaishankar.  

Kiemelte: India stratégiai megközelítése az olajvásárlással kapcsolatban kulcsfontosságú tényező volt a globális olajárak megugrásának megakadályozásában.  

„Ugyanarra a piacra mentünk volna, mint Európa, és ugyanazokat a beszállítókat kerestük volna. Őszintén szólva, mint láttuk, Európa túlárazott volna minket” – magyarázta a globális árnövekedés elméleti okát. 

Azt is megemlítette, hogy az LNG-piacon a hagyományosan Ázsiába irányuló kínálat nagy része Európába tolódott át. India elég nagy ország ahhoz, hogy némi tiszteletet vívjon ki magának a piacon, de vannak sokkal kisebb államok, amelyeknek a keresletére nem is reagálnak, mert az LNG-beszállítók nem érdekeltek abban, hogy velük üzleteljenek. 

Gazdasági megfontolások dominálnak 

Jaishankar az orosz–ukrán háborúban elfoglalt indiai álláspontot illetően hangsúlyozta az elvek és az érdekek kényes egyensúlyát. „Kemény tapasztalatokból megtanultuk, hogy amikor az emberek elvekről beszélnek, gyakran az érdekeik irányítják őket. Ebben a konkrét esetben az Oroszországgal való kapcsolataink fenntartása létfontosságú nemzeti érdekünk.” 

Vélhetően a külügyminiszternek is úgy tűnt, a britek megirigyelték, hogy az indiaiak nem kis jövedelemhez jutnak az oroszok elleni szankciók kikerüléséből, míg ők nem. 

Míg a Nyugat csökkentette az Oroszországból származó energiaimportot, India nem tett hasonló lépéseket. Az orosz olajvásárlás védelmében azt állították, hogy energiaimporttól függő államként – miközben emberek milliói élnek szegénységben – nem engedhetik meg maguknak, hogy magasabb árat fizessenek az energiatermékekért. 

A Bank of Baroda (az indiai állami bank) májusi adatai szerint a 2022–2023-as pénzügyi évben az Oroszországból származó olaj az indiai éves nyersanyagimport 19,3 százalékát tette ki. Ez majdnem 10 százalékos növekedés a megelőző pénzügyi évhez képest, amikor ugyanez az arány még csak 2 százalék volt. 

A Bank of Baroda jelentése összehasonlítja India különböző országokból származó kőolajimportjának átlagos árkülönbségét, és ebből rámutat az ázsiai állam Oroszországgal kötött olajüzletének előnyeire. A jelentésben ez áll: „az Oroszországból származó teljes olajimport arányának 19,3 százalékra való növelése mintegy 5 milliárd dolláros megtakarítást jelent (az Oroszországgal folytatott kereskedelemben használt valutára vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre).” 

Nem működnek a nyugati szankciók 

„Ha ez elvi kérdés, akkor Európa miért nem csökkentette [az orosz energiaimportot] már az első napon?” – tette fel a kérdést az indiai külügyminiszter egy tavaly decemberi interjúban azzal kapcsolatban, hogy a háború kirobbanása óta Európa körülbelül hatszor annyi olajat importált Oroszországból, mint India. 

A nyugati államok az orosz tengeri kőolajexport hordónkénti 60 dolláros árplafonját vezették be tavaly decemberben, hogy csökkentsék Oroszország energiajövedelmét. 

Az orosz kőolajexport átlagos ára októberben viszont már meghaladta a 80 dolláros hordónkénti árat, így a nyugati árlimit értelme igencsak megkérdőjeleződött. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn