A tagállami vétók eltörlését még Donald Tusk is hülyeségnek nevezte

Szerző: | 2023. november. 26. | Makronóm Morzsa, Társadalom

Az egyébként eredendően eurofil leendő lengyel miniszterelnök nemes egyszerűséggel hülyeségnek nevezte az Európai Parlament javaslatát, mondván: a nemzeti szuverenitást nem lehet csonkolni, mert az az EU végét jelentené.

Az Európai Parlament november 22-én fogadta el azt a baloldali javaslatot, amelynek értelmében 65 területen – többek között a külügyin – eltörölnék a tagállamok vétójogát. A javaslatot alapvetően jegyző Guy Verhofstadt nem titkoltan Magyarország ellen szövegezte meg beadványát, amely szerinte „zsarolja” az Európai Uniót mind a migránskvóta, mind az ukrajnai segélyek területén.

A javaslatot az Európai Tanácsnak kellene megszavazni – erre nyilvánvalóan nem kerül majd sor –, de a felzúdulás így is elég nagy lett. Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának nevében úgy fogalmazott: „A tagállamok polgárai erős tagállamokat és erős Európát akarnak. Amennyiben csökkentjük a tagországok jogosítványait, úgy Európát is gyengítjük. Ma számos kérdés foglalkoztat bennünket, ahol megoldást kell találnunk. Háború, migráció, Európa gyenge versenyképessége. Ezek megoldása jelenleg sürgetőbb, mint a szerződések módosítása”.

Nála sokkal plasztikusabban fejtette ki véleményét Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt elnöke. Szerinte a javaslat az EU-s szervek hatáskörének bővítését úgy célozza meg, hogy azzal a nemzetállamokat próbálják meg ellehetetleníteni. Mint mondta, egy ilyen folyamat a jelenleg ismert EU megszűnését eredményezné, „ezt az őrületet pedig meg kell állítani”.

Tusk: ez hülyeség

Kaczynski egyébként nem felejtett el belerúgni a választások után parlamenti többségbe került Polgári Platformba (PO) sem, amelynek EP-s tagjai szerinte csak számításból szavaztak nemmel a javaslatra, valójában „csak a naivak hihetik, hogy nem támogatják majd azokat”.

Szavait cáfolta Donald Tusk, a PO elnöke, aki egyszerűen hülyeségnek nevezte az Európai Parlament javaslatát és a brüsszeli hatalomrablási szándékokat. Lengyelország leendő miniszterelnöke kijelentette: a nemzeti szuverenitás érdekében egy ilyen javaslatra csak nemmel lehet szavazni.

Az Európai Parlament a javaslatot az uniós bővítés miatti reform részének tekinti, Tusk azonban – aki megrögzött EU-párti, sőt az Európai Tanács elnöke is volt 2019-ig – „gyermetegnek” titulálta az egész brüsszeli tervet.

***

Kapcsolódó:  


Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn