Nem várható érdemi áresés a lakáspiacon – véli a szakértő 

Szerző: | 2023. december. 11. | Hazai

Nem rossz befektetés a lakás, dacára annak, hogy nem szárnyal manapság a lakóingatlan-piac – fejti ki Csuhay Attila. Az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója szerint az elkövetkező évtizedben továbbra is magas lehet a lakásbefektetések hozama, ha olyan magas nem is, mint korábban.

Úgy tűnik, hogy az elmúlt években jellemző budapesti lakáspiaci boom csendesedik, hogyan látja a friss trendeket? Megismétlődhet a 2008-at követő válság? Jönnek a nehéz évek? 

Nem kevesen úgy emlékeznek a 2008-as krízisre mint olyan eseménysorra, amely a mélybe vitte a lakásárakat. Nálunk azonban nem ez volt: Budapest használt lakóingatlanjainál akkoriban csupán 5-6 százalékos volt a visszaesés. Az új építésű lakások esetén pedig nem beszélhettünk akkor törésről. Igaz a pénz-, a tőke- és a hitelpiacokon óriási volt a turbulencia, Magyarországon pedig a lakossági devizahitelezés is teljesen ellehetetlenült. Azt gondolom tehát, hogy hibás analógia 2008-ra és az azt követő évekre hivatkozva a budapesti lakásárak mérséklődésére számítani másfél évtized elteltével. 

Egy-két éven belül milyen trendeket lát a lakáspiacon? 

Jelenleg nem gondolnám, hogy van olyan meghatározó folyamat a kereslet-kínálat helyzetét befolyásoló tényezők közt, amely egymagában képes lenne valamilyen irányba tolni akár a kínálatot, akár a keresletet. Magyarán nincsenek olyan jelek, amelyek érdemi csökkenést idézhetnének elő rövid távon akár a használt, akár az új lakások árában. Mi több, a statisztikai hivatal friss, harmadik negyedéves adatai 4,9 százalékos átlagos áremelkedésről tanúskodnak. Hozzátenném azt is, hogy rugalmatlan a lakások ármozgása, hiszen a forgalom zöme, 80 vagy akár 90 százaléka az úgynevezett minőségi cserékből jön össze. Ez azt a vevőkört fedi le, amelynek a tagjai nem túl rossz használt lakásban laknak, és szeretnének annál kicsit jobbat, egy szobával, egy terasszal, esetleg egy garázzsal nagyobbat. Erre ideális megoldás egy új építésű otthon, hiszen az alapelvárásokon túl az műszakilag és energetikailag is jobb választás.  

De manapság nagyon kevés új lakás talál gazdára. Miért?

Az új építésű lakások piacán jelenleg tapasztalható pangás oka az előbb emlegetett minőségi cserék visszaesésében keresendő, ami pedig a hitelkamatok magas szintjére vezethető vissza. Ameddig 10-12 százalékos a kamat, addig ez nem fog változni, addig a többség kivár, hozzávetőlegesen a 6 százalék körüli értékig, ahol már ismét érdemes lehet ingatlanhitelt felvenni – reméljük, mielőbb lecsorog erre a szintre a hitelkamat. A minőségi használt lakások kínálata mindeközben néhány kiemelt célpontra összpontosul. 

E szerint vannak olyan helyszínek, ahol ma még érdemes lehet vásárolni

Abszolút. ráadásul a hosszabb távon borítékolható áremelkedés mellett a kiadásból származó bevételt is érdemes belekalkulálni a fővárosi lakásokon elérhető hozamba. Szerintem néhány éves távlatban Budapesten is eljutunk oda, ami a nyugat-európai fővárosok mellett már Prágára is jellemző: a történelmi belvárosokból egyszerűen kikopnak az eladó ingatlanok.

Térjünk még vissza arra, hogy mi következik a piacra nézve a drágábbá vált hitelek folyományaként. 

A helyzet ahhoz hasonló, ami autófronton zajlott a pandémia alatt, amikor 2020 tavaszát követően az új gépkocsik nem, vagy csak akadozva érkeztek. Ez akkor lényegében rákényszerítette az embereket arra, hogy megtartsák a használt kocsikat. A 2022 ősze óta dráguló hitel teljesen analóg módon gátolja meg a vásárlókat abban, hogy lecseréljék a lakásukat. Éppen ezért maradnak el a minőségi cserék. A legtöbben nem fogják értékesíteni a meglévő otthonukat. A sok ingatlant tartalmazó új építésű projekteket csőben tartó fejlesztőknek nem marad más választásuk, mint befejezni a már megkezdett ütemeket, a következőket pedig egy időre leállítani. A legrosszabb, ami történhet, hogy ezek a fejlesztők kénytelenek megtartani és bérbe adni a megmaradt lakásokat – persze csak addig, amíg pár év múlva újra beindul piac, ők pedig 10-15 százalékkal drágábban találnak majd rájuk vevőt. Ez egyértelműen az árak mérséklődése ellen hat egy olyan piacon, amelyen 2009 és 2023 között 15 százalékos volt éves átlagban az áremelkedés.  

Ez az árnövekedési ütem fennmaradhat? 

Aligha, hiszen ez egy igen magas árnövekedési ütem, de a következő 10-15 évben akkor is nagyon magas lesz a hozam, ha a korábbi érték felével számolunk. Ehhez persze érdemes hozzáadni a megvett lakás hozamtermelő képességét az esetleges kiadásból, ami a hagyományos bérbeadás esetén 4-5 százalék évente, az airbnb-s megoldásnál pedig 8-10 százalék körül alakul. Azaz egy új építésű belvárosi lakással jelenleg akár a 15-20 százalékos éves átlagos hozamot is meg lehet közelíteni, ha 10-15 esztendős távlatban gondolkodunk. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn