Worldcoin – eljött a világszemélyi ideje? 

Szerző: | 2023. december. 13. | Technológia

Az utóbbi hónapokban egyre több szó esik a Worldcoinról, amely lényegében egy kriptoháttérrel megtámogatott biometrikus személyazonosítási hálózat akar lenni, mindez globális kiterjedéssel. Ez alapjaiban alakítaná át az általunk ismert pénzügyeket és demokráciát, miközben megvannak a veszélyei is. 

A GIS Reports elemzése szerint amikor a Worldcoin, a biometrikus kriptopénzprojekt az idén július 24-én elindult, a legtöbb nyugati országban inkább kritika és aggodalom fogadta, hiszen egy ilyen, központilag ellenőrizetlen projektben könnyen sérülhetnek a személyiségi jogok. Jó néhány feltörekvő gazdaságban azonban az uralkodó hangulat a megkönnyebbülés volt. Ugyanis itt él az a 2,3 millió ember, akik már eladták az íriszeiket a cégnek. Végül megkapják a nekik ígért 25 Worldcoint, még akkor is, ha ezek sokkal kevesebbet érnek, mint ahogy remélték.  

A Worldcoin legillusztrisabb társalapítója is elégedettnek mutatkozott a várva várt bevezetéssel, az új projektje által kiváltott globális vita ellenére. Sam Altman, a ChatGPT által híressé vált OpenAI vezérigazgatója már korábban is kivívta a haragot legutóbbi úttörő és ambiciózus projektje miatt, amely gyakorlatilag a mesterséges intelligenciát hozta be a mainstreambe.  

A Worldcoin újítása 

Ez egy háromágú technológia, az első ága a World ID, amely a cég prezentációjának a középpontjában áll. Ez egy „személyazonosságot igazoló” elem, amely a projekt úgynevezett Orb eszközén keresztül működik. Ez az ötezer dolláros különleges ketyere másodpercek alatt beolvassa az egyén íriszét, és létrehoz egy egyedi azonosító kódot, az IrisCode-ot. A vállalat szerint az íriszszkennelést később törlik, és a kódot nem kapcsolják semmilyen személyes adathoz. Egyetlen célja, hogy biztosítsa, hogy egy emberhez minden esetben csak egyetlen világazonosító, azaz World ID tartozzon. Minden egyes World ID felkerül a Worldcoin blokkláncra, így a felhasználók minden más adatuk megosztása nélkül, ezzel az új, a saját retinájukon alapuló, meghamisíthatatlan azonosítójukkal férhetnek hozzá bármilyen, ezt a technológiát adaptáló online szolgáltatáshoz.  

A második ág az úgynevezett World App, ami lényegében egy pénztárca, amely Worldcoin-tokeneket (valamint más digitális eszközöket és akár fiat valutákat is) tárol. Elsődlegesen azonban a felhasználók hitelesítő adatainak a tárolására szolgál, és egyfajta útlevélként hivatott működni a harmadik féltől származó alkalmazások számára.  

Végül pedig ott van maga a Worldcoin (WLD), a kriptopénz, amely elvileg ezt a szép új világot fogja megteremteni. A Worldcoin szabályzata, azaz fehér könyve szerint a következő 15 évben 10 milliárd WLD-t fix összegben bocsátanak majd ki. Mintegy 43 milliót már kiosztottak az ellenőrzött World App-felhasználóknak, 100 milliót pedig az árjegyzőknek.  

A mai napig nincs egyértelmű válasz a „Mire való a Worldcoin?” kérdésre, de a lehetséges felhasználási területek között szerepelnek „a pénzügyi tranzakciók, a szavazás, a kriptoküldés a levegőben, az átutalások és a weboldal-bejelentkezések”. Amit a cég világossá tett, az az, hogy azt szeretné, ha kormányok és vállalatok használnák a rendszerét.  

Mik a kockázatok? 

Az egyik legnyilvánvalóbb aggodalom a magánélet védelme. Az MIT Technology Review alapos vizsgálata megállapította, hogy „a vállalat képviselői megtévesztő marketinggyakorlatokat alkalmaztak, több személyes adatot gyűjtöttek, mint amennyit elismertek és elmulasztották a megfelelő tájékoztatáson alapuló beleegyezés megszerzését”. Franciaország, Németország, Argentína és az Egyesült Királyság hatóságai már vizsgálatot is indítottak. A Worldcoin nem indult el az Egyesült Államokban, valószínűleg hasonló szabályozási hevületre számítva.  

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a Worldcoin a globális déli országokat választotta tesztpiacául, az egész projektet a technológiai gyarmatosítás kellemetlen érzésével fertőzte meg. Az olyan javaslatokat, mint az „ingyenes készpénz az íriszszkennelésért”, amelyet olyanoknak ajánlottak fel, akiknek nagy szükségük van a pénzre, és akik esetleg nincsenek abban a helyzetben, hogy széleskörűen tájékozódjanak, mielőtt a beleegyezésüket adják, sok kritikus kizsákmányolónak tartotta.  

Vannak gyakorlati kérdések is. Tavaly felfedeztek egy olyan exploitot, amely lehetővé tette az Orb üzemeltetői számára, hogy több World ID-t hozzanak létre ugyanannak az embernek, ami rendkívül vonzó volt a vállalat „cash for scans” modelljének köszönhetően. Bár ezt a kiskaput mostanra bezárták, megerősített jelentések szerint a kenyai üzemeltetők használták. Kenyában is – ahol sokakat csábított a kártérítés ígérete és sokan özönlöttek a Worldcoin által az országban állomásozó számos Orb szkennerhez – a felhasználókat csalók vették célba, akik kihasználták a bonyolult készpénzfelvételi folyamatot, és meggyőzték őket, hogy a piaci árnál jóval olcsóbban adják el a tokenjeiket.  

A vállalat számára azonban a legaggasztóbb probléma a mai napig az ellenőrzési folyamat megbízhatóságával kapcsolatos szkepticizmus. Olyan jelentések láttak napvilágot, amelyek szerint több Orb-t is feltörték hackerek, akik ellopták az üzemeltetők bejelentkezési adatait, majd eladták azokat a dark weben. 

Eredetileg megjelent a mandiner.hu/rovat/makronom oldalon.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn