Budapest, 2023. december 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke kezet fog, miután kiemelt stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nagy Márton megbeszélést folytatott Törökország ipari és technológiai, valamint kereskedelmi miniszterével

Szerző: | 2023. december. 19. | Hazai

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására Budapesten tartják hétfőn a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülését, amelyen részt vesz Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is. Az esemény margóján a tárcavezető megbeszéléseket folytatott Mehmet Fatih Kacirral, Törökország új ipari és technológiai miniszterével, valamint Ömer Bolat kereskedelmi miniszterrel.

Az egyeztetés során az aktuális gazdasági és gazdaságpolitikai folyamatok mellett a felek áttekintették a török–magyar ipari és kereskedelmi kapcsolatokban rejlő jövőbeli fejlesztési lehetőségeket. A megbeszélésen hangsúlyozták a gazdasági kapcsolatok fontosságát és az ipari és kereskedelmi együttműködések jelentőségét is. 

Nagy Márton kiemelte, hogy ilyen nehézségek sújtotta időkben törekedni kell a partnerségre, a tiszteletteljes, józan együttműködések kialakítására. Magyarország arra törekszik, hogy a keleti és nyugati tőke és technológia találkozási pontja legyen. 

A közlemény szerint  

a felek kölcsönösen elhivatottak a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése és diverzifikálása iránt, kiemelt figyelmet fordítva többek között a kölcsönös befektetésösztönzésre, az építőipari szektorra, a harmadik országokban történő együttműködésre, a zöld átállásra. 

 

A GFM anyaga ismerteti: a török–magyar kapcsolatok erősségét jelzi, hogy Törökország 2022-ben Magyarország 21. kereskedelmi partnere volt, a két ország közötti áruforgalom 3,5 milliárd dollárt tett ki. 2022-ben Magyarország 3 legfőbb exporttermékét a közúti járművek (a teljes kivitelünk 25 százaléka), a villamos gépek, készülékek és műszerek, valamint ezek villamos alkatrészei adták. 

Magyarországon közel 100 török cég közel kétezer munkavállalót foglalkoztat, a jövőben újabb több száz további munkahely jöhet létre a török befektetéseknek köszönhetően. 

Budapest, 2023. december 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j5) és Recep Tayyip Erdogan török elnök (b5) plenáris tárgyalása a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án. Mellettük Lantos Csaba energiaügyi miniszter (j), Lázár János építési és közlekedési miniszter (j2), Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j3), Pintér Sándor belügyminiszter (j6), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j7) és Bóka János európai uniós ügyekért felelõs miniszter (j8). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterek megállapították, hogy szükséges mélyíteni és szélesíteni a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködést, elsősorban  

az energetika, a logisztika, a gyógyszeripar, az építőipar, a mezőgazdaság és élelmiszeripar területein,  

ezért az egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

Forrás: MTI, GFM 

Nyitókép: Budapest, 2023. december 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke kezet fog, miután kiemelt stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn