Orbán Viktor: A magyar gazdaság jövője a zöldenergia

Szerző: | 2023. november. 18. | Hazai, Kiemelt, Társadalom, Technológia, Világgazdaság, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Magyarországot a legmodernebb keleti és nyugati technológia találkozóhelyévé tesszük. Ez a stratégia húzza felfelé a magyar gazdaságot a következő 15-20 évben – mondta a miniszterelnök a Fidesz tisztújító kongresszusán.

Újra Orbán Viktort választották elnöknek november 18-án, a Fidesz 30., tisztújító kongresszusán. A miniszterelnök 1993-2000 között, illetve 2003 óta megszakítás nélkül a Fidesz elnöke, legutóbb két éve, a 2021 novemberében tartott kongresszuson választották újra pártelnöknek. Mint mondta, megtisztelő a bizalom, hogy ő vezetheti Európa legsikeresebb és legerősebb politikai közösségét.

Voltak már nehéz kormányzati évek

Magyarország minden erővel megvédi magát és ellenáll” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy kormányainak voltak már nehéz időszakai. „Nehéz volt a Bokros-csomag utáni sürgősségi ellátás. Nehéz volt eltalicskázni a Gyurcsány-korszak utáni romhalmazt. Nehezek voltak az árvizek, nagyon nehéz volt a migrációs betörés időszaka, de a Covid hónapjait sem kívánom senkinek. De egyik sem volt olyan nehéz, mint a legutóbbi két év” – hangsúlyozta. Mint mondta, minél nehezebb a helyzet, annál világosabb és konkrétabb célokra van szükség. Ezeket a célokat pedig sikerült teljesíteni a kormánynak: a példátlan nyugati nyomás ellenére Magyarország nem keveredett bele a háborúba.

A gáz és olajszankciók ellenére sikerült biztosítani az ország energiaellátását, a nemzetközi energiaárak száguldása ellenére megvédeni a rezsicsökkentést, a munkahelyeket, a családtámogatást. Az elszabadult infláció ellenére sikerült megőrizni a nyugdíjak értékét, sikerült a jegybankot »kisegíteni«, és 10 százalék alá vágni az inflációt. Sikerült kivédeni Brüsszel kiéheztetési kísérletét, és kivontatni a gazdaságot a recesszióból.

A legnagyobb siker – tette hozzá – az, hogy Brüsszel pénzügyi zsarolási kísérletei zátonyra futottak, a gazdaság pedig ismét nő.

Magyarország új Európa-modellt mutat
Magyarország új Európa modellt mutat

Magyarország új Európa-modellt mutat

Tágabb politikai kontextusba helyezve a Fidesz politikáját, úgy fogalmazott: mindenki láthatja, hogy hazánk megvédi magát, és minden erővel ellenáll a brüsszeli bürokraták nyomásgyakorlásának, a migránsok inváziójának, a gender-propagandának, a „háborús délibáboknak”, Ukrajna előkészítetlen uniós tagságának és az egyre inkább kommunista tüneteket mutató zöld ideológiáknak.

A brüsszeli Európa-modellre nekünk nemet kell mondanunk, mert fenntarthatatlan és jövőtlen. Ma Brüsszelben tönkreteszik és vesztébe vezetik Európát. Ha így megy tovább, eljön a vég, de nekünk az a dolgunk, az a hivatásunk, hogy ezt megakadályozzuk” – fogalmazott, hangsúlyozva:

az uniót nem elhagyni kell, hanem megváltoztatni, ez pedig csak akkor lehetséges, ha Brüsszelben radikális változások lesznek.

A kormányfő úgy fogalmazott: a brüsszeli Európa-modell elöregedett, miközben a világ megújult és lendületet vett. Egyre kevesebben dolgoznak, egyre többen akarnak megélni munka nélkül. A közrend eltűnőfélben van, a migráció következményei már kezelhetetlenek. Az adósság egyre csak nő, a befektetők Európából Amerikába és Ázsiába viszik a pénzüket,

de a brüsszeli bürokraták kereskedés és kapcsolatépítés helyett bezárkóznának. A világ összgazdasági teljesítményéhez Európa 1990-ben még 23 százalékkal járult hozzá, ma már csak 15 százalékkal.

2030-ra a világ tíz legnagyobb gazdasága között nem lesz ott Nagy-Britannia és nem lesz ott Franciaország. Németország épp, hogy befér a tizedik helyre – tette hozzá. Mint mondta: erre nem lehet igent, csak nemet mondani. „A mi erőnket, reményünket, önbecsülésünket éppen az táplálja, hogy nekünk, magyaroknak, van egy saját tervünk, van egy európai ellenmodellünk – fogalmazott.

Ez zéró migrációt, munkaalapú gazdaságot, teljes foglalkoztatottságot, erős családokat, csökkenő adósságot és alacsony adókat, »rajokban érkező« befektetéseket, kereskedést és együttműködést a világ minden országával, észszerű zöld átalakulást és a legmodernebb technológiák meghonosítását jelenti Magyarországon.

A magyar gazdaság jövője a zöld energia
A magyar gazdaság jövője a zöld energia

A magyar gazdaság jövője a zöld energia

A kormányfő kiemelte: a magyar zöldpolitika nem ideológiai és nem pártalapon áll. „A kormány álláspontja: zöld energia igen, zöld ideológia nem” – fogalmazott.

Orbán Viktor szerint ha zöld világot akarunk, akkor a hagyományos ipargazdaságot új, modern, természetbarát gazdasággá kell alakítanunk.

A magyar gazdaság jövője a zöld energia. Két dolgot kell tennünk: zöld energiát termelni és aztán tárolni. Az új világgazdasági rend, az új, zöld világgazdaság a nemzetgazdaságok és vállalatok közötti versenyben születik. Magyarország pedig benevezett ebbe a versenybe

– mondta, megemlítve azt is, hogy 10 év múlva, Paks 2-t befejezve a magyar gazdaság 52 százalékában nukleáris, 39 százalékában pedig megújuló, döntően napenergiát állít majd elő.

Ugyanakkor rámutatott: a globális versenyben azok az országok fognak a legkiemelkedőbbek lenni, amelyek megoldják a megtermelt zöld energia tárolását is. Magyarországnak óriási beruházásokra lesz szüksége ahhoz, hogy a járműipari szegmensek mellett az ipartelepeken és lakóépületekben is lehessen energiát tárolni. A magyar gazdaság jövője most dől el, mert most dől el, hol alakulnak ki Európa zöld ipari központjai. A magyarok egy új világgazdasági korszak technológiai éllovasai lehetnek. Minden feltétel adott a sikerhez, csak bátor és felkészült országvezetésre, helyi és országos vezetőkre van szükségünk – hangsúlyozta a kormányfő.

Magyarország találkozási pont

Az egyetlen probléma az – folytatta a miniszterelnök –, hogy Magyarország egy tízmilliós belső piac, ez pedig nem elegendő bázis a gyors technológiai fejlődéshez. Megfelelő méret és bázis nélkül nincs esély felférni a dobogóra, tehát olyasmit kell nyújtani, amit más nem mer, vagy eszébe sem jut. Ezért döntött úgy a kormány, hogy

Magyarországot a legmodernebb keleti és nyugati technológia találkozóhelyévé teszi.

„Ma kelet és nyugat technológiai óriásai Magyarország területén tudnak a legsikeresebben együttműködni. Autógyárak, energiaipari vállalatok, infokommunikációs cégek. Az ország ma ezért egyszerre bajnoka az összekapcsolódásnak, a zöldenergiának és az új ipari technológiáknak” – mondta.

Ez a stratégia húzza felfelé a magyar gazdaságot a következő 15-20 évben, ezért lesz továbbra is mindenkinek munkája, erre kapcsolódnak rá a szakmunkás iskolák és az egyetemek

– mutatott rá a kormányfő, hozzátéve: Erősek, gazdagok és zöldek leszünk, és az ellenfeleink is de ők az irigységbe zöldülnek bele”.

***

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn