Megkezdődik a méh állatjóléti támogatás kifizetése 

Szerző: | 2023. december. 21. | Hazai

Magyarország az Európai Unióban elsőként vezetett be állatjóléti támogatást a méhészek számára, amit 890 ezer méhcsalád után igényeltek a gazdálkodók – közölte Nagy István agrárminiszter. 

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy  

a méhészetre nem tekinthetünk csupán gazdasági tevékenységként, mert elsődleges célja nem a mézértékesítés, hanem a beporzás biztosítása.  

A biológiai sokféleség fenntartása és a biztonságos élelmiszer-ellátás elképzelhetetlen a méhek nélkül. Kitért arra is, hogy a méhészet az agrárium egyik legkisebb, de legfontosabb ágazata. Az agrártárca minden lehetséges eszközzel segíti az egészséges méhállományok fenntartását.  

A Magyar Államkincstár első körben több mint 3000 méhész számára kezdi meg a kifizetést, csaknem 1 milliárd forint értékben. 

Az agrárminiszter elmondta azt is, hogy célt értek a magyar erőfeszítések,  

hazánk kezdeményezésére ugyanis az uniós agrárminiszterek a legutóbbi brüsszeli ülésükön egyetértettek abban, hogy a jövőben a mézesüvegeken kötelező lesz feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát. 

Nagy István kiemelte, az uniós mézpiac megtisztításának szorgalmazása mellett az Agrárminisztérium kiemelt segítséget nyújt a méhészet számára a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó támogatási időszakában, valamint a nemzeti támogatási rendszerben. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn