Az év legpofátlanabb bűnözői

Szerző: | 2023. december. 31. | Kiemelt, Makronóm Morzsa

A bolti tolvajok bámulatosan szemtelen indoklással kérték a bíróságon büntetésük mértékének csökkentését.

Furfangos módon próbálta elkerülni a nagyobb büntetést két amerikai bolti tolvaj. A gyanúsítottak még 2022 szeptemberében kezdtek Colorado állam egy üzletében fizetés nélküli nagybevásárlásba: a kisebb termékektől a cipőkön át a botmixerig mindent bezsákoltak, amit csak láttak.

A hetekben lezajlott bírósági tárgyaláson aztán ügyvédjük olyan érveléssel állt elő, amitől még a sokat látott bírónak is idegesen megremegett a szája. A védelem azzal az indoklással kért kisebb büntetést, hogy rámutatott: az eltulajdonított árucikkek közül több le volt akciózva.

Ha lopsz, figyeld a limitet!

Első pillantásra nevetségesnek tűnik az érvelés, valójában az ügyvéd nagyon is tudta, mit csinál. A bolti lopások utáni feljelentésnél a megkárosított hely üzletvezetője adja meg az ellopott termékek árát, így állapítja meg a rendőrség az okozott kár pontos összegét. A szóban forgó üzlet is ezt tette, természetesen az áruk „eredeti” összegét megjelölve, ami ebben az esetben 2094,98 dollár volt.

Most jön a csavar: Coloradóban a 2000 dollár alatti lopás vétségnek számít, a 2000 és 5000 közötti azonban már bűncselekménynek, amely akár 18 hónapig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A figyelmes ügyvéd észrevette, hogy az eltulajdonított áruk között több akciós termék is volt, így a számításai alapján az okozott kár „mindössze” 1856,19 dollár, vagyis a büntetési tételek szempontjából egyáltalán nem mindegy, melyik összeget veszi figyelembe a bíróság.

Így történt, hogy a bírósági eljárás kisebb bohózattá változott, amely során a legfontosabb eldöntendő kérdés az volt, hogy

élhetnek-e a bolti tolvajok is a termékakciók kínálta lehetőségekkel.

Miközben az ügyvéd egyre vehemensebben érvelt védencei vevői/bűnözői jogai mellett, az ügyészség nem kevés komolyságot erőltetve magára azt próbálta az esküdtszéknek elmagyarázni, hogy az akciók csak és kizárólag a fizető vendégek esetében alkalmazhatók, a törvényszegőkre nem vonatkoznak.

Az esküdtszék és a bíróság figyelmesen meghallgatta az ügyvéd érvelését, majd villámgyorsan elengedte a füle mellett, eldöntve a bolti tolvajokra vonatkozó akciók kérdését. Az egyik elkövetőt 15, a másikat három hónap börtönre ítélték, amit a két lelkes kupongyűjtő már el is kezdett letölteni.
Ugyanott botmixer eladó.

***

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn