A britek legérzékenyebb pontjába rúgott bele Moszkva

Szerző: | 2024. január. 23. | Háború, Makronóm Morzsa

Nagy-Britanniában mindenből viccet lehet csinálni, kivéve a fish and chipset. Az szent, aki azzal tréfál, mehet a gyehennára. Erre az oroszok ledobták a poénbombát.

Veszély fenyegeti Nagy-Britannia nemzeti ételét: az orosz kormány törvényjavaslata alapján Moszkva megtiltaná az általa ellenőrzött vizeken a brit halászhajók vonóhálós halászatát. A tevékenység eddig a szigetországban elfogyasztott tőkehalmennyiség 40 százalékát biztosította, így egy tiltás érzékenyen érintené a britek teázás utáni kedvenc kulináris rituáléját, a fish and chips ipari mennyiségű fogyasztását.

A halászat Nagy-Britannia és Oroszország több mint hatvan évvel ezelőtt kötött megállapodása alapján még a háború kitörése után is folytatódott a Barents-tengeren, az orosz agrárminisztérium napokban kidolgozott törvényjavaslata alapján azonban hamarosan véget ér ez a frigy is.

Megoldják, de nem örülnek

A brit beszállítók nincsenek elragadtatva az ötlettől, a fish and chips bizniszben utazó vállalkozók pedig halk káromkodásokkal fogadják az oroszok üzenetét. Mint mondják, az ukrajnai háború kitörése óta eleve kilőttek a halárak (nem mellékesen a burgonyáé is, így dupla csapás érte a szakmát), a kínálat várható szűkülése pedig tovább fogja nehezíteni a dolgukat.

Hozzátették: a továbbiakban is meg tudják oldani a halászatot, a norvég felségvizek ugyanis elegendő mennyiséget biztosítanak, ám ettől még

lesújtó a véleményük az oroszokról, akik ismét fegyverként kezdték használni az élelmiszert.

Ami Moszkvát illeti, nem aggódja túl magát a szerződés felbontása miatt. A részletes elemzések és kalkulációk alapján a megállapodás széttépése nem okoz érezhető gazdasági és külpolitikai következményeket: a britek egyébként is többet profitáltak a halászatból, mint az oroszok, így könnyű szívvel tiltják meg hajóik jelenlétét a vizeiken.

A hal még nem ok egy háborúra

Bár a halháború egyértelműen az ukrajnai konfliktus egyik epizódja, az oroszok pedig nyilvánvalóan azért büntetik Nagy-Britanniát a fish and chips hadművelettel, hogy ezzel is nyomatékosítsák az ellenérzésüket London szerintük túl lelkes segélyezési rendszere miatt, Andrej Kelin londoni nagykövet szerint a tilalom semmit nem fog változtatni a két ország közötti egyébként is ideges viszonyon.

***

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn