Összefogás a kkv-k versenyképességének növelése érdekében 

Szerző: | 2024. február. 13. | Hazai

Üzleti és politikai döntéshozók, érdekképviseleti vezetők, egyetemi vezetők és más szakértők tettek hitet a kkv-szektor tudásbővítése mellett február 12-én, hétfőn délután a KKVHÁZ szervezésében tartott konferencián. Az eseményen részt vett többek közt a Pénzügyminisztérium kiemelt támogatási programokért felelős helyettes államtitkára, Marczinkó Zoltán és Tálos Péter, a Foxconn csoport alelnöke is. 

A Pénzügyminisztérium adott otthont február 12-én egy gazdaságstratégiai szempontból is jelentős kezdeményezésnek. Eredetileg azzal a felvetéssel kezdődött a szakmai vita, hogy a hazai nagyvállalatoknál rendelkezésére álló menedzsmenttudás milyen módon adható át hatékonyan a hazai kisvállalatok számára.  

A résztvevők abból indultak ki, hogy a gazdaság egészének a versenyképessége nagyban függ a kkv-szektor versenyképességétől. Ez a szegmens akkor teljesíthet jól, ha a vezetőik versenyképesek.

A kkv-vezetők fejlesztése nemzetgazdasági érdek. 

A szervező KKVHÁZ előkészített egy szoftvert, ami lehetővé teheti, hogy a tudásátadást vállalók köre folyamatosan bővüljön, az információk aktualizáltak legyenek és a hazai kisvállalatok körében kedvelt lehessen ez a fajta támogatás. 

Fókuszban a tudás, a tapasztalat átadása 

„Szívesen adok át tudást a kisvállalatoknak a cégünk közvetlen érdekein túl is, ha ezzel Magyarország versenyképességét növelhetem” – jelentette ki a rendezvényen Tálos Péter, a nemzetközi nagyvállalat, a 2022-ben közel 652 milliárd forintos árbevételű, akkor a 254. legnagyobb hazai cég, Foxconn csoport alelnöke. (A multinacionális tajvani Foxconn csoport hazai leányvállalatát pár éve Cloud Network Technology Kft.-nek hívják.) 

A Pénzügyminisztériumot a rendezvényen gazdasági elemzésekért és kiemelt támogatási programokért felelős helyettes államtitkár, Marczinkó Zoltán képviselte, aki a kkv-k versenyképességének további erősítéséről is beszélt. A vitára felkért nagyvállalati vezetők között megjelent többek között Prohászka Balázs, a kaposvári Kométa húsipari nagyvállalat ügyvezető helyettese, a kezdeményezés fő mentora. Továbbá Károlyi László, a szentesi Legrand Zrt. vezérigazgatója, Ábrahám László, a debreceni Sensiron Kft. ügyvezetője (korábban a debreceni NI Hungary Kft. óriásvállalat magyar leányának a vezetője), Csörnyei Géza, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója, Almás Béla, a Streamnet Zrt. vezérigazgatója, Krihó Mihály, az Ivanics Csoport fejlesztési és projektigazgatója, Letenovics Roland, a Menton Jobs Kft. stratégiai kapcsolattartója, Vargáné Parrag Jolán, a BlazeArts Kft. képviseletvezetője. 

A tanácskozás mintegy 50 résztvevője között több egyetem, számos kutató és szolgáltató, valamint kisvállalat delegáltja is részt vett.

Szakemberei révén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is képviselte magát. A vitában a megjelentek online szavazással is kifejtethették az álláspontjukat, érdemben befolyásolva ezzel a diskurzus kimenetelét. 

Közös nyilatkozat a kkv-szektor tudásbővítéséért 

Az esemény közös nyilatkozattal zárult, amiben a résztvevők hitet tettek a kkv-szektor tudásbővítése mellett, és elhatározzák, hogy kísérletet tesznek arra, hogy a kezdeményezésük a magyar uniós elnökség idején Európa-szerte ismertté váljon. 

A közös nyilatkozat lényege szerint az aláírók nemzetgazdasági érdeknek tartják a kisvállalati vezetők versenyképességének a növelését. Részt veszek a KKVBARÁT elnevezésű összefogásban, amely megteremti a szükséges vezetői tudásmegosztás feltételeit. Támogatják továbbá, hogy a kezdeményezés európai példaként is szolgáljon Magyarország uniós elnöksége idején.  

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: kkvhaz.hu

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn