Czomba Sándor: 5 milliárd forintból indul kapacitásbővítő program a kkv-knak  

Szerző: | 2024. január. 16. | Hazai

A munkaerőpiaci aktivitás és a foglalkoztatás további növelése, továbbá a munkanélküliek számának hátrányos helyzetű térségekben történő mérséklése érdekében 5 milliárd forintos forrásból indul kkv-kapacitásfejlesztő program. Ennek köszönhetően mintegy kétezer új munkahely jöhet létre, hozzájárulva a hátrányosabb helyzetű területek felzárkózásához. A kormány a bértámogatás mellett a kkv-k eszközbeszerzéséhez és online fejlesztéséhez is nyújt támogatást.  

A projekt célja azon kis- és közepes vállalkozások kapacitásfejlesztésének támogatása, amelyek a négy leghátrányosabb helyzetű hazai régióban (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl) működnek, valamint legfeljebb 10 fős létszámbővítést terveznek.  

A támogatás célja az is, hogy hosszabb távon segítse a kkv-k alkalmazkodását a zöld- és a digitális átállás okozta kihívásokhoz, ezáltal hozzájáruljon a magyar gazdaság versenyképességének megerősítéséhez, a létrejövő munkahelyek fenntarthatóságához – derül ki a sajtóközleményből. 

A projekt célcsoportját a 15–64 év közötti munkanélküliek képezik, vagyis azok, akiknek a felvételt megelőző hónapban nem volt munkából származó jövedelme. Az új munkavállalók vonatkozásában a támogatott foglalkoztatás ideje 6, a nem támogatott továbbfoglalkoztatási kötelezettség ideje pedig 4 hónap. A támogatást igénylőknek vállalniuk kell továbbá, hogy a nem támogatott továbbfoglalkoztatási időszakban sem a munkavállaló munkaideje, sem pedig a bruttó fizetése nem csökken a támogatás keretében folyósított bérköltség alá.  

A fizetéstámogatás mértéke 6 hónapig alkalmazottanként legfeljebb a havi bruttó 400 ezer forintot, valamint az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó összegét érheti el. Emellett a bérköltség 30 százalékát kitevő mértékig eszközbeszerzés, a digitális átállás ösztönzése érdekében online marketing és felhőalapú üzleti szolgáltatásvásárlás, valamint a zöldátálláshoz kapcsolódó horizontális tevékenység szolgáltatási költségei és a továbbadott támogatással kapcsolatos nyilvánossági költségek is támogathatók. A támogatáshoz a vállalkozásoknak 30 százaléknyi állami támogatástól mentes saját forrást, önrészt kell biztosítaniuk.  

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár megállapította, hogy a programnak köszönhetőn egy új foglalkoztatottra mintegy 2,5 millió forintos támogatás érhető el 6 hónap alatt. A részletes pályázati dokumentáció a lebonyolító OFA Nonprofit Kft. weboldalán már elérhető. 

(Forrás: MTI, borítókép: MTI/Vajda János) 

Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn