Nocsak: az ukrán hírszerzés szerint nem ölték meg Navalnijt

Szerző: | 2024. február. 27. | Háború, Makronóm Morzsa

Az ukrán hírszerzés főnöke egyszerre cáfolta meg Bident, Brüsszelt és Zelenszkijt. Plusz mindenkit, az oroszokon kívül.

Moszkva február 16-án jelentette be, hogy a fogságban elhunyt Alekszej Navalnij ellenzéki vezető. A szűkszavú tájékoztatás szerint Navalnij napi sétája után lett rosszul, az orvosok pedig az újjáélesztési kísérletek ellenére sem tudták megmenteni az életét.

Az oroszok tagadták, hogy közük lenne a halálesethez, Zelenszkij elnök azonban azonnal kijelentette, hogy az ellenzéki vezért nyilvánvalóan Putyin gyilkoltatta meg. Véleményéhez csatlakozott Joe Biden amerikai elnök és Josep Borrell-lel, az EU külügyi főképviselőjével az élen a brüsszeli elit is, Navalnij halála miatt újabb szankcionált személyek százait felvéve az eddig is hosszú tilalmi listára.

És akkor jön Budanov…

Ebbe a konszenzusos helyzetbe nem más rondított bele, mint az ukrán hírszerzés főnöke. Kirilo Budanov egy a háború kitörésének évfordulója alkalmából rendezett konferencia után válaszolt a sajtó kérdéseire, ahol a hivatalos, mainstream, kötelezően elvárt kommunikációs panelek helyett egészen más megvilágításba helyezte a történteket. (Egyelőre nem tudni, hogy azért bagatellizálta-e el a Navalnij haláláról szóló híreket, mert a közvélemény figyelme emiatt az orosz ellenzékre, egy lehetséges belső forradalomra terelődött, vagy azért, mert valóban ez az igazság.)

A hírszerzés vezetője szerint ugyanis Navalnij egyáltalán nem Putyin utasítására halt meg, hanem természetes módon. „Tudom, hogy most csalódást okozok, de legjobb tudomásunk szerint valóban egy vérrög okozta a halálát. Ez megerősített információ, nem az internetről származik” – mondta Budanov, felülírva ezzel az egész nyugati narratívát Putyin éppen aktuális és állatias ösztöneiről.

A hírszerzési főnök azt is cáfolta, hogy Irán ballisztikus rakétákat szállítana Oroszországnak. Azt megerősítette, hogy valóban vetettek be Észak-Koreából származó rakétákat Ukrajna ellen, állítása szerint azonban tömeges használatról nem lehet beszélni.

Hogy valami „megnyugtatót” is mondjon, Budanov sietett leszögezni: senki ne gondolja, hogy az orosz rendszert belülről meg lehet változtatni, ez ugyanis csak Ukrajna segítségével lehetséges. „Az orosz rezsim veszélyt jelent a világra, ezért Ukrajna továbbra is folytatja a katonai műveleteit Oroszország területén. Új meglepetések várnak az ellenségre, nem ajánlanám például a civil lakosságnak az úgynevezett krími híd használatát.”

***

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn