Muskot 128 millióra pereli a Twitter volt vezetése

Szerző: | 2024. március. 6. | Kiemelt, Makronóm Morzsa

Az egykori Twitter korábbi vezetése szerint a milliárdos kitalált indokok alapján rúgta ki őket, hogy így fosszon meg mindenkit a jogos végkielégítéstől.

A Twitter (ma már X) volt vezetői 128 millió dolláros végkielégítési pert akasztottak Elon Musk tulajdonos nyakába. A történet már csak azért is furcsa, mert amikor a milliárdos 2022-ben megvásárolta a közösségi oldalt, a hírek szerint minden azonnal kirúgott vezető megkapta a neki járó összeget. Hogy ez mégsem egészen így történhetett, azt jól jelzi a per, amit a négy egykori csúcsvezető indít Musk ellen.

Az új tulaj egyik legelső intézkedése az volt, hogy azonnali hatállyal kirúgja Parag Agrawal vezérigazgatót, Vijaya Gadde jogi és politikai vezetőt (ő felelt a Twitter kíméletlen cenzúrájáért, például Donald Trump fiókjának nullázásáért is), Sean Edgett jogtanácsost és Ned Segal gazdasági igazgatót.

Musk nem is a cenzúrát nevezte meg az elbocsátások okaként, hanem azt, hogy a vezetők a Twitter felvásárlási folyamata alatt végig hazudtak neki a platformon jelen lévő robotprofilok számáról, márpedig a jelenlegi és a leendő hirdetőknek egyáltalán nem mindegy, hogy hús-vér emberek, vagy hamis kamufiókok látják-e a vagyonokba kerülő hirdetéseiket. Ezzel párosult a Musk szerint egyértelműen pazarló költségvetés és az alkalmazotti bónuszok egészségtelen méretű és jogilag nem alátámasztott növelése.

Koholmány az egész?

Azzal, hogy Musk hivatalos indoklást adott a kirúgások mellé, a szerződés értelmében megfosztotta az addigi vezetést a végkielégítési összegektől. Ez csupán Agrawal esetében 60 millió dollár volt, így érthető az egykori nagyok érzékenykedése.

A négy exvezető közös beadványában arra hivatkozik, hogy a Musk által csatolt indoklások egytől egyig kitalációk voltak, az általa emlegetett kötelezettségszegéseket és a cégvezetés súlyos gondatlanságait ugyanis soha semmivel nem támasztotta alá.

A Twitter vezetése egyébként egyszer már indított pert Musk ellen. Amikor a milliárdos belengette 2022 elején, hogy megvásárolja a közösségi platformot, majd a tárgyalások kellős közepén ki akart farolni a megállapodásból, a vállalat bíróságra vitte az ügyet. A történet vége jól ismert: az új tulaj 44 milliárd dollárt fizetett a Twitterért, ahonnan haladéktalanul kirúgott minden vezetőt, de a munkavállalók jelentős részétől is megszabadult – első körben azoktól, akiknek a munkavégzésére nem látott rá, mivel külföldről dolgoztak.

A Twitter egykori vezetői szerint az egész kirúgási hullám csupán Musk kicsinyes bosszúja volt azért, mert készek voltak jogilag kikényszeríteni az üzlet nyélbe ütését.

A most induló per a nemrégiben megjelent Musk-életrajzra is hivatkozik, amelyben a szerző szerint a milliárdos „bevallotta” neki, hogy azért kreált különböző indokokat, hogy azonnali elbocsátással, a végkielégítés kifizetése nélkül tudjon megszabadulni a számára vállalhatatlan személyektől.

A pert egyébként újabbak fogják követni: Musk több ezer munkavállalót rúgott ki úgy, hogy állítólag nem fizette ki nekik a teljes végkielégítési összeget.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn