A Legfelsőbb Bíróság nem ítélte el Trumpot 

Szerző: | 2024. március. 9. | Háború, Makronóm Morzsa

A Legfelsőbb Bíróság hétfői döntése szerint Donald Trump korábbi elnök nem zárható ki a 2021. január 6-ai Capitolium elleni támadásban játszott szerepe miatt az előválasztási, és adott esetben az elnökválasztási folyamatból sem. Így miután Trump elsöprő győzelmet aratott Nikki Haley-vel szemben a szuperkedden, amikor 15 államban tartottak előválasztást, szinte bizonyosan ő lesz a republikánus elnökjelölt.

A legfelsőbb bíróság hétfőn kimondta, hogy az egyes államok nem zárhatják ki Donald Trump volt elnököt az előszavazásból az Egyesült Államok Capitoliuma elleni 2021. január 6-ai támadásokban játszott szerepe miatt. A bírók többsége úgy ítélte meg, hogy a kizárást csak a Kongresszus érvényesíthetné. Mind a kilenc bíró egyetértett abban, hogy Colorado nem távolíthatja el Trumpot a szavazásból. Négy bíró azonban azzal érvelt, hogy kollégáiknak meg kellett volna állniuk, és nem kellett volna dönteniük. A bíróság döntése egy nappal a szuperkedd előtt született, amikor is 15 államban tartottak előválasztást. Trump már e nevezetes nap előtt is fölényesen vezetett Niki Haley-vel szemben, de a keddi nap után nem hagyott kérdést: Vermont állam kivételével mindenütt Trump került ki győztesen. A 15 állam 874 delegáltjából 781-et Trump szerzett meg, míg Haley csupán 49-et. Így összességében, miután az 50 amerikai államból már 26-ban tartottak előválasztást, Trump 1057, Haley 92 delegáltat tudott szerezni. Az elnökjelöltséghez való kiválasztáshoz legalább 1215 delegált megszerzése szükséges. 

A hétfői bírósági döntéshez vezető vita tavaly kezdődött Colorado állam bíróságán: a szavazók egy csoportja akkor azzal érvelt, hogy Trump neve nem szerepelhet a szavazólapon, mivel senki sem lehet szenátor vagy képviselő a kongresszusban, vagy elnök és alelnök, ha az illető korábban bár felesküdött az Alkotmányra, mégis a szövetségi kormány elleni felkelésben vagy lázadásban vesz részt.  

Az állami bíróság arra a következtetésre jutott, hogy Trump ugyan „részt vett a felkelésben”, mégis elutasította az egykori elnök szavazólapról való törlését. A szavazók ezért fellebbeztek Colorado Legfelsőbb Bírósághoz, amely egyetértett abban, hogy Trump neve nem jelenhet meg a szavazólapon. E testület azonban felfüggesztette a döntését, hogy Trumpnak legyen ideje a Legfelsőbb Bírósághoz fordulni, amely az év elején beleegyezett a mérlegelésbe.  

A bírók megváltoztatták az állam legfelsőbb bíróságának döntését, így Trump nem zárható ki az előválasztási folyamatból, amelyet az elsöprő szuperkeddi győzelem után szinte biztosan megnyer. 

Az egyhangú döntés Coloradóra vonatkozik, de felülírja a többi állam döntéseit is. Még hétfőn, az ítéletet követően Trump úgy reagált, hogy a döntés nagy győzelem Amerika számára. 

A döntés a Kongresszus elé veti a problémát egy olyan időpontban, amikor kongresszus összetétele miatti holtpont garantálja a tétlenséget, és biztosítja, hogy a volt elnök alkotmányos alkalmasságának kérdése ne a 2024-es választások előtt dőljön el. 

Mindenképp jó ítélet született, ha figyelembe vesszük, hogy egy ellentétes döntéssel veszélyes precedenst teremtett volna a Legfelsősbb Bíróság: amennyiben Coloradónak megengedte volna ezt a lépést, akkor más államban egy másik párt jelöltjével kapcsolatban is hasonlóan járhatnának el. 

Borítókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn