Aperitif? Legyen vendége vállalatának!  

Szerző: | 2024. március. 10. | Makronóm Morzsa, Társadalom

Az összetartás elősegítését hangoztatva egy szilícium-völgyi cég, a Verkada szokatlanul gáláns arcát mutatja: ha az alkalmazottai közül valaki a közeli bárban aperitifet kér, akkor az első kört a cég állja. A vállalat még azt is megengedi a dolgozóknak, hogy délután háromkor elhagyják a munkahelyüket, így van idejük a lazításra.  

Nemrégiben több amerikai bíróság úgy döntött, hogy a munkán túli rendezvényeken való részvétel hiánya nem vonhat maga után elbocsátást. A nagy irodai visszaszocializálódásra ösztönzés most új szintre lépett. A Verkada informatikai biztonsági csoport bevezette a 3-3-3 nevű koncepciót – számolt be a francia Le Parisien.  

A termelékenység növelése  

Az elképzelés lényege, hogy minden alkalmazott 30 dollárt (mintegy 11 ezer forintnak megfelelő összeget) kap, amelyet délután három órától a cég irodája közelében található bárban – két másik alkalmazottal együtt – étkezésre, nassolásra, egy szendvicsre és italozásra költhetnek, ami lehet bármi, amelyet a dolgozó kér.

A Verkada célja az, hogy a csapatszellemet tovább erősítse, és ezáltal növelje a termelékenységet.   

Egy podcastnek nyilatkozó Filip Kaliszan vezérigazgató szerint az együtt töltött idő alatt „jó esély van arra, hogy a munka szempontjából fontos dolgokról beszélgessünk, és ez végső soron hasznunkra válik”. Az alkalmazottaknak még csak nem is kell szólniuk a felettesüknek, hogy a munkáltatójuk költségén mennek bárba. Egyszerűen csak egy üzleti üzenetküldő alkalmazáson egy fotót kell közzétenniük kezükben az itallal.  

A 3-3-3 program  

A cégvezető biztosította a Business Insidert, hogy a vállalat mind az 1800 alkalmazottja részt vett már egy-egy ilyen aperitifen. A 3-3-3 program keretében pedig naponta négy-öt fotót tesznek közzé. Tehát ez nem fogja csődbe vinni a céget, viszont ennek villámgyorsan híre ment. A Verkada azt javasolta, hogy a dolgozók hetente egyszer vagy kétszer vegyenek részt az ilyen munka utáni gőzkiengedésen.   

Arról viszont nem szól a történet, hogy a vállalat miként számol el az alkoholellenes lobbival, mert az aperitifajánlásnak Amerikában bizonyosan lesz következménye. Az egész üzlettel a szomszédos bár jár jól, hiszen délutáni forgalma ugyancsak megnövekedett. Aperitif után meg úgyis jönnek más rendelések is.  

Mi van emögött?  

A cég gáláns és elnéző hozzáállása mögött valami hátsó szándéknak azért meg kell húzódnia – ez a gyanakvók véleménye. És igazuk is van. Ezek az aperitifek kimondottan a tehetségek bevonzásának és a távmunka hiányának ellensúlyozására is szolgálnak. „Ha továbbra is olyan gyorsan akarunk növekedni, mint amilyen gyorsan tesszük most, vissza kell hoznunk az embereket az irodába” – fejtette ki Filip Kaliszan.   

A Verkada-alkalmazottaknak a hét öt napján meg kell jelenniük az irodában, ami ma már, a koronavírus-járvány után az informatikai cégeknél ugyancsak nem megszokott. Még az amerikai techóriások is heti egy- vagy kétnapos otthoni munkavégzést irányoznak elő. De hát valamit valamiért, ott viszont nem lehet munka után a cég számlájára inni.  

Kapcsolódó:

Címlapkép: Shutterstock  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn