Az új EU-s szabály kiskapukat nyithat az Apple-készülékek feltöréséhez 

Szerző: | 2024. március. 11. | Technológia

A világ legnagyobb technológiai vállalatai átalakítják alapvető online szolgáltatásaikat, hogy megfeleljenek az Európai Unió digitális piaci törvényének. A változtatások versenyelőnyhöz juttathatnak néhány kisebb riválist, sőt még a nagyobb versenytársakat is. 

Európa a digitális piacokról szóló törvényével (DMA) igyekszik visszaszorítani a Google, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta és a Microsoft egyeduralmát azért, hogy egyenlő feltételeket teremtsen a kisebb riválisok, elsősorban az európai résztvevők számára. 

„Az európai kisvállalkozások lesznek a nyertesek, amelyek több lehetőséget és nagyobb láthatóságot kapnak majd, mint a nagyvállalatok” – mondta Christophe Carugati, a Digital Competition tanácsadó cég alapítója. 

A Metának például kompatibilissá kell tennie a Facebook Messenger és a WhatsApp szolgáltatásait azon versenytársak számára, amelyek megfelelnek a vállalat műszaki és biztonsági szabványainak. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy más üzenetküldő alkalmazások, például a Signal és a Telegram felhasználói hamarosan összekapcsolhatják azokat a Messengerrel és a WhatsAppal. Hasonlóképpen, a felhasználók a Google androidos telefonjain nem csupán a Google-keresőmotort választhatják, hanem egyéb alternatívákat is, például a DuckDuckGót vagy az Ecosiát. 

Az EU-ban a fogyasztók adatvédelmét is megerősítették: a DMA új szabályokat vezet be arra vonatkozóan, hogy ezek a vállalatok hogyan kezeljék az adataikat. A felhasználók például szétválaszthatják a Facebook- és az Instagram-fiókjaikat, így az alkalmazások nem osztják meg egymással a felhasználókról tárolt adatokat. 

Egymásba harapnak a nagykutyák 

Bár a DMA megkönnyíti a kisebb cégek dolgát, a technológiai óriások igencsak megtépázzák egymás piaci részesedését is. 

A Reuters szerint az Apple veszítheti a legtöbbet az új szabályok miatt, amelyek szerint a cégnek engedélyeznie kell, hogy a szoftverfejlesztők az App Store-on kívül is terjeszthessék az alkalmazásaikat az EU-ban élők számára. 

Az Apple figyelmeztetett, hogy az iOS mobiloperációs rendszernek, a Safari webböngészőnek és az App Store-nak a módosítása nagy kockázatot jelent a felhasználók és a fejlesztők számára, mivel új teret nyithat a rosszindulatú programok, a csalások és átverések, a tiltott és káros tartalmak, valamint az egyéb adatvédelmi és biztonsági fenyegetések számára. 

A kritikusok szerint azonban csupán a profitját félti a vállalat, amely 30 százalékos jutalékot kap az alkalmazáson belüli vásárlások után. A DMA szerint a Fortnite-ot készítő Epic Games saját alkalmazásboltot tervezett indítani az iPhone-okon és az iPadeken az EU-ban. Erre reagálva az Apple megszüntette az Epic által Svédországban létrehozott új fejlesztői fiókot. Válaszul az Epic azzal vádolta az almás céget, hogy eltávolította az App Store egyik legnagyobb potenciális versenytársát. A Bizottság magyarázatot kért az Apple-től. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn