Franciaország az oroszokat megelőzve a második legnagyobb fegyverexportőrré vált 

Szerző: | 2024. március. 18. | Geopolitika, Háború, Világgazdaság

Az Egyesült Államok az első helyen maradt a világ legnagyobb fegyverexportőreinek listáján, a dobogó második fokára azonban Franciaország férkőzött fel, megelőzve Oroszországot. Az orosz export visszaesésével más államok, így Kína, Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság jelentősége is megnövekedett. 

A második helyre jött fel Franciaország a világ legnagyobb fegyverexportőreinek listáján – derül ki a Stockholm International Peace Research Institute jelentéséből. Az Egyesült Államok maradt az éllovas: a nemzetközi fegyvereladások 41,7 százalékáért volt felelős 2019 és 2023 között. Ez az arány a 2017–2021-es 38,6 százalékról növekedett a mostani értékére, az elmúlt időszakban pedig több mint 100 országba küldtek fegyvereket

Franciaország Oroszországtól vette át a második helyet, mivel Moszkva fegyvereladásainak a száma csökkent. 2019 és 2023 között a francia részesedés a globális fegyverexportból 10,9 százalék volt (korábban csak 10,7).  

Párizs 64 országba szállított harceszközöket 2019 és 2023 között, és ezek majdnem harmadát Rafale vadászgépek tették ki.  

Oroszország esetében 10,5 százalék a globális fegyverexport aránya, és 41 állammal üzletelt, leginkább ázsiai és a közel-keleti országokkal – hasonlóan Franciaországhoz és az USA-hoz –, ideértve az olyan nagy vásárlókat, mint Kína, Szaúd-Arábia vagy Katar. Ezt az arányt az ukrajnai invázió előtti 2019–21-es és a háború kitörését követő 2022–23-as átlagból számolták ki. A konfliktust megelőző 5 évben azonban az orosz részesedés sokkal magasabb, 18,6 százalék volt. 

A franciák és oroszok első számú vásárlója India, amely a világ legnagyobb fegyverimportőre. Az elmúlt időszakban az amerikai fegyverszállítások jelentős része Ukrajnába irányult. Kijev második és harmadik legnagyobb ellátója pedig Németország és Lengyelország volt a vizsgált időszakban. A fő orosz vásárló Egyiptom, míg a francia szállítmányok több mint 9 százaléka Dél-Koreába irányult. 

Oroszország visszaesésével Franciaország mellett enyhén megnőtt más szereplők súlya, így például Kínáé, Németországé, Olaszországé és az Egyesült Királyságé is.  

Spanyolország Izraelt és Dél-Koreát megelőzve a nyolcadik helyre jött fel, annak ellenére, hogy Szöul exportja rövid időre megugrott. 

(Forrás: Statista

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn