A TikTokon bohóckodnak az európai politikusok 

Szerző: | 2024. március. 20. | Technológia

Egyre több európai politikus használja a TikTokot, hogy eljusson a fiatalokhoz. Pedig az Európai Parlament betiltotta az alkalmazást a tisztviselők munkahelyi telefonjairól. Ráadásul a mainstream pártok helyett a tényleges aktivitást tekintve a radikális jobb- és baloldal képviselői tarolnak a platformon.

A kínai TikTok videómegosztó alkalmazás egyre vonzóbb az európai uniós politikusok számára. Az egész EU-ban több mint 140 millióan használják a táncos videóktól kezdve a politikáig mindenre – és az így elérhető közönséget (zömében a fiatalokat) nem akarják elszalasztani az európai politikusok sem, akik a júniusi európai parlamenti választásokon uniós tisztségért indulnak. 

A Politico kutatása szerint a radikális jobb- és baloldali politikusok sajátították el legjobban az ún. TikTok-politizálást. Az ezekhez a tömörülésekhez tartozó képviselők gyorsabban és jóval nagyobb számban kerültek fel a platformra, több követőt és kedvelést gyűjtöttek a TikTokon, mint a mainstream pártokhoz tartozó társaik. 

A Politico február 15. és március 8. között vizsgálta meg az Európai Parlament (EP) képviselőinek fiókjain folytatott tevékenységet. A vizsgálat 186 EP-politikus fiókját találta meg, és összesítette a követők, a videók, valamint a klipekre érkező kedvelések teljes számát. 

Az európai radikális jobboldal sikere ellentétben áll az Egyesült Államok alt-right mozgalmával. Az amerikai jobboldal a TikTok ellen szólít fel, kínai eredete miatt nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartva azt – ebben egyébként kétpárti konszenzus uralkodik a tengerentúlon. Ehelyett a radikális jobboldali aktivisták és vezető politikusok olyan, inkább hiánypótló platformokon szerveződtek, mint a 4chan, a Gab mikroblogoldal vagy a Donald Trump volt elnök által létrehozott Truth Social nevű önjelölt „alt-tech” platform. 

A marginális csoportok csinálják a legjobban 

Minden képviselő egyre gyakrabban használja a TikTokot – de ezt egyesek jobban csinálják. Míg az egyéni fiókok számát tekintve az Európai Néppárt felülmúlja a többi képviselőcsoporthoz tartozó politikusokat a TikTokon, addig a Baloldal és az ID sokkal nagyobb arányban posztol videókat a videómegosztón. 

Az eltérés csak tovább nő, ha az uniós törvényhozók népszerűségét nézzük: az ID és a Baloldal európai parlamenti képviselői követőinek a száma messze meghaladja a többi csoportét. Ami a kedvelések gyűjtését illeti, az ID-frakció kiemelkedően teljesít. 

Számos európai kormány – és maga az Európai Parlament is – letiltotta az alkalmazást a tisztviselők munkahelyi telefonjairól, a TikTok anyavállalata, a ByteDance kínai tulajdonlásával kapcsolatos félelmek miatt. A politikusok közül azonban sokan külön készüléket használnak vagy extra adatbiztonsági intézkedéseket hoztak a kockázatok csökkentése érdekében. 

TikTok-sztárok születőben 

Kevés képviselő szerzett egymilliónál több kedvelést. Akik igen, azok többnyire a politikai paletta két széléről érkeztek.  

Ezen újdonsült TikTok-sztárok némelyike nagyban terjeszti a politikai üzenetét, míg mások egyszerűen csak megosztják a kutyák és más hobbik iránti szeretetüket. A csoportján belül a francia radikális jobboldali Jordan Bardella vezeti a versenyt a kedvelések oroszlánrészével, messze megelőzve más képviselőket. Érdekes módon nem sokat beszél politikáról a videóiban. 

A baloldalon a francia  Leïla Chaibi és a szájbarágós, kulisszák mögötti videói szerepelnek. Ő az Európai Parlament olyan ismeretlen pontjairól posztol, mint a képviselők fodrászata, vagy a kis munkakabinok, ahol „még szunyókálni sem lehet, kivéve, ha magzatpózban vagy”

A Baloldal ír politikusai, Clare Daly és Mick Wallace olyan tüzes beszédeket osztanak meg a Parlamentben, mint például „a közbeszéd feletti masszív uniós hatalomátvétel veszélyeire való figyelmeztetés”

A szociáldemokrata frakció (S&D) és a liberális Renew képviselőcsoport a népszerűségének nagy részét a lengyel Robert Biedrońnak, az LMBTQ-jogokért kiálló karizmatikus politikusnak, illetve a román Vlad Gheorghénak köszönheti, aki három év alatt több mint 1000 videót tett közzé a TikTokon. 

A legnagyobb frakció, az Európai Néppárt (EPP) részéről a lengyel kutyabarát Andrzej Halicki tarol, aki a dánjairól – vagyis a kutyafajtáról – posztol, és ritkán beszél politikáról. Néhány európai parlamenti képviselő viszont kétségbeesetten próbálja a javára fordítani a TikTok algoritmusát. Danilo Oscar Lancini olasz radikális jobboldali EP-képviselő egy pizza hátterével pózolt a #followme, a #viralll vagy a #makeitviral hashtaggel. A független német képviselő, Martin Sonneborn pedig egy furcsa szemüveget próbált fel, hogy szatirikus pártját népszerűsítse.  

Eközben Lukas Mandl osztrák jobbközép politikus úgy akarja magát a tiktokosok (és az EU-fanok) szívéhez közelebb hozni, hogy újra és újra az unió himnuszát fütyüli. 

Országbeli különbségek 

Az EU néhány nagyobb országának a politikusai is nagy számban vannak jelen a TikTokon. Franciaország, Olaszország és Németország európai parlamenti képviselőinek mintegy egyharmada van fent a videómegosztón. A TikTok a legutóbbi jelentésében azt írta, hogy ezekben az országokban havonta átlagosan mintegy 20 millió új felhasználó regisztrál. Az ír képviselők a követők és a kedvelők teljes számát tekintve megelőzték olasz, spanyol és német társaikat. A skála másik végén Litvánia az egyetlen állam, amely nem képviselteti magát, míg Szlovéniának egy EP-képviselője van fent, de ő még nem tette közzé az első videóját. 

A mainstream pártok lemaradtak 

Míg 2019-ben egy liberális EP-képviselő lépett fel először a TikTokra, addig 2022-ben az ID-csoporthoz tartozó törvényhozók tömegesen csatlakoztak. Amikor a videómegosztó 2021 szeptemberében elérte az egymilliárd felhasználót, és a tizenévesek kedvenc alkalmazásává vált, mindössze 32 EP-képviselő élt vele: akkor még az S&D és az ID politikusai vezették a sort. 

A TikTokra 2022-től egyre több EP-képviselő regisztrált, köztük olyan néppárti és ECR-képviselők, akik addig nagyrészt távol maradtak. Ekkorra az ID-csoport már egy ideje képviseltette magát. Az idén januárban volt a legtöbb új EP-képviselői fiók, méghozzá 16, ami azt mutatja, hogy az Európai Parlament a júniusi választások előtt igyekszik kihasználni a platform nyújtotta lehetőségeket. 

Nem a Z generáció világa 

Még ha posztolnak is, a politikusok továbbra is jóval idősebbek, mint a videómegosztó oldal tipikus Z generációs felhasználója. Ez viszont nem feltétlenül számít: a már TikTok-szupersztár Jordan Bardella a legfiatalabb EP-képviselő a platformon. A 47 éves lengyel képviselő, Robert Biedroń 11 millió kedveléssel azt bizonyítja, hogy a kor csak egy szám. 

Kapcsolódó: 

Borítókép: MTI/AP/DPA/Kay Nietfeld

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn