TikTok: Washingtonban élezik a bárdot 

Szerző: | 2024. március. 15. | Geopolitika, Szankciók, Technológia

Az amerikai képviselőház szerdán elfogadott egy törvényjavaslatot, amely betiltaná a kínai közösségi hálózatot az Egyesült Államokban, ha nem szakítja meg a kapcsolatot anyavállalatával, a ByteDance-szel. A közelgő szenátusi szavazás kimenetele egyelőre ugyancsak bizonytalan.  

Az Egyesült Államok megtette az első lépést, hogy lefejezze a legnagyobb közösségi hálót, a kínai tulajdonú TikTokot. Március 13-án, szerdán az amerikai képviselőház nagy többséggel elfogadott egy törvényjavaslatot, amely betiltaná a videós szolgáltatást az USA-ban, ha az nem szünteti meg kapcsolatait anyavállalatával, a ByteDance-szel, azaz tágabb értelemben Kínával. 

Elfogadhatatlan működés 

Ez jelentős fejlemény a platform számára, amely néhány nappal ezelőttig nem tűnt veszélyeztetettnek, még akkor is, ha a közelgő szenátusi szavazás kimenetele továbbra is bizonytalan. A 432 képviselőből 352 szavazattal, nagy többséggel elfogadott törvényjavaslat nem tiltja be a TikTokot – ez volt a képviselőházi demokraták vezetője, Hakeem Jeffries érvelése, aki a javaslat mellett szavazott. „Célja az, hogy kezelje a Kínai Kommunista Párt és a közösségi háló közötti jogos amerikai nemzetbiztonsági és adatvédelmi kérdéseket” – magyarázta közleményében.  

„Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy a TikTok továbbra is működjön az Egyesült Államokban, miközben a Kínai Kommunista Párt ellenőrzése alatt áll” – kommentálta a korábbi republikánus alelnök, Mike Pence is nyilatkozatában. Több hónapja számos amerikai tisztviselő úgy vélte:

a rövid videós platform lehetővé teszi Peking számára, hogy kémkedjen és manipulálja 170 millió felhasználóját az Egyesült Államokban.  

A szavazás előtt a kínai külügyi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy ha a TikTok tiltás alá esne, az aláásná a nemzetközi befektetők bizalmát, és egyenlő lenne azzal, hogy a világ vezető hatalma „lábon lövi magát”. Az Egyesült Államok soha nem talált bizonyítékot arra, hogy a TikTok veszélyeztetné a nemzetbiztonságát – jelentette ki Wang Wenbin egy sajtótájékoztatón.  

Még nem dőlt el semmi 

Ám a törvényjavaslat sorsa bizonytalan a szenátusban, ahol vezető politikusok ellenzik az ilyen radikális intézkedést egy rendkívül népszerű alkalmazással szemben. Joe Biden elnök alá fogja írni a hivatalosan Az amerikaiak védelméről a külföldi ellenség által irányított alkalmazásoktól néven ismert törvényjavaslatot, ha az az asztalára kerül – idézte a Fehér Ház hét eleji állásfoglalását a Le Monde. Érdekesség, hogy a múlt hónapban a demokrata elnökjelölt csapata nyitott egy fiókot a platformon Biden újraválasztási kampánya részeként. 

Az intézkedés értelmében a ByteDance, a TikTok anyavállalata 165 napon belül köteles lenne eladni az alkalmazást, ellenkező esetben pedig kitiltanák az Apple és a Google alkalmazásboltjaiból az Egyesült Államokban

– tudósított Washingtonból a francia Le Figaro. Az elnök emellett felhatalmazást kapna arra, hogy más alkalmazásokat is nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősítsen, ha azokat az Egyesült Államokkal szemben ellenségesnek tekintett ország irányítja.  

Már több állam és a szövetségi kormányzat nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva megtiltotta az alkalmazás használatát a hivatalos kormányzati eszközökön. Washington újabb offenzívája a TikTok ellen a The Wall Street Journal szerint meglepetésként érte a céget. A videómegosztó vezetőit azonban megnyugtatta, hogy Joe Biden februárban a második hivatali ciklusáért folytatott kampánya részeként megjelent a platformon.  

A TikTok kategorikusan tagadja, hogy bármilyen kapcsolatban állna a kínai kormánnyal, és úgy alakította át a rendszerét, hogy az amerikai felhasználók adatai az országban maradjanak. A vezérigazgató (CEO), Shou Zi Chew Washingtonban tartózkodik, ahol megpróbál támogatókat gyűjteni a törvénytervezet végső elfogadásának megakadályozásához. 

Látványos fordulat Trumptól 

Donald Trump korábbi elnök a hét elején látványos fordulattal állt elő: kijelentette, hogy ellenzi a tilalmat, főként azért, mert az megerősítené az Instagram és a Facebook tulajdonosát, a Metát, amelyet korábban „a nép ellenségének” nevezett.

Az Egyesült Államok akkori elnöke 2020-ban megpróbálta átvenni a TikTok irányítását a ByteDance-től, mielőtt az amerikai bíróságok megakadályozták volna ebben.

Trump tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint azért változtatta meg a hangnemét, mert a videómegosztó egyik fő befektetője, Jeff Yass azzal fenyegetőzött, hogy nem járul hozzá a republikánus választási kampányalapokhoz.   

A törvényjavaslat, amelyet múlt csütörtökön fogadott el a képviselőház energiaügyi és kereskedelmi bizottsága, két kongresszusi képviselő, a republikánus Mike Gallagher és a demokrata Raja Krishnamoorthi ötlete volt, akik politikai nézeteltéréseiket félretéve közös ellenséggel szálltak szembe: a TikTokkal, amelyet azzal vádolnak, hogy Pekingnek hozzáférést biztosít az amerikai felhasználók adataihoz, és ezzel veszélyezteti a nemzetbiztonságot.  

A szöveg a bizottság ötven tagjának mind az ötven szavazatát megkapta, így hatalmas sikert aratott. A kínaiak erőfeszítései, amelyekkel a képviselők támogatását próbálták megszerezni, nem vezettek eredményre. Március 7-én, csütörtökön a platform amerikai felhasználók millióit szólította fel, hogy lépjenek kapcsolatba képviselőikkel. „Tudassák a kongresszussal, hogy mit jelent önöknek a TikTok, és mondják meg nekik, hogy szavazzanak nemmel – buzdította őket a hálózat. Hiába. A kongresszusi irodákat elárasztották a hívásokkal, és rajongók tucatjai tüntettek a Capitolium előtt, de ez semmit sem változtatott. 

A Kínai Kommunista Párt befolyása 

Az elmúlt héten a kínai cég felhördült. Minden jel szerint meglepte ez a politikai offenzíva. Eddig úgy látta, hogy ez csak egy újabb epizód a Kína és az Egyesült Államok között folyó harcban. Shou Zi Chew vezérigazgató egy évvel ezelőtt, a kongresszus előtti viharos meghallgatása során kimondta: Ez a jogszabály tisztán és egyszerűen a TikTok betiltásáról szól, bárhogyan is akarják ezt a kezdeményezők álcázni. Ez a jogszabály 170 millió amerikai első alkotmánymódosítási jogát (amely a szólásszabadságot védi) taposná el, és ötmillió kisvállalkozást fosztana meg egy olyan platformtól, amelyre a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez van szükségük.” 

„Azt akarjuk, hogy a TikTok elérhető maradjon, de új tulajdonossal – fejtette ki Raja Krishnamoorthi, a törvényjavaslat társszerzője. –

Elsődleges célunk, hogy a TikTokot megszabadítsuk a Kínai Kommunista Párt befolyásától, hogy megvédjük az amerikai fogyasztókat és kisvállalkozásokat.”   

Ha a törvényjavaslatot mindkét ház elfogadná és Joe Biden ratifikálná, a kínai platform a bíróságon védekezésül az első kiegészítésre hivatkozhatna. A betiltására tett más amerikai kísérletek is kudarcot vallottak. Egy tavalyi törvényjavaslat a szólásszabadsággal kapcsolatos aggályok miatt nem vezetett eredményre. Ami a mostani tervezetet illeti, „túl általános szöveg, amely nem állja ki a vizsgálatot az amerikai alkotmány első kiegészítése alapján”, amelynek biztosítania kellene a véleménynyilvánítás szabadságát – ez volt az álláspontja Ro Khanna demokrata képviselőnek.  

Nagyágyúk érdeklődése 

Több szakértő szerint továbbra is valószínűtlen, hogy a ByteDance megszabadul amerikai tevékenységétől. Az Egyesült Államok nélkül a vállalat – amelynek 60 százalékát amerikai és nemzetközi alapok (BlackRock, General Atlantic, Susquehana International Group stb.) birtokolják – elvesztené egyik fő piacát.  

Ennek ellenére a TikTok már most is vonzza a technológiai nagyágyúk figyelmét. A The Wall Street Journal szerint Bobby Kotick, az Activision korábbi vezetője érdeklődését fejezte ki Zhang Yimingnek, a platform társalapítójának. Még Sam Altmannak, az OpenAI társalapítójának és vezérigazgatójának is felvetette az együttműködés ötletét. Az Axios szakmabeli médium szerint ez vágyálom, mivel a TikTok ára igen magas, több százmilliárd dollár körüli. De ez még nem minden. „Egyetlen BigTech sem jöhetne szóba az országban uralkodó erőteljes trösztellenes hevület miatt” – tette hozzá az Axios médiaorgánum. 

Biztonságot nyújtó környezet 

Még a Microsoftnak vagy az Oracle-nek történő eladás is felmerült, de két különböző joghatóságú szövetségi bíró 2020 szeptemberében és decemberében elutasította az intézkedést. Végül Joe Biden – aki időközben Trumpot követte – nem támadta meg ezeket a döntéseket.  

A TikTok jó szándékának bizonyítására felidézte az akkori erőfeszítéseit 2021-ben önként és saját költségén elindította a Project Texas tervezetet, amelynek eredményeképpen az amerikai felhasználók adatait az Oracle felhőjébe helyezte át. „Egy olyan környezetbe, amely optimális biztonságot garantál” – hangsúlyozta a csoport, rámutatva, hogy ezeket az adatokat mindig is az Egyesült Államokban tárolták.

Ám ezúttal a szövegkörnyezet megváltozott. Az, hogy Joe Biden ígéretet tett egy új törvény megalkotására, megváltoztatta a helyzetet, és a politikai osztály szélesebb körű összefogásához vezet, nem utolsósorban az országban uralkodó erőteljes Kína-ellenesség miatt.

Addig is az ázsiai cég előkészíti a fegyvereit. A fiatalok körében meglévő óriási népszerűségével a háta mögött még nem mondta ki az utolsó szót, de nem fogja beletörődve a fejét a nyaktilóba hajtani.

A TikTok mint politikai fegyver 

A kínai alkalmazást egy évvel ezelőtt ugyan kitiltották az európai intézmények alkalmazottainak okostelefonjairól, az idén februárban pedig uniós vizsgálat tárgyává vált az új digitális szolgáltatásokról szóló rendelet (DSA) megsértése miatt, de ez nem akadályozta meg, hogy a közösségi hálózat a júniusi európai választások előtti kampányok elengedhetetlen eszköze legyen.  

A TikTok népszerűsége a fiatalok körében akkora, hogy most már a politikai pártokat, kormányokat és parlamenti képviselőket is arra készteti: a közösségi hálózatot építsék be kommunikációs stratégiájukba. 

A pártok célja, hogy elérjék ezt a fiatal közönséget – amelynek ezen oldalak jelentik az elsődleges információforrást – és minél inkább aktivitásra buzdítsák ezt a korosztályt. A legutóbbi európai választásokon a tartózkodás közel 50 százalékos volt. 

Imázskérdés 

Az egymilliárd TikTok-felhasználóból 134 millióan élnek Európában, akiknek nagy részét jövő júniusban az urnákhoz szólítják, ráadásul idén először a belgák és a németek már 16 éves kortól szavazhatnak. Ezekkel a kihívásokkal szembesülve a Politico brüsszeli portál számításai szerint minden harmadik európai parlamenti képviselő nyitott fiókot a kínai alkalmazáson.  

Anna Cavazzini német zöldpárti EP-képviselő, aki a második ciklusra pályázik, éppen egy hete tette ezt meg, „mert ahhoz, hogy elérd a fiatal szavazókat, a TikTokon is ott kell lenned” –mondta az amerikai tulajdonú portálnak. A közösségi hálón a legnépszerűbb politikusok közé tartozik a fiatal Jordan Bardella francia képviselő, aki a Nemzeti Tömörülés, a Le Pen-féle párt vezetője (1,1 millió követő). Az európai zöldek már elkezdtek kampányolni a kínai alkalmazáson, az európai szocialisták pedig már nyitottak egy fiókot.  

Az európai választások 

Néhány európai parlamenti képviselő azonban a kiberbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak miatt inkább egy második okostelefonon használja az alkalmazást. 

A TikTok tudja, hogy kulcsfontosságú kártyája van a bizalom helyreállításában. Brüsszelben és Strasbourgban már nagyon várják, hogy megakadályozza a gyűlöletüzenetek és hamis információk terjedését.  

Tavaly szeptemberben a cég bejelentette, hogy megkezdi az európai felhasználók adatainak átszállítását az írországi – ahol új adatközpontot épít – és norvégiai platformokra. Az európai választásokra való tekintettel a kínai közösségi hálózat a jövő hónapban külön választási oldalt indít az alkalmazásán mind a 27 tagállam nyelvén. A cél az, hogy a választóknak segítsen megkülönböztetni a tényeket a fikciótól – magyarázta a vállalat, amely kiemeli, hogy hatezer embere foglalkozik az uniós nyelveken megjelenő tartalmak moderálásával. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn