Hogy állunk a pénzügyi műveltség terén? 

Szerző: | 2024. április. 2. | Hazai

A pénzügyi tudatosság hiánya manapság társadalmi probléma. Hatalmas összegeket veszíthetünk rossz döntéseink miatt, a csalók pedig kegyetlenül kihasználják a felkészületlenségünket. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója Csányi Kristófot, a Peak tanácsadóját látják vendégül, aki a pénzügyi műveltség helyzetét mutatja be.

A pénzügyi tudatosság kérdése visszatérő téma a Fintech Világa adásokban. Világszinten ugyanis jelentős társadalmi problémát jelent a pénzügyi ismeretek hiánya, és sokan több száz ezer forintos károkat szenvednek el miatta.  

A fintechszektor egyik legnagyobb erénye, hogy a pénzügyi rendszer forradalmasítása mellett átlátható és hozzáférhető pénzügyi szolgáltatásokat tesz lehetővé A magyar fintech, a Peak szintén erre a problémára kínál megoldást, figyelemmel a fiatalok sajátos igényeire

Alacsony a pénzügyi műveltség 

Az OECD néhány évente készíti el a globális pénzügyi tudatossági felmérését. A legutóbb kiadott, 2023-as jelentésből kiderült:  

az EU-ban csak Írország és Németország érte el társadalmi szinten a pénzügyi műveltségi minimumküszöböt.  

A felmérésben résztvevőknek 5 kategóriában kell pénzügyekkel kapcsolatos kérdésekre válaszolniuk. Ezzel 100 pontot lehet elérni, és 70-től számít a kitöltő tudatosnak. Mindössze a részt vevő országok egyharmadának sikerült elérni a küszöböt, átlagosan pedig globális szinten 60 pontot értek el a tagállamok.  

A magyarok átlagosan 58 pontot értek el, és mindössze a lakosság egynegyede számít pénzügyileg tudatosnak. Ugyanakkor érdekesség, hogy  

a magyarok nagyon jól teljesítettek a lexikális és gyakorlati pénzügyi tudást felmérő részeken (globálisan a negyedik helyen végeztek),  

viszont a pénzügyi magatartással már nem állunk olyan jól.  

A Fintech Világa legújabb adásában kiderül továbbá, hogy felmérések szerint a pénzügyi tudatosság hiánya milyen károkat okozhat, és milyen csalások áldozatává válhatunk felkészületlenségünk miatt. A teljes adás az alábbi Spotify-linken visszahallgatható. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn