Lelassul a futurisztikus sivatagi megaváros építése 

Szerző: | 2024. április. 19. | Geopolitika, Klímaváltozás, Technológia, Zöldgazdaság

A szaúdiak azt remélték, hogy 2030-ra már 1,5 millió lakos él majd a hipermodern jövőváros egyik fontos részében, a The Line-ban, amelyet a látványtervek szerint egy  170 kilométeres tükörborítású sávként fognak megépíteni. A szaúdiak most arra számítanak, hogy a fejlesztés csúszik, így 2030-ra még csak kevesebb mint 300 ezren fognak itt lakni. 

Bár a tervek arról szóltak, hogy a neomi projekt egyik részét, a 170 kilométer hosszú, de mindössze 200 méter széles és 500 méter magas megapoliszt, a The Line-t szakaszosan építik majd meg, a legutóbbi visszalépéssel úgy tűnik, hogy 2030-ig csupán 2,4 kilométernyi projektet fejeznek be a 170-ből.  

The Line tervezett karbonmentes lineáris okosváros Neomban, Tabúk tartományban. A várható népessége 9 millió fő. A munkálatok 2022 októberében kezdődtek. A tervek szerint a település két egymással szemben elhelyezkedő épületből fog állni, a teljes szélessége 200, a magassága 500 méter. Három réteget terveznek, az első a felszínen a gyalogosoknak, a második a föld alatt az infrastruktúrának, a harmadik pedig a szállítóeszközöknek. A harmadik rétegben közlekedne egy vonat akár 512 km/h sebességgel, ennek köszönhetően a város egyik végéből a másikba 20 percen belül el lehetne jutni.  

A Bloomberg beszámolt arról is, hogy ennek eredményeként legalább egy vállalkozó már elkezdte elbocsátani a telephelyen alkalmazott dolgozóinak egy részét. A Neom és a királyság Állami Befektetési Alapja, valamint a projektet tulajdonló és finanszírozó fő szervezetek képviselői mindez nem kívánták kommentálni. 

Mohamed bin Szalmán koronaherceg azt tervezi, hogy a Neom, a Vörös-tenger partján fekvő, 1500 milliárd dollár értékű fejlesztés, olyan látványosság lesz, amely átalakítja országa gazdaságát, és olyan technológiák tesztelésére szolgál, amelyek forradalmasíthatják a mindennapi életet. A Neom tervei között a The Line mellett iparváros, kikötők és turisztikai fejlesztések is szerepelnek. Az ázsiai téli játékokat 2029-ben már a Trojena nevű hegyi üdülőhelyen rendeznék.  

A koronahercegnek a The Line-ra vonatkozó ambíciói felkeltették a várostervezők és az építészek figyelmét a világ minden táján. Egy olyan várost képzelt el, amely 170 kilométer hosszan nyúlna el, és magasabb lenne, mint az Empire State Building. Volt idő, amikor abban reménykedtek, hogy a The Line már az idén fogadhatja első lakóit. 

Persze a munka folyik, ebben az évben nyílik meg például a Neom programon belüli másik fejlesztés, amely a Vörös-tenger egyik szigetét alakítja át Sindalah néven luxus turisztikai célponttá. 

A Bloomberg szerint

a The Line megvalósításának lassítása annak köszönhető, hogy a királyság szuverén vagyonalapja még nem hagyta jóvá a Neom 2024-es költségvetését.

Ez azt mutatja, hogy az ezer milliárd dolláros befektetés pénzügyi valósága aggodalomra ad okot a szaúdi kormánynál, amely megpróbálja teljesíteni ambiciózus Vision 2030 programját, azt az átfogó kezdeményezést, amelynek feladata a királyság gazdaságának diverzifikálása. A gyárak építése nagyobb prioritást élvez.  

A koronaherceg 2022-ben azt mondta, hogy a Neom első fázisa 2030-ra várhatóan 1,2 ezer milliárd riálba (320 milliárd dollárba) fog kerülni. Ennek a felét az uralkodó által vezetett alaptól várják. 

Amúgy a Neom eddigi fő sikerének egy több mint 8 milliárd dolláros projekt kifejlesztését tartják, amelynek célja nap- és szélerőművek építése a zöldhidrogén előállítására. A királyság reméli, hogy a világ egyik legnagyobb ilyen üzemanyaggyártójává válhat, és ezzel mérsékelni szeretné az olajeladásoktól való függőségét. 

A Bloomberg arról is írt, hogy a projekt hatókörének a csökkentése mellett a szaúdi Állami Beruházási Alap számos lehetőséget mérlegel a készpénzhez jutáshoz – beleértve az adósságeladások felgyorsítását és a portfóliójában lévő vállalatainál a részvények felkínálását. A szuverén befektetési alap készpénztartaléka szeptemberre 15 milliárd dollárra csökkent, ami a legalacsonyabb szint 2020 óta. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn