Egyre élesebbé válik a Holdért folytatott amerikai és kínai űrverseny  

Szerző: | 2024. május. 16. | Geopolitika, Technológia

Kína a napokban újabb űrküldetést kezdett, amelynek a célja mintával hazatérni a Hold sötétebb oldaláról, ahol eddig csak kínai űrszonda járt. A Csang’e 6 fedélzetén számos európai műszer található, példázva azt a szándékot, hogy Peking nem tekinti csak a saját missziójának az expedíciót. Az viszont biztos, hogy a Holdon is egyre élesebbé válik az amerikai–kínai rivalizálás, az első kínai ember megjelenését a Holdon 2029–30 körülre tervezik.

A kínai Csang’e 6 küldetése sikeresen elindult a Hold túlsó oldala felé. Kína eddigi legambiciózusabb holdi missziója múlt pénteken kezdődött azzal, hogy a Hosszú Menetelés 5 szállítórakéta a Csang’e 6 Hold-modullal a fedélzetén elindult a Hajnan tartományban található Vencsang űrbázisról. Fő célja, hogy első ízben hozzon haza mintákat – egészen pontosan 2 kilogrammot – a Hold túlsó oldaláról.  

Miért különbözik a Hold sötét oldala? 

A Holdnak ez a rejtett fele alapvetően eltér a látható oldalától, bár a tudósok nem igazán tudják, hogy miért. A misszió több külföldi tudományos berendezést is szállít.

Ez a technikailag összetett és érdekes küldetés körülbelül 53 napot vesz igénybe. A Csang’e 6 leszállóegységének a Holdra érkezése június 2-ra van kitűzve.

Az Apolló-krátertől délre, a hatalmas Déli-sark-Aitken-medencében (amely nem a Hold Déli-sarkán van) kell leszállnia, ahol a tudósok szerint nemcsak a holdkéreg kőzeteit, hanem a köpeny anyagát is meg tudja majd vizsgálni. A fedélzeti műszerek maximum 48 órán keresztül végezhetnek méréseket. Ezt követően a leszállóegység abbahagyja a tevékenységét, és a tetején lévő minirakéta felemelkedik, hogy az értékes mintákat a hordozóeszközre szállítsa. 

Lapát és fúró 

A Chang’e 6 holdi küldetés leszállóegységének a fő feladata, hogy mintákat gyűjtsön, amelyeket a felszínről lapáttal és akár 2 méter mélyről fúróval vesznek majd – tájékoztatott a Le Point francia magazin cikke. Az űrszonda arra készül, hogy történelmet írjon a Hold felfedezésében. A Csang’e 5 2020-es útjának megismétlése várható, azzal a különbséggel, hogy most mintákat hoznak el a Hold túlsó oldaláról, egy olyan területről, ahol Kína lesz az egyetlen ország, amely eddig leszállt. 

Ennek érdekében az ázsiaiak a legbonyolultabb megoldást választották, amely 2020-ban tökéletesen bevált: egy minirakéta és egy műhold randevúját kell megszervezni, ahová az értékes rakományt egy kapszulában szállítják. „A Holdon egyszerűbb dolgokat is meg tudunk csinálni, de Peking kétségtelenül messzebbre tekint. Ez egy szükséges lépés a marsi minták vételéhez vagy akár az emberek biztonságos visszatéréséhez” – jegyezte meg a francia Pierre Bousquet, a projektben részt vevő Cnes kutatási projektekért és az emberes űrrepülésért felelős igazgatóhelyettese. 

A küldetés nehézsége 

A mintegy 8 tonna tömegű, négy modulból – keringő űrhajó, leszállóegység, felszállóegység és légköri visszatérő kapszula – álló űrhajó körülbelül négy napig fog repülni, mielőtt Hold körüli pályára áll. Ezután megkezdi a manővereket, hogy elérje a modul leszállásához tervezett pályáját.  

Ezekre a műveletekre június első napjaiban kerül sor. A felszálló modul negyvennyolc órával később ismét elindul a Holdról, hogy találkozzon a minták Földre való visszahozataláért és a kínai földre való ledobásáért felelős űrhajóval. A küldetés fő nehézsége abban rejlik, hogy egy olyan területen kell végrehajtani, amely a Földről nem látható.  

A Hold túlsó oldaláról származó kőzetek kinyerése is fontos cél a tudományos közösség számára.

„Már sok holdi mintánk van, csakhogy mind a látható oldalról. De valamilyen okból, amit még nem tudunk megmagyarázni, a Hold két oldala nagyon különböző” – magyarázta Aurore Hutzler, a földönkívüli minták kurátora az Európai Űrügynökségnél (ESA).  

Eltérő felszínek 

Erre szolgál majd egy svéd fejlesztésű eszköz, a Nils. „A két felszín között különbségek vannak a kémiai összetételben, a kéreg vastagságában és talán még a szeizmikus aktivitásban is. A minták segítségével jobban megérthetjük ezt a kettősséget” – tette hozzá Pierre-Yves Meslin, az Institut de recherche en astrophysique et planétologie (Irap) oktató-kutatója, a francia Dorn műszer tudományos vezetője, amely szintén a kínai küldetés része. A kiválasztott leszállóhely egy nagyon különleges régióban van: „Közel 2500 kilométeres átmérőjével ez a legnagyobb kráter a Naprendszerben” – magyarázta a francia magazinnak Aurore Hutzler.  

„Ráadásul ennek a becsapódási medencének a neve félrevezető, mivel a Chang’e 6 nem a Hold déli pólusán, hanem a déli féltekén fog landolni” – mutatott rá Pierre-Yves Meslin. Ez a medence feltehetően egy aszteroida és a Hold közötti óriási becsapódás eredménye, amelyre körülbelül 4,3 milliárd évvel ezelőtt került sor. Ez az a terület, ahol a Hold kérge, vagyis első kőzetburka a feltételezések szerint elvékonyodott.  

Darab a köpenyből 

Ezért várhatóan mintát vehetnek mind az ezt a kérget alkotó anyagokból, mind a Hold köpenyéből származó kilövellésekből, valamint a becsapódást okozó aszteroida maradványaiból. Az első francia tudományos műszer, amely a Hold felszínén fog működni, a Dorn (Detection of Outgassing RadoN) radondetektor, amelyet a toulouse-i Irap tervezett és a Cnes szállított, a talajból kiszabaduló gázok áramlását fogja mérni. 

Ez a holdfelszínhez közeli környezetről alkotott elképzeléseinket fogja pontosítani, hogy hosszú távon felmérhessük, milyen hatással lehet ez a technológiáinkra és az emberekre”

– fejtette ki Aurore Hutzler, aki szerint ez felbecsülhetetlen értékű adat lesz az emberek számára a Holdra való hosszú távú visszatéréshez. 

A kínaiak 2 kilogrammnyi mintát szeretnének hazahozni. „Ezekből számos kérdésre választ kaphatunk, különösen azáltal, ha megtudjuk a kráterek korát, hogy pontosabb képet kapjunk arról, mikor keletkeztek” – mondta el Hutzler. Ez kulcsfontosságú információ, ha figyelembe vesszük, hogy a Naprendszerben megfigyelt összes bolygófelszínt analóg módon kizárólag a Földön vizsgált holdi minták elemzése alapján datálják. Az említetteken kívül több külföldi hasznos teher is hozzájárul a tudományos küldetéshez. Van például a modulon egy pakisztáni miniszatellit és egy olasz retroreflektor, amely a leszállóhelyet fogja bemérni.   

Washingtont aggasztja, hogy Kína embert akar küldeni a Holdra 

Kína 2019 januárjában az első űrhatalomként leszállt a Hold túlsó oldalán, és ezt a tevékenységét tovább folytatja. A Csang’e 7 2026-ban a Hold déli pólusán vízjég után fog kutatni, míg a 2028-ra tervezett Csang’e 8 egy felderítő küldetés lesz, amelynek célja a környezet és a rendelkezésre álló erőforrások tanulmányozása a jövőbeli emberes küldetések bázisának létrehozása céljából.  

A kínaiak ugyanis 2029–2030-ra embereket kívánnak küldeni a Holdra. Vajon megelőzik-e az amerikaiakat, akik 2026-ban tervezik az újbóli holdra szállást, de az Artemis-programjuk már most is késésben van? Egyelőre több a kérdés, mint a bizonyosság az amerikai misszióról.  

Washingtont azonban aggasztja a kínai űrprogram sikere.  

Ezt támasztják alá Bill Nelson, a NASA főnökének közelmúltbeli nyilatkozatai, aki a múlt hónapban kijelentette, hogy hazája versenyfutásban van Pekinggel. „Úgy véljük, hogy az általuk polgári űrprogramnak nevezett tevékenység nagy része valójában katonai jellegű” – jelentette ki a közelmúltban a washingtoni képviselőház egyik bizottságának.  

Az Odysseus a rekorder 

Az Odysseus magánszonda az idén február végén, a Hold körüli pályára állása után áthaladt a bolygó látható oldala felett. Február 22-én 52 év óta az első amerikai küldetésként az Intuitive Machines űrszonda elsőként landolt a bolygó felszínén.  

Az Odysseus ezzel egyszerre két címet is elnyert: egyrészt az első magánűrhajó, amelyik leszállt a Holdra, másrészt az első amerikai űrszonda, amelyiknek sikerült ezt a bravúrt elérnie az Apollo-program alig több mint 50 évvel ezelőtti befejezése óta. Ami nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy hány holdra szállás végződött kudarccal! 

Miért adják az amerikaiak magánkézbe a küldetés egy részét? Először is, mert úgy vélik, hogy ez kevesebbe kerül. Másodszor pedig azért, hogy felkészüljenek az új holdi gazdaság megjelenésére, amelyet a NASA is szorgalmaz. Az Egyesült Államok egyértelműen az űr üzleti modellje mellé állt, míg Kína előbb el akarja mélyíteni a gyakorlati tudását a bolygókról. Vajon melyiknek lesz igaza?  

Kapcsolódó:

Címlapkép: Shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn