KSH külkereskedelem

Jelentős többlet a termék-külkereskedelmi mérlegben

Szerző: | 2024. április. 4. | Hazai

Februárban ismét jelentős, 1,7 milliárd eurós többlet alakult ki a termék-külkereskedelmi mérlegben, főként a behozatal csökkenése okán. A következő hónapokban a külső kereslet visszafogott maradhat, viszont a német ipari hangulatindexek már a fordulat jeleit mutatják, így középtávon várhatóan növekedhet a hazai exportteljesítmény.

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzője

A bevezetőben említett javulás fő oka, hogy a forgalom mindkét relációban csökkent: a behozatal esetében euróban számítva éves alapon 11,6, míg a kivitelnél 2,4 százalékkal. Forintban számolva 10,9, illetve 1,6 százalékos mérséklődés történt egy év alatt.

Az export februári teljesítménye komoly meglepetést jelent, tekintve, hogy a kivitel értéke januárban még 10 százalékkal csökkent éves bázison. Habár a KSH az első előrejelzés keretében még nem közöl volumenadatot, a januári exportárváltozást felhasználva ez érdemi, 5 százalék feletti volumenbővülést indukál.

A KSH ugyan csak holnap publikálja a februári ipari adat első becslését, azonban a mai exportszám alapján elképzelhető, hogy kedvező értékek látnak napvilágot az ipar februári teljesítménye kapcsán is.

Elindulhatott a fogyasztás és a beruházások felfutása

Az import visszaesésének mértéke is érdemben mérséklődött az előző hónaphoz képest, ugyanakkor itt a januári árváltozás még mindig kismértékű volumencsökkenést indukál. Viszont a magasabb importadatban a kedvezőbb export importigénye mellett a fogyasztás és a beruházások felfutása is szerepet játszhatott.

A tavalyi év során a nettó kivitel érdemben hozzájárult a gazdasági visszaesés mérséklődéséhez. Ugyanakkor a második félévtől kezdődően a külső kereslet romlása, elsősorban legfontosabb felvevőpiacunk, a német gazdaság problémái, mint a magas energiaárak, a magyar termékkivitelt is visszavetették.

Hogyan alakulhatnak a következő hónapok?

A külső kereslet várhatóan a következő hónapokban is visszafogottan alakulhat, bár a legfrissebb hangulatindexek már javulást mutatnak a német iparban, főleg a járműgyártásban a müncheni Ifo Gazdaságkutató Intézet felmérése szerint.

A külső kereslet rendeződése szükséges a gazdasági növekedés dinamizálásához az idén, míg középtávon a folyamatban lévő beruházások termelőre fordulása támogathatja az exportteljesítményt.

A KSH adatai részletesen

– 1,7 milliárd euró (641 milliárd forint) volt a termék-külkereskedelmi többlet, az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 9,2 százalékkal nőtt, az importoldalon 0,1 százalékkal mérséklődött.

– 2024. februárban az export euróban számított értéke 2,4, az importé 12 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

– A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,1 milliárd euróval javult.

– 2024. februárban a kivitel értéke 12,6 milliárd eurót (4875 milliárd forintot), a behozatalé 10,9 milliárd eurót (4234 milliárd forintot) tett ki.

– A kivitel 77, a behozatal 72 százalékát az EU tagállamaival bonyolítottuk le.

Forrás KSH 20240404

Nyitókép: Unsplash

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn