Ezermilliárdokat vittek haza orosz cégek Nyugatról

Szerző: | 2024. április. 6. | Háború, Kiemelt, Szankciók, Világgazdaság

Állítólag több száz olyan cég tért haza Oroszországba, amely nem is olyan régen még Nyugaton volt bejegyezve. Az elmúlt hónapokban ez a folyamat felgyorsult, ugyanis új törvények léptek hatályba, amelyek segítik az orosz tőke hazatelepedését. 

Az orosz Vzgljad portál annak kapcsán vette elő a kérdést, miután március 27-én a HeadHunter Group Plc. részvényesei úgy döntöttek, hogy Ciprusról Oroszországba regisztrálják át a vállalatot. A tavalyi év végén egy nagy mezőgazdasági vállalat, a Rusagro is hasonló szándéknyilatkozatot tett, igaz, még a megfelelő engedélyek megérkezésére várnak a ciprusi szabályozó hatóságtól, amely úgy tűnik, nem nagyon igyekszik ennek kiadásával.

Valahol érthető, hogy az elbocsátó országok hivatalai nem nagyon örülnek az orosz adófizetők távozásának, és bürokratikus eljárásokkal halogatják a folyamatot. Az oroszok szerint elsősorban nem a kieső bevételek miatt, hanem inkább ruszofóbiából.

A tapasztalatok szerint pedig a Hollandiában bejegyzett cégeknek általában lehetetlen közvetlenül Oroszországba átjelentkezni, csak egy harmadik, tranzitjoghatóságon keresztül tudják elhagyni az országot. 

Otthon fizessék az adót  

Ciprus régóta kényelmes regisztrációs helynek tűnt az orosz tőkével működő vállalatok számára, és nem csak az adócsökkentés miatt. Ezek a cégek ugyanis innen könnyebben jegyezhették a részvényeiket az európai tőzsdéken. Viszont az Oroszország és Ciprus közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt felmondása után ennek a joghatóságnak az előnyei megszűntek, és megnőttek a szankciós kockázatok is. Ideszámítják az európai tőzsdék döntéseit az orosz cégek kényszerített kivezetéséről, vagy a szankciók részeként bevezetett, az orosz vállalkozások hitelhez jutását érintő korlátozásokat. Ezenfelül a Nyugaton bejegyzett orosz cégeknek gondjaik vannak a tranzakciók lebonyolításával és az osztalékfizetéssel is. 

A folyamat jó alkalmat ad az orosz portálnak, hogy idézze Vlagyimir Putyin több mint 20 évvel ezelőtt elmondott szavait, miszerint az Oroszországban megtermelt tőkének az országért, nemzet fejlődéséért kell dolgoznia. Az orosz elnök már akkor figyelmeztetett:  

Belefáradtok a porhintésbe, a bíróságok és a nyugati hivatalnokok irodáiban való rohangálásba, hogy megmentsétek a pénzetek.

Az orosz állam persze szívesen fogadja és támogatja, hogy a de jure külföldön ragadt orosz vállalkozások hazatérjenek és otthon adózzanak, ahol a fő tevékenységüket végzik, ahol alkalmazottaik és fő eszközeik találhatóak. 

Oroszország egyébként 2018-ban alapított két különleges közigazgatási területet, amelyek a külföldi holdingok befogadására létrehozott különleges jogi rendszerek, a kalinyingrádi Oktyabrszkij-szigeten és a vlagyivosztoki Russzkij-szigeten. Ezek is ösztönözhetik a vállalkozások visszatérését, ugyanis számos adókedvezményt nyújtanak, a személyi jövedelemadó kedvezménye mellett például a vállalatok kizárhatják a gazdaságilag jelentős szervezetekben szerzett részvények, részesedések bevételeit.  

Vlagyivosztok, Ruszkij sziget

További törvényeket fogadtak el 2023 nyarán, amelyek támogatást biztosítanak a visszatérő vállalkozásoknak. Ezek jogalapot biztosítanak az Oroszországba való visszatelepüléshez a külföldi szabályozó hatóságok és a barátságtalan országokból származó részvényesek ellenállásával szemben is.  

A portál bemutat több kulcsfontosságú, Oroszországban működő, korábban külföldön bejegyzett vállalatot, amely megkezdte a hazatérést. Az idén januárban a TCS Group (a Tinkoff Bank és a Tinkoff Insurance anyavállalata) részvényesei döntöttek úgy, hogy újra regisztrálnak Oroszországban. A cégcsoport ügyfeleinek a száma meghaladta a 40 milliót, a 2023-as bevétele 487,7 milliárd, a nettó nyeresége 80,9 milliárd rubel volt (1 euró = kb. 100 rubel).  

Hasonlóképp cselekedett a TCS Group, amely 2023 elején hozta haza fő holdingstruktúráját. Az Interros Invest nemzetközi céget a Russzkij-szigeten jegyezték be mint a ciprusi Interros Ltd. utódját. Az Interros Invest a Rosbank és számos biztosítótársaság 100 százalékos tulajdonosa. Emellett övé a Norilsk Nickel legnagyobb bányászati és kohászati vállalat 37 százaléka (amelynek a bevétele 2023 első felében meghaladta a 6,7 milliárd dollárt). Tulajdonosa továbbá a rangos Rosa Hutor síközpontnak és a kamcsatkai Three Volcanoes turisztikai klaszternek. 

Az Interros Investnek 37 százalékos részesedése van a Bystrinsky GOK bányavállalatban (réz, arany, nemesfémek feltárása), amelyet az orosz tulajdonosok szintén hazatelepítettek Ciprusról. De hasonlóan cselekedett a legnagyobb online orosz piacteret, az Ozont működtető holding, az egészségügyben érdekelt MD Medical cégcsoport és az United Medical Group, amelynek a hálózata hat multidiszciplináris egészségügyi központot, egy perinatális és gyermekgyógyászati komplexumot, valamint rehabilitációs és geriátriai központokat foglal magában. Ők Ciprusról a kalinyingrádi régióban található Oktyabrsky-szigetre regisztráltak át. 

Már korábban bejelentették, a Transmashholding JSC (TMH) anyacége, a Transmashholding Limited Oroszországba költözését. Ez az orosz gépipar egyik zászlóshajója, amely vonatok, autók, motorok és sok más high-tech közlekedési termék tervezésével, illetve gyártásával foglalkozik. A Transmashholding struktúrája vagy 20 vállalkozást foglal magában, amelyek bevétele 2023 első felében elérte a 160,3 milliárd rubelt.  

A becslések szerint a Russzkij-szigetre 2024 elejéig a cégek bejegyzése eddig 5 ezer milliárd rubel értékű vagyon visszajutását biztosította Oroszországba. Az elmúlt év során mintegy 200 orosz üzletember tulajdonában lévő céget jegyeztek be a Távol-Keleten és a Baltikumban.   

(Forrás: Vzgljad

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn