A ChatGPT-5 még emberibb lesz, mint az eddigiek 

Szerző: | 2024. április. 7. | Technológia

Sam Altman, a ChatGPT-t megalkotó OpenAI vezérigazgatója elárulta, hogy a ChatGPT-5 várhatóan az eddigieknél is jobban teljesít majd a beszéd, a kép és a videós anyag alkotása, valamint feldolgozása terén. 

Az Unconfuse Me podcastben Bill Gates Sam Altmannal, az OpenAI vezérigazgatójával a mesterséges intelligencia jövőjéről beszélgettek, köztük az érvelési képességéről és az általános megbízhatóságáról. Altman elmondta, hogy a jövőben fontos lesz a multimodális gondolkodás fejlesztése, amely segítségével a mesterséges intelligencia (MI) még összetettebb feladatok elvégzésére lesz képes. Ezzel hatékonyabban formálhatja át az egészségügyet, az oktatást vagy a programozást igénylő feladatköröket. Megemlítették a ChatGPT-5-öst, amely reményeik szerint sokkal fejlettebb lesz, mint a korábbi verziói.  

Funkcióit és képességeit tekintve már a jelenleg elérhető ChatGPT-verziók is igen hatékonyak. A ChatGPT 3.5 képes ötleteket adni, különböző stílusban e-mailt írhat helyettünk vagy segíthet értelmezni egy szöveget. A felhasználásának csak a képzeletünk szab határt, azonban ez az ingyenes verzió csak szöveggel dolgozik. A 4.0 azonban számos új funkcióval bővült az idők folyamán. Amellett, hogy a szöveges feladatokat nagyobb modell lévén még pontosabban és hatékonyabban elvégzi, képes képet generálni és értelmezni, jobban kódol, emellett a pluginok segítségével ábrákat készít és Excel-táblát olvas, ha arra kérjük. Emellett már szóban is beszélgethetünk vele, sőt saját GPT-modelleket is létrehozhatunk.  

A két verzió között hatalmas az eltérés, így nem véletlen, hogy valami nagyon újra és innovatívra számítunk a következő legújabb változattól. Az OpenAI szerint  

a ChatGPT-5 olyan érzést kelt majd, mintha nem egy géppel, hanem egy emberrel kommunikálnánk. 

Ezt tudja majd az új verzió 

Altman utalt rá, a ChatGPT-5 már fejlesztés alatt áll, és várhatóan elődje, a GPT-4 frissített változata lesz. Szavaiból ítélve a generatív MI gyengeségeit igyekeznek kiküszöbölni és egy megbízhatóbb, jobban érvelő verzión dolgoznak. Tehát a cél nem egy még több funkcióval ellátott ChatGPT, inkább egy kevesebb hibával működő változat.  

A megbízhatóság mellett Altman leszögezte, hogy az új GPT esetében a testre- és a személyre szabhatóságra még nagyobb hangsúlyt fektetnek, hiszen – ahogyan fogalmazott – „az emberek különböző stílusokat, eltérő válaszokat várnak el a GPT-4-től”. 

Az OpenAI vezérigazgatója kiemelte, hogy a GPT-5 remélhetőleg már kezelni tudja az e-maileket és az online naptárainkat, sőt ezáltal képes lesz megismerni az időpont-ütemezési preferenciáinkat is. Ezzel egy valódi személyi asszisztensé válhat. A pontosság növeléséhez és a további funkciók integrálásához pedig elengedhetetlen, hogy még több adaton keresztül tanítsák be az új modellt, ami nem kis feladat. Elmondásuk szerint így még komplexebb feladatokra is képes lehet a ChatGPT-5. 

Altman azt is elmondta, hogy a hanghoz és képekhez kapcsolódó ChatGPT-4-funkciók sokkal nagyobb sikert hoztak, mint azt várták, így ezekre még nagyobb hangsúlyt fektetnek.  

Azt azonban nem árulták el, hogy az új verziót mikor tervezik piacra dobni. A Bloombergnek tett nyilatkozatából leszűrve valószínűleg azért döntöttek így, mivel a megjelenését nem szeretnék elsietni, és egy valóban biztonságos terméket igyekeznek a piacra dobni. 

Árulkodó lehet azonban, hogy március 19-én Altman azt mondta, hogy „idén egy kiváló modellt adunk majd ki. Még nem tudom, hogy minek fogjuk hívni”.  Tehát amennyiben a GPT-5-ről beszélt, várhatóan még az idén megismerkedhetünk az új verzióval.  

Az OpenAI vezérigazgatója utalt arra is, hogy  

a GPT-4 és a GPT-5 tudásbeli különbsége akkora lesz, mint a GPT-3 és a GPT-4 között.  

Ingyenes lesz, vagy fizetni kell érte? 

A készítők nem beszéltek arról, hogy a ChatGPT-5-re elő kell-e majd fizetni. A jelenlegi GPT Plus előfizetési csomag havi 20 dollárba, azaz 7 350 forintba kerül, cserébe hozzáférhetünk a GPT-4-hez, és többek között elsőbbségi hozzáférést biztosít a nagy forgalmú időszakokban, használhatunk pluginokat és képeket is generáltathatunk. 

Azt is fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi nyelvi modellek képzése és karbantartása már most is költséges. Ez azt jelenti, hogy ha a GPT-5 megjelenik, a hozzáféréshez valószínűleg ChatGPT Plus- vagy Copilot Pro-előfizetésre lesz szükség. Sőt, logikusan végiggondolva, miért fizetnénk elő a GPT-4-re, ha az újabb verzió ingyenes?  

Azonban az árszabás megváltozhat. A GPT-5 bevezetésével a GPT-4 megfizethetőbb és ezzel elérhetőbb lehet. A GPT-4 ára számos embert elriasztott. Ha azonban olcsóbb lesz, azzal még több fizető felhasználót vonzhat be az OpenAI.  

Borítókép:Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn