A magyar áramtőzsde is csatlakozik az Alpok-Adria-Duna Energiatőzsdéhez 

Szerző: | 2024. április. 7. | Hazai, Világgazdaság

A HUPX magyar áramtőzsde csatlakozik az Adexhez, ezzel megerősítve és bővítve a regionális áramtőzsdecsoport délkelet-európai jelenlétét. Ezzel az Adex Csoport a leglikvidebb azonnali (spot) villamosenergia-kereskedelmi központtá válik a régióban.

Miklós Hajnalka írása a Makronómon

A HUPX közlése szerint ez a fontos lépés elősegíti az energetikai átmenetet és a szegmentált piacok konszolidációját, továbbá a páneurópai piac-összekapcsolások jövőbeli kiterjesztését. Az egységes működés kialakításával a piaci szereplők számára Megnyílik az egykapus hozzáférés a szervezett piaci kereskedéshez és elszámoláshoz Szlovéniában, Szerbiában és Magyarországon. A teljesen optimalizált folyamatok a jelenlegi és leendő tagok számára nagyobb kényelmet és elérhetőséget biztosítanak. A budapesti székhelyű Adex Csoporton belüli energiatőzsdék több vállalat szakértelmét egyesítik, harmonizált tőzsdei szabályokkal, kereskedési és elszámolási megoldásokkal. Az illetékes hatóságok jóváhagyását követően kibővült Adex Csoport működésének indulása 2024 második felében várható, közölte a HUPX Zrt. 

Az Adex Csoportot 2022. december 23-án alapították Ljubljanában Közép- és Délkelet-Európa első regionális energiatőzsdéjeként, amely a saját piacain 2023-ban 16,3 TWh-os kereskedelmet valósított meg. 

A cég központja azzal, hogy Szlovénia villamosenergia-rendszerének irányítója, az ELES, valamint a szerb villanyhálózatért felelős vállalat, az EMS és az EPEX SPOT Európai Áramtőzsde, illetve az BSP és a SEEPEX mellé az HUPX is mint újabb 100 százalékos tulajdonú leányvállalat belépett, az idei év második felében Budapestre költözik. 

Dejan Stojčevski, a SEEPEX műszaki igazgatója a szerb Danas napilapnak nyilatkozva elmondta, a magyar áramtőzsde csatlakozása az Alpok-Adria-Duna Energiatőzsdéhez (Adex) nem egy egységes árambörze létrejöttét jelenti.

Magyarország, Szlovénia és Szerbia területén továbbra is külön áramtőzsde működik, egyedül az üzleti szabályokat hangolják össze, illetve csökkennek az igazgatási költségek. 

A regionális összekapcsolás holdingként működik, amit három áramátviteli rendszer-üzemeltető szolgáltató irányít. Csökken a tőzsdei szereplőkkel szembeni eljárások száma is. Vagyis ott, ahol eddig három ilyet kellett elvégezni, most egy is elég lesz, egy konkrét munkakör elvégzése esetében pedig, amelyhez eddig 15 emberre volt szükség, a csatlakozás után azt öten végzik el – tette hozzá a műszaki igazgató. 

Željko Marković energiaszakértő rámutatott, az egységes együttműködés előnyei ugyanazok, mint amik a szlovén és a szerb villamosenergia-tőzsde tevékenységének egységesítésénél voltak.

A három börze aktivitásainak egységesítésével piaci konszolidációra kerül sor, ami növeli a likviditást és csökkenti a tőzsdei ingadozásokat.

A szakértő kiemelte, térségünkben a börzék kicsik, és mindig fennáll a kisebb likviditás lehetősége, vagyis a tőzsdei mozgásokra gyakorolt negatív hatás. A kereslet-kínálat aránya szerint ugyanis könnyebben lépnek fel hirtelen áringadozások, amik nem kedveznek a piacnak. Szerbia, Szlovénia és Magyarország kombinált villamosenergia-tőzsdéje nagyobb forgalmat bonyolít majd le, ezáltal lényegesen kisebb lesz az ingadozás kockázata, így biztonságosabbá válik a kereskedés. Az egységes piac előnyeként kiemelte, hogy a kereskedők nagyobb területen vásárolhatnak és bővebb lesz a kínálat is. 

Kihangsúlyozta, az egyesüléssel a tőzsdei villamosenergia-vásárlások volumenének a növelési feltételei is megvalósulnak.

A tavalyi adatok szerint az áramvásárlások 80 százaléka kétoldalú szerződésen alapult, mintegy 20 százalékban pedig tőzsdén kötött kontraktussal valósult meg.

Most megvan annak a lehetősége, hogy a tőzsdei áramvásárlási szerződések százalékos aránya magasabb lesz, és ezzel az áramvétel átláthatósága is megnő, mutatott rá Marković, aki hozzátette, hogy sem a kisfogyasztók áramellátására, sem a villamos energia kiskereskedelmi árára nem lesz hatással a börze. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn