Viharos időkben is állja a sarat magyar állami költségvetés 

Szerző: | 2024. április. 9. | Hazai, Infláció, Világgazdaság

A kedvezőtlen külső gazdasági hatások nagy nyomást gyakorolnak a költségvetésre is. A büdzsé azonban a rendkívüli kiadások mellett is biztosítja a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat, miközben a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges fedezetet is garantálja. A kormány célja, hogy fenntartható növekedési pályára állítsa a gazdaságot, miközben a költségvetési hiányt és az államadósságot tovább mérsékli. 

Március végéig az államháztartás központi alrendszere 2321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2338,3 milliárdos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 78,6 milliárdos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 61,7 milliárd forintos hiányt mutattak. 

Tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)-sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben esedékes, a lakosságnak kifizetett kamatkiadások jelentős növekedést mutattak márciusban is. Az ezekre fordított kifizetések összege március végéig 1241,3 milliárd forint volt, ez 604,0 milliárddal magasabb az előző évi azonos időszak teljesítésénél. 

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is.  

Nyugellátásokra 1895,7 milliárd, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 588,9 milliárd forintot fordítottak március végéig. 

A rezsivédelemmel és a közüzemi szolgáltatások támogatásával kapcsolatos kiadások március végéig 461,3 milliárd forintot tettek ki. 

A kormány elkötelezett a hiány és az adósság csökkentése mellett.  

A fenntartható gazdasági növekedés érdekében a kabinet a következő években 3 százalék alá mérsékli a költségvetési deficitet.  

Így annak mértéke az idei évben 4,5, jövőre 3,7, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn