Tovább csökkent az államadósság a KSH adatai szerint 

Szerző: | 2024. április. 2. | Hazai

A KSH ma reggel publikált adatai alapján az államadósság mértéke 73,5 százalékra csökkent 2023-ban, míg a költségvetés hiánya 6,7 százalékon alakult. Ezzel a magyar államadósság mértéke továbbra is közel 10 százalékponttal alacsonyabb az uniós átlagnál. A kormány az idei és a jövő évi költségvetésben is mérséklődő hiánnyal és államadóssággal számol. 

A kedvezőtlen külső gazdasági hatások ellenére a magyar költségvetés a rendkívüli kiadások mellett is maradéktalanul biztosította a forrásokat a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához.  

Lakossági rezsivédelemre több mint 1300 milliárd forintot fordított a kormány 2023-ban, míg a nyugdíjkiadások megközelítették a 6400 milliárdot. Ezeken felül a családtámogatások és családi adókedvezmények összege meghaladta a 3000 milliárd forintot. A végleges összegek a zárszámadás során lesznek ismertek. 

A Pénzügyminisztériumban rendben halad az idei büdzsé módosítása és a jövő évi előkészítése. A kormány az idei évben 4,5, jövőre 3,7, 2026-ban pedig 2,9 százalékra mérsékeli a költségvetési hiányt.

Az intézkedéseknek köszönhetően – a nemzetközi várakozásokkal összhangban – a magyar gazdaság az idén visszatér a növekedési pályára, jövőre pedig ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn